Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Češi na MS nepostoupili zaslouženě. Chyběl jim špílmachr, šéf i góly

Sport

  13:59
PRAHA - Že se Češi na fotbalové mistrovství světa, které se bude příští rok konat v Rusku, nepodívají, bylo zřejmé už delší dobu. Nicméně pondělní porážka v Severním Irsku 0:2 dala definitivní razítko na marný boj o postup i české reprezentace samé se sebou. Propadák se rodil přesně rok.

Zklamaný Tomáš Kalas. foto:  Michal Šula, MAFRA

Jaké jsou aspekty faktu, že Češi zůstali bez šance už dvě kola před koncem kvalifikace?

Špatný začátek... Po losu mohli být Češi optimisté. Kromě téměř neporazitelných Němců platili proti všem dalším soupeřům za papírového favorita, přičemž cesta na šampionát měla vést přes druhé místo a následnou baráž. Jenže nadějné předpovědi vzaly za své již v úvodní trojici zápasů: doma se Severním Irskem 0:0, v Německu 0:3, doma s Ázerbájdžánem 0:0.

Zaspali jsme vývoj po roce 89, říká po neúspěchu Lička. Jarolím by měl zůstat

„Kvalifikaci jsme zpackali už dřív, nejvíc nás mrzí domácí ztráty se Severním Irskem a Ázerbájdžánem,“ litoval v Belfastu obránce Filip Vaněk. „Kdybychom měli o čtyři body víc, byli bychom stále ve hře.“

... a špatné pokračování. Přes špatný vstup nebyl zbytek kvalifikace nehratelný. Po polovině zápasů měl výběr kouče Karla Jarolíma na druhé Severní Irsko jen bod ztráty. Ovšem moment, kdy by se vše zlomilo a Češi se začali ubírat správným směrem, nepřišel. Mohlo jím být třeba utkání v Norsku (1:1), jenže...: „... odehráli jsme velmi dobře první poločas a potom úplně vypadli,“ vzpomněl si další bek, Gebre Selassie.

V případě pondělní výhry na ostrovech by konstelace posledních dvou duelů dávala slušnou naději. Čechy čekají zápasy v Ázerbájdžánu a se San Marinem, zatímco Severoirové vyzvou Němce a končí v Norsku. Jak by tento souboj na dálku dopadl, se však nedozvíme.

Bídný útok. Skóre 10:9 po osmi zápasech není nic moc, tedy především co se útoku týče. A když si odmyslíme povinnou kanonádu v San Marinu, zbývají na ostatních sedm zápasů čtyři vstřelené branky. A to dostaly šanci i dravé komety Schick s Janktem. Celkem třikrát se trefil Darida, po dvou gólech dali Barák, Krmenčík a Gebre Selassie, jednu zaznamenal Zmrhal.

„Jsme málo efektivní, to je pravda,“ přiznal Theodor Gebre Selassie. „Když to srovnám například s minulou kvalifikací, kdy jsme byli naopak extrémně efektivní a i z mála příležitostí jsme ty góly dávali, teď nám tohle chybí. Přitom jsme kolikrát hráli tak, že se zdálo, že máme víc ze hry. Jenže vždycky to bylo bez toho finále.“

Nedvěda a Rosického nenahradili. Vybavíte si, že by někdo v této kvalifikaci ostatní spoluhráče za neuspokojivého stavu vyburcoval? Nebo táhl české akce či rozděloval míče do šancí? Nové Poborské, Nedvědy nebo Rosické národní tým v současnosti nemá. Darida se snaží, ale jeho forma bývá proměnlivá. Mužstvu celkem svědčí, když hraje zataženěji a může vyrážet do brejků, efektivně diktovat tempo a tvořit hru mu ale příliš nejde. „Ono se to hezky říká, narážečka, česká ulička... Ale pokročili jsme do nějaké doby,“ je trochu smířen Jarolím.

Minely. Že v Severním Irsku zhasly šance už do poločasu, mohly dvě výrazné chyby. A ty stály za inkasovanými góly i neproměněnými šancemi také v předchozích duelech.

Těžký přerod. Průběh a výsledek kvalifikace úzce souvisí s tím, že kouč Jarolím přebíral tým ve složité situaci: po neúspěšném Euru a zároveň na konci určité éry. Někdejší opory skončily, jiné dřívější stálice základní sestavy už nestíhají a z nastupující generace přesvědčuje málokdo. Celkem se protočilo 32 hráčů. Nový svěží vítr zatím nepřinesly ani v Itálii zářící ofenzivní talenty Schick a Jankto.

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím.
Severní Irsko vs. Česká republika, kvalifikace o MS ve fotbale: domácí Corey...

„Jsme pořád ve fázi hledání. Teď se to pohnulo trochu k lepšímu, máme charakterově zdravé hráče. Je potřeba na nich stavět,“ vidí cestu Jarolím. „Samozřejmě by to bylo jednodušší, kdyby ofenzivní hráči hráli v dobrých klubech v Evropě a byli tam oporami. Pak by byla i práce v nároďáku jiná.“

Český fotbal. Právě dobíhající kvalifikace byla věrným odrazem současného stavu českého fotbalu. Ten momentálně prakticky nemá hvězdu evropského, natož světového formátu, tuzemským klubům chybí špičková pohárová konfrontace, hráčům pak zkušenosti s velkými zápasy. Nemají tak zažitou ani vítěznou mentalitu, kterou by si mohli přenést do reprezentace.

Trenér Jarolím je v těžké pozici, navíc se mu zatím nepovedl žádný majstrštyk, kterým by zvrátil nepříznivý zápas či obral favorita. U týmu zatím zůstává a nyní bude mít prostor ke zkoušení. Snad se mu povede poskládat mužstvo, které to příště dotáhne dál.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!