Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Češi ve Wembley nikdy nevyhráli

Sport

  10:14
LONDÝN/PRAHA - Zahrát si na proslulém stadionu ve Wembley je snem všech fotbalistů, avšak čeští ani českoslovenští reprezentanti nemají na londýnský svatostánek příliš příjemné vzpomínky. Z dosavadních pěti vzájemných utkání s Anglií ve Wembley čtyřikrát prohráli a jednou remizovali a také celková bilance s ostrovním soupeřem je pro Čechy nepříznivá.

Fotbalový svatostánek ve Wembley. foto: ČTK

O vylepšení této statistiky se čeští fotbalisté pokusí ve středu v přípravném duelu před kvalifikací mistrovství světa 2010. Po rozdělení Československa se obě země střetly pouze v listopadu 1998 ještě na původním stadionu ve Wembley. Ke spokojenosti zhruba 40.000 diváků zvítězil domácí tým 2:0, o góly se již v prvním poločase postarali Darren Anderton a Paul Merson. O pár let později byl starý stadion zbourán a na jeho místě vyrostla supermoderní aréna.

Ani československým hráčům se proti Anglii příliš nedařilo: z 12 vzájemných zápasů vyhráli pouze dva, třikrát se obě mužstva rozešla smírně a sedmkrát se radovali reprezentanti kolébky fotbalu. Ve vůbec prvním vzájemném měření sil v roce 1908 nestačil na tým z britských ostrovů výběr Čech, vítězstvím Angličanů skončily i dva duely na mistrovství světa v letech 1970 a 1982.

Autor: