130 let

Milan Baroš a sanmarinský soupeř z očí do očí. | foto: ČTK

Češi rozstříleli San Marino 7:0, čtyřikrát se trefil Baroš

Sport
  •   16:17aktualizováno  19:24
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Jak je důležité míti Baroše se dnes potvrdilo na stadionu Slovácka v Uherském Hradišti. Český reprezentační střelec vstřelil v závěru prvního poločasu utkání se San Marinem tři góly a další přidal ve druhém. O další tři branky se postarali Necid (dva) a Svěrkoš, který navíc neproměnil penaltu. Zápas účel splnil, nyní je třeba ve večerních zápasech fandit Slovensku a Polsku.

ON-LINE PŘENOS

Český tým vstoupil do utkání s fotbalovým trpaslíkem se třemi útočníky a po více jak dvou letech také s uzdraveným "Malým Mozartem" Tomášem Rosickým, který jim měl servírovat jeden gólový pas za druhým.

Jenže dlouho tomu tak nebylo, Rosický sice byl nejlepším hráčem na hřišti, Svěrkoš, Necid a Baroš si na něm mnohdy překáželi, ostatně jak dokázala 19. minuta. Po přihrávce Hubníka Baroš místo nahrávky volnému Necidovi volil nepřesné zakončení otočkou. První branky se vyprodaný osmitisícový kotel na stadionu v Uherském Hradišti dočkal až ve 28. minutě.

HRDINA BAROŠ PO ZÁPASE

"Fanoušci byli skvělí, děkujeme jim za podporu. Za góly jsem rád, škoda, že jsme nedali branek ještě více. Ale úkol jsme splnili, skóre vylepšili, teď dnešní výkon musíme potvrdit za měsíc proti Polsku a Severnímu Irsku."

Vigantický expres se prohnal jako tank po pravé lajně a křižnou střelou k tyči nedal Simoncinimu šanci. Byla to již jeho 35. branka v dresu národního týmu a definitivně se tak osamostatnil na druhém místě historických tabulek. Kdo očekával, že se soupeř zlomí, spletl se. Češi hráli až příliš staticky a pět až devět obránců hostí si s pomalou hrou vědělo rady. Prosadil se až ve 44. minutě opět Baroš. A znovu po rychlé akci. V nastavení první půle si navíc vykoledoval pokutový kop, který s přehledem po "panenkovsku" proměnil.

Čtvrtou branku dal hned po návratu z kabin tečovanou střelou Václav Svěrkoš a na Simonciniho se valil jeden útok za druhým. Jenže další gól přidali Češi až v 66. minutě, trefil se kdo jiný než Milan Baroš, který dorazil do branky střelu Plašila z přímého kopu.

KOUČ IVAN HAŠEK

"Jsem rád, že si fanoušci utkání užili, a že jsme jim udělali radost. S výsledkem jsem spokojený, ale mohlo to být ještě lepší, některé situace jsme neřešili ideálně."

Od té chvíle začali hosté nesportovně a až neuvěřitelně okatě zdržovat. Maranimu jeho herecký výkon (lehnul si půl metru od postranní čáry a poté co jej na hřišti ošetřili lékaři odmítl nosítka, ožil a za pár vteřin se již hlásil o návrat do hry), Bacciocchimu již nikoliv. Jinak nepřesný sudí Amirchanjan z Arménie (odpustil hostům dva penaltové zákroky, Necid dohrával zápas s potrhaným dresem) jej po druhé žluté kartě vyloučil a Bacciocchi získal dostatek času na rozchození své vymyšlené křeče v levé noze.

Domácí fotbalisté ale využili následnou přesilovku "jen" dvakrát. A to hlavně kvůli výtečným zákrokům gólmana Simonciniho, který jen v poslední desetiminutovce zasahoval minimálně desetkrát. Na hlavičku Necidu a stejným hráčem tečovanou střelu Svěrkoše ale nestačil. Svěrkoš ještě před posledním gólem zápasu neproměnil penaltu. Škoda. Skóre mohlo být ještě větší.

Čeští fotbalisté splnili povinnost a sanmarinské amatéry nakonec rozstříleli 7:0, šancí si ale vypracovali minimálně na dvojnásobný počet branek. Díky vítězství poskočili Haškovi svěřenci na druhé místo kvalifikační skupiny, ostatní soupeři totiž hrají až večer. Čeští fanoušci by v nich měli fandit především Slovákům a Polákům, jak dokládá článek POSTUPOVÉ POČTY: JAK SE DOSTAT NA MS 2010 - VÍCE ZDE!

UTKÁNÍ OBRA S TRPASLÍKEM

Česká republika - San Marino 7:0 (3:0)
Branky: 28., 44., 45.+3 z pen. a 66. Baroš, 47. Svěrkoš, 86. a 90.+5. Necid. Rozhodčí: Amirchanjan - Hovhannisjan, Murdajan (všichni Arm.). ŽK: Pudil - Della Valle, Vitaioli, Berretti, Bacciocchi, Marani. ČK: 82. Bacciocchi. Diváci: 8120 (vyprodáno).

ČESKO: Čech - Grygera (77. Štajner), Hubník, Rozehnal, Kadlec (46. Pudil) - Plašil, Hübschman, Rosický (56. Jarolím) - Baroš, Necid, Svěrkoš. Trenér: Hašek.

San Marino: Simoncini - Andreini, Vitaioli, Della Valle, Marani (65. Bonini) - Bacciocchi - Ciacci (75. Vitaioli), Berretti, Bugli (90.Cervellini), Vanucci - Selva. Trenér: Mazza.


Autor: Antonín Vavrda