Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Čechův Arsenal slaví postup do semifinále Evropské ligy, v Moskvě remizoval 2:2

Sport

  23:32
Praha - Fotbalisté Arsenalu s brankářem Petrem Čechem postoupili do semifinále Evropské ligy. Svěřenci Arséna Wengera v odvetném čtvrtfinále v Moskvě dotáhli dvoubrankovou ztrátu, remizovali 2:2 a navázali na domácí vítězství 4:1. Mezi nejlepší čtyřku soutěže se kvalifikovaly také Atlético Madrid, Marseille a Salcburk. Los semifinále se uskuteční v pátek v Nyonu.

Petr Čech foto: ČTK

Arsenal se v prvním poločase spíše soustředil na defenzivu a ve 39. minutě od CSKA poprvé inkasoval. Čech sice výborně zlikvidoval hlavičku Nababkina, ale volný Čalov už z dorážky nedal bývalému reprezentantovi šanci.

Čtvrtfinále Evropské ligy

CSKA Moskva - Arsenal FC 2:2 (1:0) 

Branky: 39. Čalov, 50. Nababkin - 75. Welbeck, 90.+2 Ramsey. Rozhodčí: Zwayer (Něm.). První zápas: 1:4, postoupil Arsenal.

Sporting Lisabon - Atlético Madrid 1:0 (1:0) 

Branka: 28. Montero. Rozhodčí: Mažič (Srb.) První zápas: 0:2, postoupilo Atlético.

Red Bull Salcburk - Lazio Řím 4:1 (0:0) 

Branky: 56. Dabbur, 72. Haidara, 74. Hwang Hi-čchan, 76. Lainer - 55. Immobile. Rozhodčí: Skomina (Slovin.). První zápas: 2:4, postoupil Salcburk.

Olympique Marseille - RB Lipsko 5:2 (3:1) 

Branky: 6. vlastní Ilsanker, 9. Sarr, 38. Thauvin, 60. Payet, 90.+4 Sakai - 2. Bruma, 55. Augustin. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). První zápas: 0:1, postoupila Marseille.

Londýnský tým nezvládl ani vstup do druhého poločasu. Čech vyrazil Golovinovu dělovku jen před sebe a z další dorážky ho v 50. minutě překonal Nababkin. Anglického favorita uklidnil v 75. minutě Welbeck, který se prosadil po narážečce s Elnenym. V nastavení po samostatném úniku vyrovnal Ramsey po další přihrávce Elnenyho. Arsenal si zahraje semifinále poprvé od roku 2000, kdy se ještě soutěž jmenovala Pohár UEFA.

Atlético v Lisabonu podlehlo Sportingu 0:1, ale vzhledem k domácí výhře 2:0 jde dál. Portugalští přemožitelé Plzně z osmifinále začali mnohem aktivněji. V 11. minutě ještě Coatesovu hlavičku skvěle zneškodnil Oblak. Slovinský brankář však ve 28. minutě vyboxoval centr jen k Monterovi, který ho pohotovou hlavičkou překonal.

I po změně stran měl víc gólových šancí Sporting, ale Oblak si poradil se střelami Montera i Bruna Fernandese. Atlético postupový náskok udrželo, v tomto ročníku Evropské ligy však poprvé prohrálo.

Salcburk na svém stadionu dohnal s Laziem ztrátu 2:4 a překvapivým triumfem 4:1 římský tým vyřadil. Všech pět branek padlo až ve druhém poločase. V 55. minutě otevřel skóre hostující kanonýr Immobile, ale vzápětí srovnal Dabbur. Mezi 72. a 76. minutou pak rakouský mistr nasázel zaskočenému soupeři tři góly, o které se postarali Haidara, Hwang Hi-čchan a Lainer.

Olympique Marseille doma v další dramatické odvetě přestřílel Lipsko 5:2 a přebil porážku 0:1. Německého pohárového nováčka poslal do vedení už ve druhé minutě Bruma, ale během následujících sedmi minut hráči Marseille otočili skóre po vlastním gólu Ilsankera a zásahu Sarra. Třetí domácí branka Payeta ještě neplatila kvůli útočnému faulu, ale Thauvin se už ve 38. minutě mohl radovat.

Petr Čech
Alexandr Golovin z CSKA Moskva v souboji s Nacho Monrealem z Arsenalu.

Francouzský tým na začátku druhé půle zahodil několik slibných šancí a v 55. minutě Augustin vrátil výhodu na stranu Lipska, jenže po chvilce opět zvýšil kapitán Marseille Payet. Domácí vítězství a postup ještě v nastavení zpečetil Sakai.

Autor: