Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Češi podlehli Španělsku 0:2. Zaváhala i Anglie

Sport

  17:47aktualizováno  22:52
VIBORG/PRAHA - Čeští fotbalisté do 21 let si v zápase se Španělskem, ve kterém prohráli 0:2, postup do semifinále mistrovství Evropy nezajistili. Rozhodne se tak až v nedělním duelu s Anglií.

ilustrační foto foto: ČTK

Úvodní minuty utkání se hrál hodně opatrný a vyrovnaný fotbal bez šancí. Po čtvrthodině zápolení však začali postupně fotbalisté z Pyrenejského poloostrova Čechy převyšovat. Míč drželi na svých kopačkách, vyměňovali si krátké přihrávky v barcelonském stylu a čekali na chyby v soupeřově obraně...

Čtěte také

Jejich trpělivost se vyplatila ve 27. minutě. Rychlý přechod do útoku, dvě kolmé přihrávky, přesné zakončení křížnou střelou Adriána a Španělsko vedlo 1:0.

A mohlo být ještě hůř. Jenže Mata o několik vteřin později z hranice malého vápna trefil pouze dobře vyběhnutého Vaclíka. Až v úplném závěru úvodního dějství zahrozili i Češi: Pekhart po Čelůstkově individuální akci vystřelil jen těsně nad. Bra

nkář David de Gea tak během první půle nemusel ani jednou zasahovat!

Čeští trenéři zkusili tým vzkřísit stažením Pekharta a nasazením dalšího útočníka Kozáka, změnou rozestavení na klasický model 4-1-4-1, ale než začali mladí reprezentanti spřádat plány na zvrat, srazili je Španělé akcí podobnou jako před první brankou.

Mata znovu mezi stopery našel Adriána, ten lehce obešel obránce Mazucha a druhým jistým zakončením si možná spravil chuť poté, co letos s La Coruňou letos sestoupil z Primera División. Adrián také dnešním počinem ukázal, proč dostává na hrotu přednost před dvojnásobným vítězem Ligy mistrů Krkicem z Barcelony Dvoubrankové manko před Čechy postavilo těžko řešitelný úkol.

Dovalilův tým se ve zbytku utkání ani nedostal k tomu, aby střelecky přímo ohrozil španělskou branku. Do hry se vůbec nedostal záložník Dočkal, autor dvou branek proti Ukrajině. Českým juniorům tak nevyšel plán, aby pomstili prohru seniorské reprezentace z březnového utkání evropské kvalifikace ve Španělsku. Síly teď musí upnout ke klíčovému duelu s Anglií, v němž ale bude kvůli dvěma žlutým kartám chybět záložník Vácha.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let

Česká republika "21" - Španělsko "21" 0:2 (0:1)
Branky: 26. a 47. Adrián. Rozhodčí: Schörgenhofer (Rak.) - Liany (Izr.), Filacchione (It.). ŽK: Vácha, Mazuch - Javi Martínez, Mata, Botía. Diváci: 4662.

ČR: Vaclík - Čelůstka, Suchý, Mazuch, Lecjaks - Gecov - Dočkal, Morávek (63. Kadlec), Vácha - Pekhart (46. Kozák), Hloušek (77. Černý). Trenér: Dovalil.

Španělsko: De Gea - Montoya, Botía, Domínguez, Rosello - Thiago, Javi Martínez, Herrera - Mata (88. Nsue), Adrián (74. Parejo), Muniain (83. Capel). Trenér: Milla.

Anglie remizovala na ME do 21 let s Ukrajinou, Češi zůstali druzí
Fotbalisté Anglie remizovali i ve svém druhém utkání na evropském šampionátu do 21 let. Po úvodním nerozhodném výsledku 1:1 se Španělskem dnes hráli v dánském Herningu s Ukrajinou bez branek a před rozhodujícím závěrečným zápasem skupiny B proti českému týmu figurují na nepostupovém třetím místě bod za svěřenci Jakuba Dovalila.

Tabulku vedou Španělé, postoupit však mohou i zatím poslední Ukrajinci. Angličané měli proti ukrajinskému týmu více ze hry, ale žádnou ze svých šancí nedokázali proměnit. Nejblíže ke gólu byl Sturridge, jehož povedený pokus z 33. minuty zastavilo břevno.

Po změně stran selhal v samostatném úniku tísněný autor vyrovnávací trefy proti Španělsku Welbeck a výběr Albionu to nakonec mohlo mrzet, kdyby Zozulja v 82. minutě lépe trefil míč a nezasáhl gólmana Fieldinga. V hektickém závěru se oba týmy hnaly za výhrou, ale žádný z nich se gólově prosadit nedokázal.

Remíza nahrála českému celku, který před závěrečnými nedělními zápasy skupiny udržel druhé místo. V případě, že favorizovaní Španělé neprohrají s Ukrajinou, bude Dovalilovým svěřencům stačit k postupu do semifinále získat proti Anglii bod.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...