Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Češi ztratili vyhraný zápas a končí

Sport

  23:05
ŽENEVA - Česká pouť závěrečným turnajem mistrovství Evropy je u konce. Šokujícím způsobem jsme podlehli Turecku a vypadli už v základní skupině. Domácí Švýcaři na závěr svého vystoupení porazili Portugalsko.

Jankulovski bojuje o míč. foto: Lidovky.cz

Závěrečné utkání skupiny A na mistrovství Evropy v Ženevě mělo rozhodnout o druhém postupujícím. Trenér českého výběru Karel Brückner opět všechny překvapil, když na hrot v základní sestavě vyběhl Jan Koller a Milan Baroš zůstal na lavičce.

Záhy se však tento tah ukázal jako velmi dobrý. Čechům taktika "vše na Kollera" proti Turecku svědčila a vysoký útočník nechal vzpomenout na nejzářivější okamžiky své reprezentační kariéry. Naši fotbalisté se od první minuty chopili aktivity a soupeř nevěděl kam dřív skočit. Už během prních dvaceti minut tak Češi dali dohromady stejně střel na branku jako za předešlé dvě utkání. První radost zažili fanoušcí, když se dlouhán ze Smetanovy Lhoty trefil - jak jinak - hlavou. I pak Češi drželi otěže utkání pevně v rukou a Turci hrozili jen střelami ze střední vzdálenosti a po standartních situacích. Po pětačtyřiceti minutách tak náš tým držel postupový výsledek 1:0.

Hned ve druhé poločase nás však Turci doslova přišpendlili k pokutovému území a dobrou čtvrthodinku nás drželi pod tlakem. Češi však odpověděli tím nejlepším způsobem. Po rychlé akci podruhé rozvlnil síť za brankářem Volkanem Jaroslav Plašil. Vše směřovalo k postupu, ale pak se začaly dít věci. Turecký tlak oslabil, ale i tak útočil hlavně soupeř a po jedné z akcí snížil. To nejhorší však teprve čekalo za dveřmi. Gólman Čech neudržel mokrý balón a Turci neměli problém vyrovnat. Všichni už se viděli, jak kopou penalty a přišel závěrečný šok. Kahveci využil neodpískaný ofsajd a nedal Čechovi šanci. Na závěr ještě gólman Turecka neudržel nervy a za strčení do Kollera vyfasoval červenou kartu, následnými obstrukcemi se však už jen vyplnilo nastavení a Turci mohli začít slavit.

Výsledky

Turecko - Česká republika 3:2 (0:1)

Branky: 88. a 90. Nihat, 75. Arda - 34. Koller, 62. Plašil. Rozhodčí: Fröjdfeldt - Wittberg, Andrén (všichni Švéd.). ŽK: Mehmet Topal, Mehmet Aurélio, Asik Emre - Galásek, Ujfaluši, Baroš. ČK: 90.+2 Volkan (Tur.) Diváci: 30.000.

Turecko: Volkan - Altintop, Göngür Emre (63. Asik Emre), Servet, Hakan - Mehmet Topal (57. Kazim), Mehmet Aurélio, Arda, Tuncay - Semih (46. Sabri), Nihat. Trenér: Terim.

ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Polák, Galásek - Sionko (85. Vlček), Matějovský (39. Jarolím), Plašil (80. Kadlec) - Koller. Trenér: Brückner.

Švýcarsko - Portugalsko 2:0 (0:0)

Branky: 71. a 83. z pen. H. Yakin. Rozhodčí: Plautscher - Bereuter, Mayr (všichni Rak.). ŽK: Vonlanthen, H. Yakin, Barnetta, Fernandes - Ferreira, Ribeiro, Meira, Miguel. Diváci: 39.730.

Autor: