130 let

Český závar v šestnáctce soupeře. | foto: Reuters

Aktualizováno

Černá Hora - Česko 0:3, důležité body zařídily národnímu týmu standardky

Sport
  •   19:36aktualizováno  23:07
Podgorica - Čeští fotbalisté zvítězili v pátém z osmi utkání kvalifikace mistrovství Evropy v Černé Hoře 3:0. Brzy po přestávce se po centrech Jakuba Jankta trefili slávisté Tomáš Souček s Lukášem Masopustem a v závěru nastavení proměnil penaltu Vladimír Darida. Český celek zopakoval výhru 3:0 z červnového vzájemného duelu v Olomouci.

Základní Sestavy:

Černá Hora: Petkovič - Radunovič, Tomaševič, Lagator, Marusic - Vukčevič, Hocko - Vešovič, Košovič, Boljevič - Mugosa
Česko: Vaclík - Bořil, Čelůstka, Suchý, Coufal - Souček, Darida - Jankto, Král, Masopust - Schick

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se dočkali prvních venkovních bodů v kvalifikaci a částečně odčinili sobotní porážku 1:2 v Kosovu. Reprezentanti se vrátili na postupové druhé místo ve skupině a mají jednobodový náskok na třetí Kosovo, které prohrálo v Anglii 3:5. Právě lídra tabulky český celek přivítá 11. října v dalším utkání kvalifikace a skupinu zakončí listopadovými zápasy s Kosovem a v Bulharsku.

ONLINE REPORTÁŽ Z UTKÁNÍ ČERNÁ HORA - ČESKO SLEDUJTE ZDE

Na Euro projdou první dva týmy z každé skupiny, o další čtyři místa se utká 16 nepostupujících celků podle umístění v Lize národů. V samostatné historii nechyběla reprezentace na žádném z šesti mistrovství Evropy.

Trenér Šilhavý udělal oproti utkání v Kosovu jednu změnu v sestavě, když Coufal na pravém kraji obrany nahradil Kadeřábka. Hosté na ne zcela zaplněném stadionu pro 15 tisíc diváků začali aktivněji a hrozili především ze standardních situací. V osmé minutě Černohorci se štěstím ustáli závar v malém vápně, o tři minuty později se balon odrazil k Daridovi, který ale nepropálil hráče před sebou.

Kapitán pro druhou půli byl Vladimír Darida.
Král v souboji s Černohorci.

Domácí po 20 minutách přidali a za chvíli měli dvě velké šance. Ve 22. minutě po Boljevičově centru vypálil z voleje Hočko a Vaclík konečky prstů vytáhl míč nad břevno. Za deset minut český gólman vyrazil Mugošův pokus z úhlu a další dvě černohorské střely v poslední chvíli zblokovala obrana.

Češi měli dál šance po standardních situacích. V 38. minutě však hlavičkoval po rohovém kopu osamocený Souček hodně vedle. Domácí brankář Petkovič pak vyrazil Janktovu skrytou střelu a z následného rohu se Souček opět neprosadil. Těsně před přestávkou Darida trefil z dálky břevno.

Do druhé půle nahradil Brabec na stoperu zraněného kapitána Suchého. V 54. minutě zahrávali hosté přímý kop a další standardku už proměnili. Na Janktův centr si naskočil Souček a hlavou vstřelil první soutěžní branku v reprezentačním A-týmu.

Černohorce obdržený gól zaskočil a za další tři minuty inkasovali podruhé. Na konci 57. minuty po dalším Janktově centru, tentokrát z rohu, prošel míč na kraj vápna až k Masopustovi a jeho přízemní střela k tyči zapadla do sítě. Slávistický záložník dal první reprezentační branku.

Hosté pak bez větších problémů drželi náskok a přidali ještě třetí gól. Darida nejprve z přímého kopu Petkoviče nepřekonal, ale v závěru nastavení proměnil penaltu po faulu na Krále. Češi porazili soupeře i ve čtvrtém vzájemném duelu, navíc znovu bez inkasovaného gólu.

KVALIFIKACE O EURO:

Černá Hora - ČR 0:3 (0:0) Branky: 54. Souček, 57. Masopust, 90.+5 Darida z pen. Rozhodčí: Palabiyik - Eyisoy, Olguncan (všichni Tur.). ŽK: Radunovič, Marušič - Jankto, Souček. Sestavy: Černá Hora: Petkovič - Marušič, Lagator, Tomaševič, Radunovič (73. Bečiraj) - Hočko, Vukčevič (68. Bakič) - Boljevič, Kosovič (73. Savičevič), Vešovič - Mugoša. Trenér: Hadžibegič. ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Suchý (46. Brabec), Bořil - Darida, Souček - Masopust (77. Kopic), Král, Jankto - Schick (90. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.

Autoři: ČTK, Lidové noviny