Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Česká kvalifikační derniéra. Vyřazení změní jedině senzace

Sport

  7:14aktualizováno  20:57
PRAHA - V posledních dnech se tomu nedá uniknout. Všichni kolem se modlí za nečekanou pomoc ze San Marina, čeští fotbalisté by si ale nejradši zacpali uši. Alespoň do chvíle, než dnes večer skončí jejich zápas se Severním Irskem.

Milan Baroš a sanmarinský soupeř z očí do očí. foto: ČTK

ON-LINE NA WWW.LIDOVKY.CZ

Potom se sečtou všechny výsledky, udělá se konečný účet a bude jasno. Pokud San Marino proti Slovinsku neuhraje alespoň bod, bude české úsilí v Edenu bezpředmětné. Druhé místo ve skupině, postup do baráže a vidina mistrovství světa se pro Česko rozplyne, i když Severní Irsko porazí.

Sestava českého týmu

Zápas v Edenu začne ve 20:30.

Základní sestava: Čech - Pospěch, Sivok, Hubník, Jankulovski - Jarolím, Hübschman, Rosický, Plašil - Baroš, Necid.


"Snad bude San Marino proti Slovincům bojovat a dřít stejně jako naposledy proti nám," připomněl trenér Ivan Hašek zářijový zápas s outsiderem skupiny, který skončil vysokým vítězstvím 7:0. "Ale ten zápas nás hodně bolel," tvrdil kouč.

Žádné rozptylování nehrozí
Podvědomě český tým musí počítat spíš s variantou, že se senzace konat nebude. Jedna sázková kancelář vypsala na remízu San Marina stejně vysoký kurs jako na vítězství Jany Bobošíkové při loňské prezidentské volbě.

To je skutečná fotbalová utopie, navenek však chmurné úvahy hráči vytěsnili a stejně by to prý mělo vypadat na trávníku. "Motivace mi nechybí. Kdybychom to takhle brali, nemělo by smysl jezdit na přípravné zápasy nebo vůbec reprezentovat," konstatoval záložník Tomáš Hübschman.

Průběžným výsledkem ze San Marina se nikdo nebude rozptylovat až do závěrečného hvizdu. "Stejně jako v sobotu po tom pátrat nebudu. To by byla chyba," ujistil brankář a kapitán Petr Čech. Domácí mužstvo zaměstná naplno jiný úkol. "Vítězství nad Severním Irskem. S tím nám nikdo nepomůže," pronesl Čech.

I ostrovní soupeř má ještě naději, že by mohl postoupit do baráže, ale potřeboval by ještě šílenější shodu okolností než jeho dnešní hostitelé. Zadarmo Irové body na stadionu Slavie určitě neodevzdají.

"V kvalifikaci nikdy nepropadli na hřištích soupeřů. Je to mužstvo s charakterem," varoval kouč Hašek, který má v plánu několik změn v sestavě. Od začátku by mohl nastoupit v útoku Necid, který si o větší prostor řekl v sobotu při vítězství nad Polskem.

Pokud kvalifikace pro český tým skončí, objeví se v jeho dresu naposledy Marek Jankulovski. Ze současného kádru má spolu s Milanem Barošem největší počet reprezentačních startů.

"Není moc příjemné končit vyřazením ve skupině. Loučit se s nároďákem příští rok na mistrovství světa by bylo hezčí," litovala stabilní opora obrany. Víc než 78 vystoupení v reprezentaci už asi nestihne. "Rozlučku mu chceme alespoň co nejvíc zpříjemnit," slíbil alespoň gólman Čech. Nikdo další loučení podle něj v plánu nemá.

O své budoucnosti u národního týmu určitě promluví po zápase také Hašek. Spekulace o tom, že se na jeho místo posune z pozice asistenta Michal Bílek, nechtěl včera komentovat. "Soustředíme se na zápas, k dalším otázkám se vrátíme následně."

Hašek by si přál, aby se diváci vEdenu dobře bavili. I když na mistrovství světa jeho tým nepostoupí, měl by dál myslet na budoucnost. "Jde nám také o vylepšení koeficientu, který bude hrát roli při losování další kvalifikace."

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...