Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česká fotbalová reprezentace si zahraje turnaj v Dubaji

Sport

  15:25aktualizováno  16:43
PRAHA - Český reprezentační výběr se od 15. do 18. listopadu představí na turnaji v Dubaji, kterého se vedle domácího výběru Spojených arabských emirátů zúčastní ještě Irák a Ázerbájdžán. Kromě toho dostala naše reprezentace pozvánku na přátelské utkání s Argentinou.

Fotbalová reprezentace foto: ČTK

Kluby kvůli tomu odsouhlasily na dnešním ligovém shromáždění posun závěrečného kola podzimní části nejvyšší soutěže na poslední listopadový víkend.

Podzimní ligová sezona měla skončit o týden dříve. V původním termínu patnáctého kola však bude český tým hrát v Dubaji a reprezentační jednadvacítka odletí k duelu evropské kvalifikace v Severním Irsku. "Tým odcestuje do Irska už v neděli. Narušilo by to celou ligu, těch hráčů z jednadvacítky, kteří nastupují v lize, je velmi mnoho," řekl na tiskové konferenci šéf soutěžního úseku ČMFS Ivo Lubas.

Předposlední podzimní kolo se tak bude hrát o víkendu 21. a 22. listopadu a závěrečné dějství v tomto roce se o týden zpozdí. S přesunem patnáctého kola se počítalo už dříve, ve stejném termínu je totiž na programu baráž o postup na světový šampionát, o kterou reprezentanti do poslední chvíle usilovali. "Ve skrytu duše jsme s tím termínem počítali. Takže to není žádný velký problém a kluby to bez problémů odsouhlasily," uvedl svazový místopředseda Miroslav Kříž.

Premiéra nového kouče

Start v Dubaji bude první zkouškou pro nového reprezentačního trenéra po Ivanu Haškovi, který ještě donedávna působil v tamním klubu Al Ahlí. Účast ve Spojených arabských emirátech navíc bude zřejmě i ekonomicky výhodná.

"Zatím to ale není stanovené, je to velmi čerstvá věc. Naopak hlavní je sportovní hledisko," podotkl Kříž. "Jde o to, aby mohl nový trenér pracovat s týmem co nejdříve. Tohle bude první příležitost, kterou chce Ivan Hašek novému trenérovi dát," doplnil svazový mluvčí Petr Svěcený.

V Dubaji absolvují čeští fotbalisté dva zápasy, ale tím pro ně podzim pravděpodobně ještě neskončí. Národní tým totiž dostal pozvánku k utkání v Argentině, které by se hrálo 16. prosince. "Týkalo by se to hlavně ligového výběru. Ligové kluby s tím termínem předběžně souhlasily," řekl Svěcený. V takovém případě by ale ve výběru chyběli hráči Sparty a Slavie, kteří 16. a 17. prosince budou hrát zápasy v Evropské lize.

Na ligovém shromáždění se dnes probírala také případná změna začátku jarní části nejvyšší soutěže, ve hře je prodloužení zimní pauzy o 14 dní. "Tam se zatím k závěru nedošlo. Řekli jsme si, že do konce října to prodiskutujeme a zvážíme případný posun. Nepostoupili jsme na mistrovství světa, mohlo by se hrát v příznivějších klimatických podmínkách," vysvětlil Svěcený.

Autoři: ,