Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Česká zbraň se rodí v utajení

Sport

  10:33
SEEFELD - "Ne, ne, dál nesmíte,“ kroutí hlavou muž ve žluté vestě s nápisem "security“. Fotbalová reprezentace včera v Seefeldu poprvé trénovala v naprostém utajení. Po obvodu tmavé plachty, která obklopuje hřiště, postávala ochranka a odháněla všechny zvědavce.

Uzavřený trénink české fotbalové reprezentace před nadcházejícím evropským šampionátem. foto: ČTK


Důvod? Hledání tajné zbraně na úvodní zápas Eura se Švýcarskem právě začalo.


Národní tým poprvé nacvičoval postupný útok, bránění a na dnešním tréninku konečně přijde řada i na nácvik standardních situací. Právě ty jsou totiž specialitou trenéra Karla Brücknera a dost možná i klíčem k úspěchu na šampionátu.

"Je to velká zbraň, která rozhoduje zápasy. Určitě nás soupeři nepustí do tolika šancí jako v přípravě, proto jsou standardky tak důležité,“ vysvětluje Brückner.


Český kouč má pověst stratéga, který už dlouho před utkáním vymýšlí, čím soupeře překvapit. "Standardky patří k jeho strategii. Stejně jako někdo neustále vymýšlí básně, on stále dokola veršuje na hřišti,“ tvrdí Jiří Kubíček, šéf Sigmy Olomouc, kde se Brückner poprvé proslavil.

Tajemství uchránit nejde
"Vzpomínám, že jsme v jedné sezoně nastříleli zhruba čtyřicet gólů a pětadvacet znich ze standardek,“ vypráví Kubíček. "Při jednom ze zápasů s Interem Bratislava jsme třeba kopali standardku z pravé strany a všichni hráči nabíhali na levou stranu. Až na jednoho, který si zavazoval tkaničku, a pak nečekaně vstřelil gól. To už ale nikdy zopakovat nešlo,“ směje se Kubíček.


Pokud mají Brücknerovy nápady fungovat, musí zůstat tajné. Jenže zaručit naprostou diskrétnost v Seefeldu není možné. Zatímco se tak na trávníku míhali hráči, na svahu pod skokanským můstkem vše pozorně sledovali dva muži s dalekohledem. I je sice policisté po chvilce vyhnali, přesto musel Brückner zůstat opatrný.
„Není to až tak vážná komplikace. Z klubu jsem sice byl na taktickou přípravu hodně zvyklý, ale v době špionážní techniky a satelitů se už stejně nic utajit nedá,“ tvrdí český trenér.


Brückner je tak trochu trenérský puntičkář, nikdy neponechá nic náhodě a svému týmu dopředu vštěpuje několik herních variant. Ve zbývajících dvou dnech do sobotního utkání si však na hřišti bude muset vystačit jen z náznaky. "To, co si na hřišti ukazujeme, jsou jen demoverze taktických variant, které musíme dotáhnout až u tabule v hotelu,“ přiznává kouč.


Podle záložníka Jana Poláka to však pro hráče nepředstavuje nevýhodu. "Standardky je potřeba natrénovat, ale kluci, co je kopou, to už stejně mají v noze. Jen je potřeba to oprášit. Proto spíš v přípravě půjde o zdokonalení než o hledání něčeho nového. Máme zažitých několik variant a jen si je potřebujeme oživit,“ tvrdí Polák.
Sám Brückner říká: "Nejde o to vymyslet něco speciálního, ale speciálně tu standardku kopnout.“

Autor: