Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česká specialita: hledání fotbalového žolíka

Sport

  13:30aktualizováno  15:00
PRAHA - Co nakonec dovedlo fotbalovou jednadvacítku na ME do semifinále? Její trenér Jakub Dovalil umí v ten pravý čas ukázat na správné náhradníky.

Útočník Jan Chramosta vyběhl v zápase reprezentace do 21 let proti Anglii z lavičky a zařídil českému týmu postup do semifinále foto: ČTK

Vzácnou schopností se může pochlubit trenér české jednadvacítky Jakub Dovalil. Výběr správných náhradníků připomíná magii. Ve fotbale neexistuje zaručený návod, který by vás naučil, jak sáhnout po vhodném žolíkovi. Dovalil potřebné kouzlo naposledy předvedl ve chvíli, kdy bylo nejvíc potřeba.

V nedělním utkání s Anglií vyčaroval na mistrovství Evropy vítězství 2:1 s pomocí dvou střelců, kteří závěrečné utkání ve skupině začali mezi náhradníky. Útočníci Jan Chramosta a Tomáš Pekhart vlétli v závěrečných chvílích na trávník správně nabuzení a otočili během pěti minut skóre, čímž podtrhli postup do semifinále.
Grafika dramatických postupů českých fotbalových reprezentací

Zvlášť v případě Chramosty odhadl Dovalil správný moment pro nasazení hráče, který na šampionátu do té doby neodehrál ani minutu. "Už jsem si myslel, že se na hřiště nedostanu," řekl ČTK Chramosta, jakou nejistotu prožíval ve chvíli, kdy se Anglie dostala do vedení. Všechno dopadlo úplně jinak. "Z lavičky jsme ho vytáhli, aniž by to čekal. Možná bylo lepší, že nad tím nemusel přemýšlet," prozradil kouč, že u talentu z Mladé Boleslavi raději zbytečně nezvyšoval nervozitu.

Na tradici se podílí i Šmicer

Na Pekharta fungovala opačná motivace. Osvědčený kanonýr se kvůli předchozím matným výkonům v Dánsku poprvé ocitl mimo základní sestavu. Autor vítězné trefy ukázal, že příště by se do ní mohl zase vrátit. 

Postupové drama: Česko - Rusko 3:3 (Euro 1996)



Úspěšní náhradníci v českém fotbale vybudovali letitou tradici spojenou s největšími úspěchy. Stačí připomenout hvězdné momenty v podání Vladimíra Šmicra. Jako střídající hráč zařídil reprezentaci svými góly postupy ze základní skupiny na Euru 1996 (při remíze s Ruskem) i na Euru 2004 (při vítězství nad Nizozemskem).

Když si Češi zajistili účast v kvalifikaci na evropském šampionátu 2000, pomohli při obratu proti Skotsku svými trefami také dva hráči, kteří nastoupili až v průběhu zápasu – Pavel Kuka a Jan Koller.
Cit pro správný tah v sestavě prokazuje na turnaji Dovalilopakovaně. Už v prvním vystoupení nastartoval uvadající výkon českého týmu proti Ukrajině nasazením Jana Morávka o poločase. Právě u záložníka Schalke se zrodily obě gólové akce, které zakončil kapitán Borek Dočkal.

Pomáhá Rocky i Nagano

Dovalil si také dává záležet na práci s psychikou svých hráčů. Před začátkem turnaje jim k sestřihu ze zápasů pouštěl hudbu z filmu Rocky, aby v nich probudil zápal, jaký předváděl na plátně boxer v podání Sylvestra Stalloneho.

Před zápasem s Anglií se zase snažil zdůraznit, jak výjimečná šance se před nimi rýsuje v souvislosti s možným postupem na olympiádu. V rámci přípravy promítal výrazné české úspěchy pod pěti kruhy – ať už šlo o hokejisty "přepisující dějiny" v Naganu, zlatý finiš lyžařky Kateřiny Neumannové v Turíně či vítězný hod oštěpařky Barbory Špotákové v poslední sérii na hrách v Pekingu.

K potvrzení účasti v Londýně je potřeba vyhrát jeden ze dvou zápasů, který mají mladí Češi před sebou. Možná proto zatím nezazněly z Dovalilových úst přehnané komplimenty. "Hráči nesmějí létat v oblacích. Chválil jsem je, ale zase ne moc." Větší poklonu si dovolil vyslovit šéf fotbalového svazu Ivan Hašek. "Tým ukázal, že má charakter." To je vlastnost, kterou bude chtít jednadvacítka využívat dál.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...