130 let

V Plzni jsou Vrbovy děkovačky pověstné. | foto: Michal Šula, MAFRA

České celky útočí na Evropu. Jde jim o postup i koeficient

Sport
  •   6:00
PRAHA - Slavia i Plzeň ve čtvrtek vstupují do jarní části Evropské ligy. Soupeřem pro čtvrteční večer budou belgický Genk, respektive chorvatské Dinamo Záhřeb.

Bylo tradicí, že české celky startovaly do jarních kol evropských pohárů přímo z přípravných zápasů, první jarní kolo tuzemské nejvyšší soutěže se hrávalo až po první evropské konfrontaci. Letos je situace odlišná, díky novému hracímu systému mají Plzeň i Slavia za sebou jedno ligové utkání.

Slavia - KRC Genk

  • Výkop: 18:55, přímý přenos Nova Sport 2, on-line reportáž na https://sport.lidovky.cz/online-fotbal.aspx?online=7098594.
  • Rozhodčí: Treimanis - Gudermanis, Spasjonnikovs - Golubevs, Malcevs (všichni Lot.).
  • Předpokládané sestavy
  • Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil - Souček - Zmrhal, Hušbauer, Ševčík, Stoch - Škoda. 
  • Genk: Vukovic - Maehle, Aidoo, Dewaest, De Norre - Heynen, Malinovskij - Paintsil, Pozuelo, Trossard - Samatta.

V případě sešívaných je namístě lehké varování. Pražané sice zvítězili nad Teplicemi 2:0, ale jejich výkon měl proti houževnatému soupeři značné rezervy. Podobné představení by ve čtvrtek proti Genku na příznivý výsledek do odvety určitě nestačilo.

„Ne že bych ty dva týmy chtěl porovnávat, ale čeká nás play off a každý gól bude rozhodovat. Oba celky sice budou chtít hrát dopředu, ale nebudou chtít dělat chyby. Samozřejmě šance budou, oba kluby na to mají skvělé hráče,“ uvedl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Oba čtvrteční soupeři prošli do vyřazovacích bojů Evropské ligy z jejích základních skupin, Slavia skončila druhá za Zenitem Petrohrad, Genk za sebou nechal švédské Malmö, turecký Besiktas i norský Sarpsborg.

Viktoriáni si úspěch užívali naplno.
Slavisté se radují z gólu v Opavě

Družina trenéra Philippeho Clementa si o víkendu poradila s Lutychem 2:0 a jen tím potvrdila vedoucí příčku v belgické nejvyšší soutěži, v níž má po pětadvaceti kolech jedenáctibodový náskok na druhé Bruggy. Zároveň má tým ze severovýchodu Belgie i nejlepšího ligového kanonýra, když tanzanský útočník Mbwana Samatta stihl nasázet 19 branek.

Plzeň má po víkendu co napravovat

To hráči Plzně v sobotu překvapivě ztratili body, když v Mladé Boleslavi jen remizovali 1:1. Svěřenci Pavla Vrby ale budou chtít proti chorvatskému Dinamu Záhřeb těžit hlavně z výhody domácího hřiště, kde už osmkrát za sebou v Evropské lize zvítězili.

Letos se do jarní fáze EL Viktoria probojovala přes umístění v Lize mistrů, kde skončila ve skupině s Realem, AS Řím a CSKA Moskva třetí. Oproti tomu Dinamo šlo cestou Evropské ligy, kde svou skupinu s Anderlechtem, Trnavou a Fenerbahce vyhrálo.

Plzeň - Dinamo Záhřeb

  • Výkop: 21:00, přímý přenos ČT sport, on-line reportáž na https://sport.lidovky.cz/online-fotbal.aspx?online=7098595
  • Rozhodčí: Gözübüyük - Schaap, De Vries (všichni Niz.).
  • Předpokládané sestavy:
  • Plzeň: Hruška - Havel, Hubník, Pernica, Kovařík - Hrošovský, Procházka - Petržela, Čermák, Kayamba - Beauguel. 
  • Dinamo: Livakovič - Stojanovič, Rrahmani, Perič, Leovac - Ademi - Olmo, Gojak, Moro, Oršič - Petkovič.

„Dinamo Záhřeb je známé i jako líheň skvělých fotbalistů a určitě to nebude jednoduchý soupeř,“ upozornil kouč Pavel Vrba. Jeho protivník Plzeň chválil. „Je to velmi dobrý a zkušený tým, jejich hráči jsou spolu dlouho. Pokud navážeme na podzimní formu z Evropské ligy, máme šanci postoupit,“ myslí si trenér Dinama Nenad Bjelica.

To se v čele chorvatské ligy pyšní ohromujícím náskokem čtrnácti bodů po dvaceti odehraných kolech, a musel by přijít opravdu velký výpadek, aby z toho nebyl titul. I Záhřeb má ve svém kádru nejlepšího střelce soutěže, desetigólový Komnen Andrič přišel v zimě ze Zaprečice, jenže po přestupu figuruje spíše v roli náhradníka.

Stejně tak se na svého podzimního střelce nemůže spolehnout ani Plzeň, Michael Krmenčík je už od říjnového zápasu se Slováckem zraněný. Místo plzeňského snipera se na hrot pravděpodobně postaví francouzská posila ze Zlína, Jean-David Beauguel.

Čtvrteční výsledky mohou hodně napovědět o tom, jak dopadne úsilí českých klubů v boji o zajištění patnácté pozice v žebříčku UEFA. Ta totiž zaručuje dvě místa v kvalifikaci Ligy mistrů a tři pro Evropskou ligu. Češi jsou šestnáctí, před nimi je Švýcarsko, a na přeskočení jeho i čtrnáctého Dánska stačí jedna remíza. Nejbližším pronásledovatelem je pak právě Chorvatsko.

Jenže ani po čtvrtečních večerních zápasech si české týmy neoddechnou. Už v neděli je totiž čeká vzájemný střet v domácí soutěži.

Autor: Jan Krejcar