Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Úspěšný debut kouče Lavičky. Lvíčata v kvalifikaci o ME přehrála Maltu

Sport

  19:53
JABLONEC N. NISOU/PRAHA - Česká fotbalová jednadvacítka vstoupila do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2017 vítězstvím. V zápasové premiéře nového trenéra Vítězslava Lavičky v Jablonci porazila Maltu 4:1. Dvě branky dal Patrik Schick, po gólu přidali kapitán Aleš Čermák s Robertem Hrubým, za hosty snížil Luke Montebello. Další duel čeká lvíčata v úterý v Lotyšsku.

Český útočník Patrik Schick. foto: ČTK

V základní sestavě nastoupil i Václav Černý, který se tak ve věku 17 let a 322 dnů stal nejmladším hráčem jednadvacítky v historii.

Záložník Ajaxu, který si nedávno zahrál poprvé i za první tým nizozemského celku a proti Jablonci zažil také debut v evropských pohárech, překonal rekord Michala Švece (18 let a 6 dnů).

Domácí otevřeli skóre v desáté minutě, kdy si na Havlíkův centr naběhl Schick a mířil přesně. V 21. minutě už vedli Češi o dvě branky a opět se o to postaral Schick, kterého tentokrát po rychlé akci našel přesnou přihrávkou debutant Černý.

Zleva Liywelyn Cremona a Kyle Cesare z Malty a český záložník Robert Hrubý.
Český trenér Vítězslav Lavička.

Český tým měl v prvním poločase výraznou převahu, přesto se Maltě povedlo snížit. V 37. minutě využil ojedinělého brejku Montebello, který potrestal zaváhání brankáře Vorla.

Jenže obrana chybovala i na druhé straně, o chvíli později vrátil domácím dvougólové vedení Čermák a blízko čtvrté branky byl vzápětí Matějů.

Do druhého poločasu vstoupil český tým opět aktivně, ale Trávník po pěkné kombinaci nedokázal z dobré pozice přesně zakončit. Mnohem lépe si vedl v 56. minutě Hrubý, na jehož tečovanou střelu z hranice vápna hostující gólman Borg nedosáhl.

Český tým tak vyhrál první kvalifikační zápas, naopak Malta poprvé prohrála, když nedokázala navázat na výhru z Lotyšska a remízu v Moldavsku.

Česko - Malta 4:1 (3:1)

Branky: 10. a 21. Schick, 38. Čermák, 56. Hrubý - 37. Montebello. Rozhodčí: Hasanov - Husejnov, Musajev (všichni Ázerb.). ŽK: Bezzina, Camenzuli (oba Malta). Diváci: 2086.

Česko: Vorel - Matějů, Lüftner, Kaša, Holzer - Černý (64. Klobása), Čermák (70. Daniel Tetour), Hrubý, Trávník, Havlík - Schick (82. Linhart). Trenér: Lavička.

Malta: J. Borg - Briffa, Zerafa, Arab, Attard - Bezzina (62. Agius) - Muscat (74. Mbong), Cesare (84. C. Borg), Camenzuli - Montebello, Cremona. Trenér: Vella.

Autor: