Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Na střely 7:0. Češi přehráli Itálii, ale berou jen bod za remízu

Sport

  19:28aktualizováno  23:09
PRAHA - Favorizovaného soupeře zaskočili aktivitou, přesto neberou tři body za vítězství. Fotbaloví reprezentanti v utkání kvalifikace o postup na světový šampionát hráli s Itálií 0:0. Svěřenci trenéra Michala Bílka vyslali na branku Buffona sedm střel, zato gólman Čech zasahovat nemusel. Češi neproměnili ani závěrečnou přesilovku po vyloučení Maria Balotelliho ze 72. minuty.

Dirigent Rosický. foto: MAFRA - Michal Šula.

Český národní tým tak zůstal po šesti zápasech na třetím místě tabulky skupiny B, k druhému Bulharsku se přiblížil na rozdíl jednoho bodu. Češi potřebovali Italy porazit, aby měli reálnou šanci na postup na šampionát, který příští rok pořádá Brazílie. Zápas o naději proti favoritovi skupiny B zvládali dobře, herně dokonce výborně, ale nebyli schopní dát gól.

Měli šance, dokonce vyložené. Spoustu střel na bránu i mimo. Posledních dvacet minut hráli v přesile, protože soupeři sudí vyloučil po dvou žlutých Balotelliho. Ale ani ze závěrečného náporu neudeřili. Jiráček šest minut před koncem po centru z přímého kopu trefil tyč.

On-line reportáž ZDE

Remíza tak Bílkův tým nechává ve hře o postup, ale šance alespoň na druhé místo, které může přinést baráž, se zase o něco zmenšila.

Přitom nebylo daleko k tomu, aby Češi zažehli naději na přímý postup. Vítězství by je přiblížilo vedoucí Itálii na dva body, do konce kvalifikace chybí čtyři utkání.

Chvílemi to byla strhující podívaná, zaplněná Letná nešetřila potleskem. Na české fotbalisty se v poslední letech spíš pískalo, ale tentokrát některé jejich akce fanoušky nadchly. Pod trenérem Bílkem to byl možná vůbec nejlepší zápas za necelé čtyři roky.

ZNÁMKY

Chyběly však góly. Blíž ke skórování měli rozhodně Češi. Italové sice víc drželi míč, ale Čech měl jen pár jednoduchých zákroků po centrech, jinak zasahovat nemusel. To jeho protějšek Buffon se v příjemném počasí hodně zapotil.

Po hodině hry se do dvou velkých příležitostí dostal Kozák, překvapení v základní sestavě. Po precizní Rosického přihrávce byl sám před Buffonem, ale ten dal nohy k sobě a střelu vyrazil. Stejně si počínal i o chvíli později, kdy zlikvidoval ránu z 15 metrů. Kozák se prosadil důrazem proti Bonuccimu, obral ho o míč a pálil k tyči.

Domácí měli šance i v první půli. V úvodu italský brankář zlikvidoval hlavičku Sivoka zblízka, byť se mával ofsajd, ve 12. minutě se před ním zjevil Jiráček, ale Buffon rychle vyběhl a včas byl i na zemi. Jednou byl už bezmocný, když prudký centr srazil Abate, jen o kousek minul vlastní branku.

Češi nechávali soupeře zdlouhavě rozehrávat, ale pak mu míč vzali a vyráželi do brejků, které jim šly dobře a Italům dělaly problémy, což trenér Bílek dobře vypozoroval. Ve středu pole úžasně kombinovali Rosický s Daridou, Jiráček pálil z každé pozice, ve hře se neztratil ani Kozák. Obrana byla pevná, před ní většinu akcí zastavil bezchybný Hübschman.

ČERVENÁ! Balotelli byl v 72. minutě po druhé žluté kartě vyloučen.

Kouč Bílek nepostavil krajní záložníky, ale vhodně zvolenou taktikou to ani nevadilo, protože hráči často měnili místa, na hřišti rotovali, což soupeři dělalo problémy. Předváděli sympatický výkon, který diváci ocenili.

Italové nebezpeční nebyli. Většina akcí tahali přes Pirla, který však neměl svůj den. Nepříjemný byl na hrotu Balotelli, ale do šance ho obránci nepustili. A to i přesto, že po dvaceti minutách se zadní řada musela přeskupit, za zraněného Limberského, který měl svalové potíže, šel Suchý.

Hosté střídali o půli, ale ani Giovinco jejich ofenzívu nevylepšil. Naopak se museli bránit a za bod musí poděkovat skvělému Buffonovi.

Česko - Itálie 0:0

Rozhodčí: Moen - Haglund, Andas (všichni Nor.). ŽK: Darida - Balotelli, Montolivo. ČK: 72. Balotelli. Diváci: 18.235. Střely na branku: 7:0

Česko: Čech - Gebre Selassie, Sivok, M. Kadlec, Limberský (20. Suchý) - Hübschman, Darida (76. V. Kadlec) - Plašil, Rosický, Jiráček (86. Kolář) - Kozák. Trenér: Bílek.

Itálie: Buffon - Abate, Bonucci, Barzagli, Chiellini - Pirlo (77. Aquilani) - Marchisio, Montolivo, De Rossi - Balotelli, El Shaarawy (46. Giovinco). Trenér: Prandelli.

Tabulka skupiny B
1.Itálie642012:414
2.Bulharsko624011:410
3.Česko62316:49
4.Dánsko51316:56
5.Arménie51042:83
6.Malta61052:143

Anketa

Oznámkujte výkon českých fotbalistů v kvalifikačním utkání MS, ve kterém hráli s Itálií 0:0.

1 389
2 1139
3 344
4 89
5 149
Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...