Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

České duo táhne West Ham. Pro Součka s Coufalem chtějí fanoušci sochy, soupeři jim nic nedarují

Zranění Souček s Coufalem foto: Reuters

Londýn - Největší překvapení právě probíhající sezony Premier League? Jednoznačně West Ham. Boj o záchranu vystřídal boj o Ligu mistrů. A velkou měrou i díky českým fotbalistům Tomáši Součkovi a Vladimíru Coufalovi.
  5:00

České duo baví a překvapuje Anglii. Oba bývalí slávisté se v Londýně zvládli perfektně aklimatizovat a v sestavě West Hamu září. „Jako dvě kuličky hrachu v lusku,“ okomentoval klub na svých sociálních sítích jejich společnou fotografii.

A není daleko od pravdy, spolupráce jim podobně skvěle jako ve Slavii funguje také na britských ostrovech.

Tomáš Souček
Zakrvácený Tomáš Souček

West Ham je z obou hráčů přímo nadšený, fanoušci jejich jména skloňují čím dál častěji. „Rychlá otázka: Jakou pózu byste chtěl zaujmout pro svou sochu před londýnským stadionem? Zeptejte se také Coufala,“ napsal jeden z fanoušků pod Součkův status.

Slova, pod která by se nyní podepsala snad většina fanoušků „Kladivářů“.

Právě oni teď zažívají euforii, o které se jim na konci uplynulé sezony snad ani nezdálo. Ještě před pár měsíci se modlili, aby z Premier League nevypadli, nyní se dívají vstříc postupu do Ligy mistrů. „Samozřejmě chci být ambiciózní, ale nechci se unést a pouštět do hloupých prohlášení. Nebudu tvrdit, že nemůžeme skončit v první čtyřce, ale současně nebudu ani vyhlašovat, že v ní budeme,“ krotil nadšení trenér David Moyes.

Sám připustil, že i letos je na jeho bedrech určitý tlak, ale v úsměvu připomněl, že zcela jiný, než tomu bylo vloni. „Na začátku sezony by asi nikdo nevěřil, že můžeme být tak vysoko. Podařilo se nám ale podepsat několik skvělých hráčů a naše forma je skutečně dobrá,“ zmínil.

Zatím jen samá chvála

Mezi těmi nejlepšími novými hráči je bezesporu právě záložník Souček, který West Hamu pomohl už loni k záchraně (tehdy ještě v rámci hostování). Právě on klubu později doporučil Coufala.

V Anglii jeho nákup za „pouhých“ 5 milionů liber dokonce označují za transfer roku (ostatně i sám slávistický boss Jaroslav Tvrdík nedávno připustil, že v jeho případě měl být u domlouvání ceny tvrdší).

„Moyes ukázal svou sílu. Přivedl neznámé, ale naprosto špičkové hráče. Skoro nikdo nedokázal vymazat Jacka Grealishe z Aston Villy jako Coufal a Souček je velkou hrozbou pro všechny soupeře,“ složil poklonu kouči West Hamu televizní expert Jamie Redknapp.

A právě ten byl z českých fotbalistů nadšený i v zatím posledním utkání, kdy West Ham v městském derby porazil Tottenham 2:1. Hned v úvodu utkání totiž po souboji s Davinsonem Sánchezem skončil Souček na zemi s roztrženým obočím. Ač mu po obličeji tekla krev, neváhal a okamžitě se postavil na nohy, aby pokračoval v bránění akce.

„Je jako Terminátor (video s tímto motivem následně umístil na své sociální sítě i samotný klub), nezničitelný. To je přesně to, co chcete mít ve svém týmu,“ chválil ho ve vysílání Sky Sports.

„Je jako lidská hora. Jeho mentalita je na úplně jiném levelu,“ souhlasil další z expertů Micah Richards, bývalý řízný a urostlý obránce Manchesteru City.

Co Souček znamená pro West Ham, ukázalo i právě toto jeho zranění. Moyes se rozhodl hrát raději několik dlouhých minut v deseti, než aby musel bývalého kapitána Slavie střídat. „Mít Tomáše v týmu je snem každého trenéra. Pokorný a skvělý kluk. A nesmírně důležitý hráč, který nám pomáhá,“ vysvětlil po zápase.

„Znovu sešívaný! A tentokrát železnou svorkou. Náhoda?“ ptal se v žertu po zápase Souček na svém Twitteru a přidal fotografie svého zranění.

„Zatímco se většina moderních fotbalistů válí, jako by jim usekali nohy pokaždé, když se jich někdo sotva dotkne, vy vstanete a skáčete před míč, abyste zabránil potenciálnímu gólu, zatímco vám po tváři stéká krev. Jste hrdina,“ reagoval jeden z fanoušků. Že nebyl sám, není třeba dodávat.

V utkání s Tottenhamem pocítil tvrdost Premier League i druhý z Čechů, Coufal se při jedné akci střetl s brankářem a skončil na zemi. I on se ale zvládl brzy postavit na nohy, a později dokonce trefil tyč.

Mimochodem, Moyes poprvé po patnácti prohrách dokázal porazit tým pod vedením Josého Mourinha. A zatímco o osudu Portugalce na lavičce rivala se začíná stále hlasitěji spekulovat, skotský stratég míří za životním manažerským úspěchem. I zásluhou české dvojice bojovníků...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Zahradník/údržbář budov

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha