Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Češi mohou vyhlížet další Euro. Kolik budou stát lístky a jaký obnos přitekl do svazové pokladny?

15. LISTOPADU: SEDMÝ POSTUP V ŘADĚ. Rozhodující krok na Euro udělali Češi v Plzni proti Kosovu. Prohrávali, ale duel zvládli otočit a posedmé v řadě postoupili na kontinentální šampionát. Od roku 1996 mezi evropskou elitou nechyběli, čímž se mohou chlubit už jen Němci, Španělé, Francouzi, Italové a Portugalci. foto:  Michal Šula, MAFRA

Praha - Čeští fotbalisté si mohou nyní vychutnávat euforii, kterou rozproudila výhra 2:1 nad Kosovem. Postup na Euro už tak mají svěřenci Jaroslava Šilhavého v kapse. Také se ví, kolik peněz přiteče do svazové pokladny. Co je ale ještě ve hvězdách?
  9:12

Sedmá účast na evropském šampionátu už českou reprezentaci nemine. Na to, s kým se na Euru utkají, si budou muset ale počkat až do 30. listopadu, kdy v Bukurešti proběhne los. Zatím není ani jasné, ve kterém z pořadatelských měst budou hrát. 

„Pocity si ještě třídím v hlavě, radost a euforie je ale obrovská a užívám si to. Uvidíme, jaká bude skupina. Věřím, že kluci, kteří jsou zranění, Bořek Dočkal, David Pavelka, Marek Suchý i Patrik Schick, se dají do kupy a budeme ještě silnější,“ prohlásil trenér Jaroslav Šilhavý. Jeho protějšek ze čtvrteční bitvy, Švýcar Bernard Challandes, dokonce tvrdil, že Češi na turnaji překvapí řadu favoritů. Tuzemský fotbal si postupem na turnaj zajistil 9,25 milionu eur (téměř 237 milionů korun) a už nyní vydělal více než za postup a poslední Euro. 

Radost domácího kouče Jaroslava Šilhavého, který tušil, že branka Čelůstky znamená postup na EURO 2020.

Dohromady UEFA rozdělí mezi 24 účastníků šampionátu rekordních 371 milionů eur (téměř 9,5 miliardy korun). Oproti poslednímu mistrovství Evropy se tak celková částka navýšila o 70 milionů eur. Mužstva budou před losem nasazena ve čtyřech šestičlenných koších. V prvním bude šest nejlepších vítězů kvalifikačních skupin, ve druhém zbylé čtyři celky z prvních míst a dvě nejlepší země ze druhých míst. Češi tak budou nejspíše ve třetím koši. 

V tom posledním pak budou dvě nejhorší země postupující z druhé pozice a čtyři vítězové z play off Ligy národů, která vyvrcholí na konci března. Kdo si ji zahraje, bude jasno až po skončení kvalifikačního bloku, los je naplánován na 22. listopadu. 

Ceny lístků se liší

Lístky na zápasy, které bude poprvé v historii kontinentálních šampionátů hostit dvanáct měst z různých evropských zemích, se budou prodávat ve třech cenových relacích. Například na utkání základních skupin hraná v Mnichově budou stát 50, 125 a 185 eur (přibližně 1500–4700 korun), na tamní čtvrtfinále pak 75, 145 a 225 eur (cca 1900–5800 korun). Jelikož ale UEFA bere ohled na sílu trhu v jednotlivých zemích, na duely v Bukurešti, Budapešti a Baku se bude možno dostat za nižší ceny. 

Finále ve Wembley pak bude stát od 95 do 945 eur (2400–24 000 korun). První vlna lístků se začala prodávat už v červnu letošního roku, ta druhá odstartuje v prosinci, poslední v dubnu po skončení play off Ligy národů. Žadatelé musí splňovat podmínky, které určují národní fotbalové asociace, například v Anglii musí být fanoušci členy oficiálního fanklubu, česká reprezentace zatím ohledně distribuce lístků stanovisko nevydala. Euro 2020 odstartuje v pátek 12. června v Římě v 21.00 a již nyní je známo, že jedním z aktérů úvodního duelu bude Itálie.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!