Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Černý den českého fotbalu: S EL se loučí i Jablonec a Plzeň

Sport

  22:06
JABLONEC/ISTANBUL - Odvety třetího předkola Evropské ligy se staly pro české kluby konečnou. Jablonec podlehl na domácím stadionu Apoel Nikosii 1:3 a Plzeň prohrála v Turecku s Besiktasem 0:3. Oba týmy tak na cestě z pohárové Evropy doprovodí Ostravu, která vpodvečer podlehla Dněpru Mogilev 1:2.

FK Jablonec - Apoel Nikósie / Zklamaní (zleva) Pavel Drsek, Petr Zábojník a Jan Kovařík foto: ČTK

Fotbalisté Jablonce prohráli v odvetě třetího předkola Evropské ligy doma s Apoelem Nikósie 1:3 a po porážce 0:1 na hřišti soupeře se se soutěží hned po úvodním dvojzápase rozloučili.

Čtěte také

Nejúspěšnější tým kyperské historie dnes vyučoval Severočechy v produktivitě a už během první půle třemi brankami rozhodl o svém postupu. Za domácí vstřelil jediný gól v 33. minutě Pavlík. Zatímco Kypřané nastoupili ve stejném složení jako před týdnem, jablonecký kouč František Komňacký udělal několik změn. Marodi Drsek se Zábojníkem se sice stihli uzdravit, ale Jablonský zůstal mimo hru a na levém kraji obrany ho zastoupil právě Zábojník.

Trenér Severočechů varoval před zbytečně riskantní hrou, ale jeho svěřenci si taktické pokyny příliš k srdci nevzali. Od úvodu se vysouvali dopředu a naprosto propadali ve středu hřiště. Necelé čtyři tisícovky diváků, které dorazily po třech letech na obnovenou domácí premiéru Jablonce v pohárech, se nestačily divit, jaké chyby Baumit vyrábí.

Po jednom ze zkratů v jablonecké obraně srazil Pavlík v sedmnácté minutě Solariho a mohl být rád, že finský sudí neodpískal penaltu. Vzápětí postupoval do rozevřené obrany Manduca, z úhlu však trefil jen Špita. Baumit si tak dlouho koledoval o gól, až ho ve 24. minutě opravdu dostal.

Na Charalambidesův centr z přímého kopu si naběhl trestuhodně nepokrytý Jorge a přesnou hlavičkou nedal domácímu brankáři šanci. O tři minuty později bylo s Jabloncem ještě hůř: Marcinho vysunul agilního Charalambidese, který šel sám na Špita a s přehledem ho prostřelil.

Zdánlivou naději vykřesali Severočechům sami hosté. Brankář Chiotis chytil ve 33. minutě do rukou přihrávku od svého obránce a malou domů potrestal přesnou střelou z hranice malého vápna Pavlík. Za Jablonec se tak v nové sezoně trefil poprvé někdo jiný než Pekhart.

Už za čtyři minuty ovšem Nikósie znovu udeřila. Po nedorozumění mezi domácími stopery se prosmýkl do šance kanonýr Solari a chytrým obloučkem přehodil vyběhnutého Špita. Hned po rozehrání se řítil na jabloneckou branku znovu Solari, ale jablonecký gólman tentokrát zachránil.

Komňacký v pauze poslal na trávník čerstvé Pitáka s Vošahlíkem, ale Baumit z herní letargie nevybředl. Naopak Kypřané dál podnikali rychlé protiútoky a potvrzovali, že loni v Lize mistrů neuhráli remízy na hřišti Chelsea a Atlétika Madrid náhodou.

Blízko ke čtvrtému gólu byl v 57. minutě Manduca, nedlouho poté čerstvá posila z Kodaně střídající Almeida, který trefil tyč, a především Solari, jenž v 80. minutě zahodil penaltu. Pro domácí to ale byla jen slabá útěcha, účinkování v pohárech pro ně mělo stejně jako před třemi lety proti Austrii Vídeň epizodní charakter.

S kyperským celkem prohráli i druhé měření sil, před dvanácti lety vypadli v tehdejším Poháru vítězů pohárů s Apollonem Limassol.

3. předkolo Evropské ligy

FK Baumit Jablonec - Apoel Nikósie 1:3 (1:3)
Branky: 33. Pavlík - 24. Jorge, 27. Charalambides, 37. Solari.

Rozhodčí: Asumaa - Koskela, Heininen (všichni Fin.). ŽK: Chiotis, Broerse (oba Apoel). Diváci: 3622. První zápas: 0:1, postupuje Apoel.

Jablonec: Špit - Krajčík, Pavlík, Drsek, Zábojník - Jarolím, Eliáš (46. Vošahlík), Loučka (46. Piták), Kovařík - Lafata (80. Haurdič), Pekhart. Trenér: Komňacký.

Apoel: Chiotis - Solomou, Jorge, Grnčarov, Boaventura - Broerse - Charalambides, Marcinho (66. Almeida), Pinto, Manduca (83. Michail) - Solari (88. Kontis). Trenér: Jovanovič.

Plzeň bez dvou vyloučených na Besiktas nestačila
Plzeňští fotbalisté vypadli z Evropské ligy hned ve 3. předkole po souboji s Besiktasem Istanbul. Na jeho půdě dnes podlehli 0:3, když zápas dohrávali bez dvou vyloučených, a po úvodní domácí remíze 1:1 soutěž opustili. Jejich návrat do pohárů po 39 letech tak měl epizodní charakter. O branky Besiktase se postarali Quaresma, Delgado a Slovák Hološko. Celý zápas v obraně vítězů odehrál český stoper Tomáš Zápotočný, který v sestavě nahradil zraněného krajana Tomáše Sivoka.

Pozápasové ohlasy

"Pokazili jsme si to úplně sami. Zase jsme si to prohráli hrubými individuálními chybami," litoval trenér Plzně Pavel Vrba.

"Chyby se opakují a nemám už pro ně vysvětlení. Nechci mluvit o konkrétních hráčích, ale je to pořád dokola," zlobil se.

"Po vyloučení Limberského to už bylo složité. Proti takovému klubu, jako je Besiktas, si nesmíme taková zaváhání dovolit, protože se nám to vymstí. Soupeř takového kalibru je potrestá.Zápas pak už kontroloval a dohrál si to v klidu na postup. Naše individuální chyby prostě rozhodly, těžko jsme to pak mohli zvládnout," uvedl Vrba.

Besiktas před týdnem poznal, že se mu podcenění Plzně hlavně v prvním poločase nevyplatilo. Stejnou chybu dnes šestnáctinásobní turečtí šampioni nechtěli opakovat, i proto, že je ve zcela zaplněném hledišti hnali na zteč skvělí diváci. Na Plzeň hutná atmosféra v počátku viditelně dolehla. Hosté se během čtyř minut nechali zatlačit třemi rohovými kopy, rychle ztráceli míče a až po chvíli se z počátečního útlumu probrali.

Sebevědomí získal vedoucí tým české ligy znovu po individuálních akcích hbitého Petržely, kterého v šesté minutě ale přímo na hřišti vyplísnil spoluhráč Rezek, jenž se osamocen před brankou nedočkal Petrželovy nahrávky. Západočeši se z tlaku definitivně vymanili a věhlasný kouč domácích Bernd Schuster, který jako hráč prošel Barcelonou a Realem Madrid, několikrát nervózně vystartoval z lavičky, aby hráčům znovu ujasnil taktické pokyny. Byť jindy nevzrušeně sedí a jen pozoruje dění v zápase.

Plzeň si na stadionu Inönü, odkud v minulosti odjely s nepořízenou i Sparta se Slavií, dovolovala čím dál víc. Horváth ve 25. minutě netradičně odcentroval pravačkou a Kolář se na sebe zlobil, když z malého vápna hlavičkoval vedle.

Plzeň se ale v době svého rozmachu, kdy kontrolovala hru, potopila sama. Brankář Krbeček, který několikrát chyboval už na startu české ligy, poslal zbytečnou rozehrávku na krátko na paty Navrátila, jehož vzápětí obral o míč slovenský reprezentant Hološko a plzeňský stoper musel bývalého libereckého útočníka před pokutovým územím zastavit za cenu vyloučení.

Pozápasové ohlasy

"Pomohlo nám až první vyloučení, tím se nám zápasové situace velmi ulehčila," řekl ve stručnosti trenér Besiktase Bernd Schuster.

V oslabení Plzeň viditelně tápala, navíc ji dál bičoval pískot z tribun. Za sedm minut domácí slabých chvil soupeře využili. Miláček fanoušků Quaresma rychle prošel středem hřiště a po letním přestupu z Interu Milán díky krásné střele šajtlí mohutně slavil svůj první soutěžní gól v dresu Besiktase. Viktorii mohl srazit ještě víc Necip, jehož tečovanou střelu až z brankové čáry odvracel bek Limberský.

Hosté netrpělivě vyhlíželi konec prvního poločasu, ještě před ním však mohli nečekaně kontrovat. Po výpadu Rezka s Kolářem měl vyrovnání na noze Jiráček, ale zbrkle napálil jen gólmana Hakana, který svými zákroky trápil Plzeň i před týdnem.

Hosté se vrátili ze šaten s odhodláním a ranou z úhlu se blýskl Limberský. Plzeňský bek však vzápětí zmařil zbytky nadějí svého týmu. U postranní čáry zbytečně už podruhé v utkání zastavil Quaresmu, viděl druhou žlutou kartu a se zlostnými gesty odešel do šaten za dříve vyloučeným Navrátilem.

Plzeň v devíti nemohla rozjetému Besiktasi vzdorovat. Domácí volného prostoru využívali a už za pět minut byl znovu oslavován Quaresma. Jeho průnik přes Jiráčka a následný dokonalý centr Delgado lehce doklepl podruhé za Krbečkova záda.

Fandové se pak při pohledu na téměř rozhodnutý zápas spíš bavili tím, že bez ustání vymýšleli báječné pokřiky. Plzeňským však zněly spíš jako umíráček. Jejich zmar prohloubil Hološko, na jehož zakroucenou střelu byl Krbeček také krátký. Bíločerní orli se tak mohou těšit na páteční los.

3. předkolo Evropské ligy

Besiktas Istanbul - Viktoria Plzeň 3:0 (1:0)
Branky: 39. Quaresma, 57. Delgado, 71. Hološko.

Rozhodčí: Nzolo - De Bruyn, Gerard (všichni Belg.). ŽK: Delgado - Limberský, Rezek. ČK: 32. Navrátil, 52. Limberský (oba Plzeň). Diváci: 31.000. První zápas 1:1, postupuje Besiktas.

Besiktas: Hakan - Erhan, Zápotočný, T. Ibrahim (46. Ferrari), Ü. Ibrahim - Necip, Ernst - Hološko, Delgado (60. Tabata), Quaresma - Bobo (68. Nihat). Trenér: Schuster.

Plzeň: Krbeček - Rajtoral, Bystroň, Navrátil, Limberský - Petržela (75. Hruška), Horváth (83. Rýdel), Rada (75. Hájovský), Kolář , Jiráček - Rezek. Trenér: Vrba.

Autor: