Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Čechův nástupce Vaclík: Soupeři o nás ví

Sport

  13:16
PRAHA - Vydává se ve stopách Petra Čecha. Brankář fotbalové jednadvacítky Tomáš Vaclík (21) může povedeným vystoupením na blížícím se mistrovství Evropy posunout svoji kariéru vzhůru. Podobně se to povedlo před devíti lety současné opoře reprezentace a londýnské Chelsea.

Tomáš Vaclík. foto: ČTK

Turnaj začíná o víkendu. Už se vám zdálo o tom, jaké by to bylo, získat titul, což dokázal český tým v roce 2002?
Na podobné sny je ještě brzy.

Fanoušci ale staví v prognózách před mistrovstvím český tým dost vysoko. Je to od nich oprávněný pocit?
Všichni víme, že se od nás hodně čeká. Také dobře vnímáme, na co máme. Uvidíme, co z toho nakonec vzejde. Tlak jsme si na sebe vytvořili sami povedenými výsledky v kvalifikaci a baráži. Věřím, že ho uneseme.

Souhlasíte, že jste si vybudovali u soupeřů respekt?
Ve všech zápasech kvalifikace i baráže jsme vždy alespoň jeden gól dali. Kromě remízy s Německem jsme také všechny soutěžní zápasy vyhráli. Soupeři si nás museli všimnout.

Prostředí jednadvacítek působí nečitelně a po každém kvalifikačním cyklu se mění. Dá se vůbec mluvit o jasných favoritech?
To skutečně nedá. Teď třeba Ukrajinci přivezou osm hráčů z áčka, Španělé zase pět zástupců Barcelony, u Angličanů má většina hráčů zkušenosti z Premier League. Rozhodne, kdo bude mít lepší fazonu zrovna v den zápasu.

Ještě minulý víkend jste chytal druhou ligu za Žižkov. Jak velký skok pro vás představuje účast na šampionátu? Určitě půjde o veliký posun. Už v kvalifikaci jsme hráli s Němci a na jejich hráčích z bundesligy bylo poznat, že jsou díky takové praxi mnohem dál. Na konfrontaci se ale těším.

V čem spočívá největší rozdíl pro práci brankáře na šampionátu v porovnání s druhou ligou?
Něco by se našlo, ale nic markantního. Co proletí za kluky, to musím stejně chytit.

Čekáte, že budete mít na hřišti hodně práce?
V kvalifikaci jsem jí moc neměl, až v baráži se první zápas s Řeky na konci trochu zvrhnul. Nebudu si stěžovat, ať už bude práce hodně, nebo málo.

Sestava jednadvacítky je nabitá, ale na postu brankáře dává trenér Dovalil najevo, že jste pro něj jasná první volba. Vyhovuje vám to?
Pro brankáře je vždy lepší, když ví, na čem je. Proto jsem rád, že to trenér řekl dopředu. Mezi námi brankáři stejně neexistuje rivalita. Jsme přece jeden tým.

Na tribunách bude vaše počínání sledovat řada skautů z renomovaných klubů. Vnímáte mistrovství také jako šanci, jak je zaujmout a posunout se dál v kariéře?
Spoustě z nás ten turnaj může změnit život, ale tím se nesmíme zatěžovat a být nervózní, že zrovna hrajeme o angažmá. Nikdo z nás tam nepojede, že by se snažil individuálně předvést.

Jak budete relaxovat během turnaje?
Určitě bereme playstation, takže dáme navíc turnaji v něm. Nejsem v něm nejhorší, ale ani tak dobrý jako Honza Morávek. Na toho nikdo z nás nemá.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!