Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Už žádné potřesení rukou na znamení míru. Centrum Nobelovy ceny s FIFA končí

Sport

  12:39aktualizováno  14:36
OSLO - Fotbalisté už zvláštním podáním ruky před zápasy nebudou oficiálně podporovat mírovou kampaň. Centrum Nobelovy ceny za mír se rozhodlo ukončit spolupráci s Mezinárodní fotbalovou federací, která čelí velkému korupčnímu skandálu. Konkrétní důvod svého kroku neuvedlo.

SYMBOL MÍRU. Španěl Gerard Piqué a Brazilec Neymar propagují kampaň Handshake for Peace. foto: FIFA

Organizace sídlící v Oslu prezentuje prostřednictvím výstav, diskusí a konferencí díla nositelů Nobelovy ceny za mír. S FIFA spolupracovala tři roky na kampani Handshake for Peace. V rámci ní si fotbalisté podáním ruky vyjadřovali respekt a přátelství.

FIFA přijala oznámení centra se značnou nelibostí a uvedla, že takový krok není v duchu fair play. „Jsme zklamáni, že jsme se dozvěděli z médií o záměru Centra Nobelovy ceny za mír ukončit spolupráci na této iniciativě. FIFA se zdráhá přijmout tento jednostranný přístup na společné iniciativě mezi fotbalovou komunitou a centrem,“ uvedla federace v prohlášení.

Podle ní budou účastníci mistrovství světa fotbalistů do 20 let na Novém Zélandu i hráčky na světovém šampionátu žen v Kanadě s dosavadním gestem pokračovat.

FOTO: Na kampaň reagovali nejen fotbalisté z celého světa

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!