130 let

Kapitán sešívaných Ondřej Kúdela. | foto: Reuters

Aktualizováno

Češi zřejmě odcestují do Walesu bez Kúdely. Slavia nechce obránce pustit, obává se o jeho bezpečí

Sport
  •   18:47
Praha - Fotbalová Slavia nechce pustit svého obránce Ondřeje Kúdelu s národním týmem do Walesu. V souvislosti s nedávnými událostmi v odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow se bojí o hráčovu bezpečnost. Reakce reprezentace? „Kúdela zatím zůstává v týmu.“

Je to věc, která se během čtvrtečního odpoledne a večera intenzivně řešila. Podle advokátní kanceláře, která klub i Kúdelu zastupuje, se Slavia měla dohodnout s vedením reprezentace, že Kúdela k úternímu kvalifikačnímu utkání do Walesu neodletí. „S cílem napomoci vyšetřování UEFA i skotské policie, rovněž jako z obavy o bezpečnost pana Kúdely,“ vysvětlují právníci.

Kamara a Kúdela při zápase Rangers vs. Slavia.
Čeští fotbalisté v kvalifikaci proti Estonsku

Vedení národního týmu ani fotbalové asociace však informaci výslovně nepotvrdily. „Chceme jasně avizovat, že ochrana zdraví u všech hráčů je pro náš maximální prioritou a v tomto duchu jsme také schopni zajistit bezpečnost všech členů reprezentačního týmu, tedy včetně Ondřeje Kúdely,“ uvedl Michal Jurman, mluvčí Fotbalové asociace České republiky (FAČR).

„Na druhou stranu s ohledem na skutečnost, že na rozdíl od Slavie, která komunikuje s místní policií ve Skotsku, neznáme situaci na místě a vzhledem k tomu, že nás Slavia zároveň informovala o tom, že bude stejně posuzovat otázku účasti zmíněného hráče i v případě jeho vystoupení ve venkovním zápase čtvrtfinále Evropské ligy proti Arsenalu, obavám klubu rozumíme,“ dodal Jurman.

Pak ještě doplnil, že Kúdela nyní na srazu reprezentace zůstává. S týmem se připravuje na sobotní utkání proti Belgii, které se odehraje v Praze. A pak?

Přání Slavie je jednoznačné. Podle zjištění serveru Seznam Zprávy, který se odkazuje na zdroj z vedení klubu, má strach o svého třiatřicetiletého obránce zejména proto, že by se do Cardiffu kvůli němu mohli vydat radikální fanoušci Rangers.

Všechno souvisí s incidentem z odvety osmifinále Evropské ligy, během které měl Kúdela podle domácích rasisticky urazit záložníka Glena Kamaru. Ten naopak podle pražského klubu po zápase Kúdelu napadl.

V britských médiích se nově vyrojily zprávy o tom, že by měl Kúdelu po příletu na ostrovy čekat výslech na policii.

Kúdelu vyslechl vyšetřovatel UEFA. Podle Kamarova právníka s ním chce mluvit také policie v Británii

Advokátní kancelář Pokorný, Wagner & partneři, která se Slavií spolupracuje, to však v tiskové zprávě ve čtvrtek večer popřela: „Zveřejněné spekulace o případném zadržení Ondřeje Kúdely se však nezakládají na pravdě - skotská policie potvrdila právním zástupcům Slavie, že vyšetřování jsou teprve na začátku a že Ondřej Kúdela plně spolupracuje.“ 

Ve stejném prohlášení také advokáti v zastoupení Slavie uvedli, že Kúdela s národním týmem do Walesu z bezpečnostních důvodů neodletí.

Teoreticky by se tak Kúdela měl od národního týmu odpojit po sobotním utkání s Belgií. I když i to zřejmě vzhledem k stanovisku FAČR bude ještě předmětem jednání.

Mimochodem, do Walesu by naopak mohli přiletět legionáři z německé bundesligy, kteří kvůli epidemické situaci v Česku nesmí nastoupit k zápasu v Praze. I to je situace, kterou aktuálně vedení národního týmu řeší.

Je to krušný reprezentační sraz.

Autoři: Jiří Čihák, ČTK