Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Češi porazili Slováky také podruhé a zůstanou pro kvalifikaci ME ve druhém koši

Sport

  20:30
PRAHA - Obrození fotbalové reprezentace pod trenérem Jaroslavem Šilhavým trvá. Češi i podruhé v Lize národů porazili rivala ze Slovenska, tentokrát v pražském Edenu 1:0 gólem útočníka Patrika Schicka.
Utkání základní skupiny B1 fotbalové Ligy národů: ČR - Slovensko: Patrik Schick...

Utkání základní skupiny B1 fotbalové Ligy národů: ČR - Slovensko: Patrik Schick (vlevo) se raduje se spoluhráčem Tomášem Součkem. foto: ČTK

Nehrál se strhující zápas, fajnšmekry nemohl nadchnout. V souboji dvou průměrných evropských týmů Češi potvrdili vzestup, který nastal s příchodem nového kouče.

Pod Šilhavým vyhráli v říjnu na Slovensku, pak sice podlehli na Ukrajině, ale ve čtvrtek v přípravě v Polsku opět zvítězili a v mrazivém Edenu zažili další sladký triumf.

V Lize národů se udrželi v druhé nejvyšší divizi a při prosincovém losu kvalifikace o Euro 2020 budou nasazeni v druhém koši. Slováci sestoupili do Ligy C a při losu budou až ve třetím koši.

ČR - Slovensko 1:0 (1:0)

(utkání základní skupiny B1 fotbalové Ligy národů v Praze)

Branka: 32. Schick. Rozhodčí: Hernandez - Sobrino, Cabanero - De Burgos, Munuera Montero (všichni Šp.). ŽK: Pavelka - Škrtel, Škriniar. Diváci: 16 623.

ČR: Vaclík - Kadeřábek, Čelůstka, Kalas, Novák - Souček, Pavelka - Vydra (64. Gebre Selassie), Dočkal, Jankto (76. Krejčí) - Schick (81. Doležal). Trenér: Šilhavý.

Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Škrtel, Škriniar, Hancko - Greguš (58. Duda) - Rusnák (58. Mak), Bero, Hamšík, Stoch - Zrelák (79. Nemec). Trenér: Hapal.

Přitom prvních pětadvacet minut byli jasně lepší Slováci. Pak Češi hru srovnali a po půlhodině z rychlého brejku udeřili.

Stoper Škrtel odkryl svou stranu, vydal se dohrát souboj až na polovinu soupeře, ale míč neměl a pak vzadu chyběl. Jankto bleskově poslal pas na Schicka, který utekl Škriniarovi a přehodil Dúbravku. Mladý útočník to udělal mazácky, za celý podzim dal tři ze šesti českých branek, minulý týden v Polsku ho připravil pro Jankta.

Pro Slováky byla Schickova paráda těžkou ranou. Hosté totiž jinak hráli sebevědomě. Ve svém druhém utkání pod českým koučem Hapalem povzbuzeni přesvědčivým vítězstvím nad Ukrajinou z minulého týdne nepůjčovali domácím míč.

Kombinovali, rozbíhali se do volných prostorů, během prvních pár minut zahrávali čtyři rohy. Ale z tlaku vytěžili jen dvě střely Hamšíka.

Víc určitě Slováci čekali od Stocha, který jako slávista hraje „doma“. Ale přes velkou snahu se mu vůbec nedařilo, patřil k nejslabším.

Češi z počátku byli v útlumu, nepřihráli si, neudrželi míč, jen se v obraně posouvali. Nestyděli se odkopávat mimo hřiště. Dlouho jim trvalo, než se z nesnází vymanili.

Gól Schicka, který skóroval už před měsícem v prvním vzájemném duelu v Trnavě (2:1), jim ohromně pomohl.

V závěru poločasu už Slováky jasně přehrávali. Kapitán Dočkal mohl protivníka dorazit, po přihrávce Schicka však přízemní střelou těsně minul a chytil se za hlavu. Slovenský brankář Dúbravka jeho pokus konečky prstů vytáhl.

Po přestávce se domácí soustředili na defenzívu, nechali soupeře hrát, nikam nespěchali. Když získali míč a otevřel se jim prostor, vyrazili do brejku.

Slováci se snažili, útočili, ale nic velkého nepředvedli. Zoufale se nemohli dostat na dostřel, natož do šance. Na jejich hru se chvílemi možná hezky dívalo, ale jejich akce končily třicet metrů od brány.

Pro brankáře Vaclíka to byla snadná nula.

KONEČNÁ TABULKA
1.Ukrajina43015:59
2.ČR42024:46
3.Slovensko41035:53
Autor: