130 let

Před odjezdem na Euro se při vítězství nad Skotskem nejvíc zaskvěl Libor Sionko, autor dvou gólů. | foto: ČTK

Češi završí „ostrovní pětiboj“

Sport
  •   11:24
PRAHA - S žádným jiným stylem nemají čeští reprezentanti v poslední době tolik zkušeností jako s ostrovním fotbalem. Od začátku kvalifikace o Euro 2008 se postupně utkali se čtyřmi z pěti týmů, které mají domov za kanálem La Manche. Svůj „ostrovní pětiboj“ završí tým trenéra Rady už zítra v Belfastu proti Severnímu Irsku.
Na začátku kvalifikace o mistrovství světa nepůjde o výpravu do neznáma. Všechny týmy z „kolébky fotbalu“ mají podobný herní projev. Nasazení, tvrdost v osobních soubojích a nebezpečné standardní situace.

Tyto přednosti se ještě znásobují v bouřlivém domácím prostředí. „Mají malinké, úzké hřiště s nadšenými fanoušky. Prostě anglická klasika,“ zavzpomínal Pavel Srníček, který byl u poslední návštěvy českých fotbalistů ve Windsor Parku v Belfastu v roce 2001. Tehdy český tým dokázal v neúspěšné kvalifikaci o MS 2002 Severní Iry dvakrát porazit, i když pokaždé se musel o tři body strachovat až do konce.

Umí hrát i kombinačně
Jak nepříjemný koktejl stráví čeští fotbalisté nyní? „Je pravda, že takový styl nám moc nesedí, zvlášť ta agresivita. Ale musíme se s ní vyrovnat,“ pravil obránce Marek Jankulovski. Jeho slova potvrzují i výsledky. Češi sice ve zmíněném období s ostrovní konkurencí ani jednou neprohráli, ale na druhou stranu nedokázali odvézt ani jedno vítězství z hřiště soupeře.
„Ale dobré výsledky na ostrovech nedělají ani věhlasnější týmy,“ poznamenal trenér Petr Rada. Během poslední kvalifikace měli dvakrát namále, ale remízu uhájili, i když v Irsku a ve Walesu byli aktivnější domácí. Minulý měsíc se karta obrátila a o cenné vítězství nad Anglií ve Wembley přišli čeští fotbalisté až v poslední minutě. „Poslední zápasy proti ostrovním týmům nám vyšly,“ připomněl brankář Petr Čech ještě výhru 3:1 nad Skotskem před červnovým odjezdem na Euro.

Pomáhá jim větší přívětivost
Vypadá to, že by český tým měl mít dokonale přečtené i Severní Irsko. Také díky informacím z jejich sobotního utkání na Slovensku, které prohráli 1:2. „I když na začátku druhého poločasu dostali ze standardky gól, pořád hráli kombinačně,“ odpozoroval Rada, že nejbližší český soupeř má v repertoáru i jiné zbraně než nakopávané míče.

Jak vysoko si tedy stojí reprezentace britské části ostrova, kterou v 60. a 70. letech proslavil legendární záložník George Best? Podle posledních výsledků i postavení v žebříčku FIFA se vyšplhala hned za Anglii a Skotsko. Dokonce stojí o šest míst výš než Irsko. „Já bych je stále postavil spíš někam dozadu na úroveň Walesu,“ odhadl Srníček, který na ostrovech strávil podstatnou část kariéry.

Role favoritůSeverním Irům skutečně už dlouho nepatří a to paradoxně mužstvu složenému z hráčů anglických a skotských klubů prospívá. „V anglickém nároďáku je to strašný stres. Všichni od něj chtějí jen vítězství. Od Severních Irů se nic takového nečeká, novináři i fanoušci jsou k nim víc přívětiví,“ zmínil Srníček stávající praxi. Postup na MS by znamenal příjemné překvapení, výhra nad Českem také. Zítřejší večer ukáže, kolik toho Severní Irové dokážou získat nad plán.
Autor: Petr Adam