Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

České kluby v EL: Plzeň a Sparta slaví postup. Liberec skončil

Sport

  17:50aktualizováno  22:49
PRAHA - Fotbalisté Liberce prohráli v Dněpropetrovsku 2:4 a v pohárové Evropě končí. Postup do skupinové fáze Evropské ligy se naopak podařilo vybojovat Spartě, která v odvetě porazila Feyenoord 2:0. Podobně si vedla i Plzeň, ta na promáčeném domácím trávníku vyhrála nad Lokerenem 1:0.

Hráči Sparty se radují z vítězství z postupu foto: ČTK

Bakoš vystřelil Plzni postup

Fotbalisté Plzně si zahrají v základní skupině Evropské ligy. V odvetě play off s Lokerenem zvítězili 1:0 a v součtu s prohrou 1:2 z prvního duelu postoupili díky vstřelenému gólu na hřišti soupeře. O postupový gól se dnes postaral Marek Bakoš, který se trefil i v prvním souboji v Belgii.

Plzeň tak naváže na loňské účinkování v hlavní soutěži Ligy mistrů a připíše si na konto minimálně 32 milionů korun, což je prémie za postup. V pátečním losování bude zřejmě v posledním čtvrtém koši a může se těšit na atraktivní soupeře.

ČTĚTE TAKÉ

Plzeň postrádala distancovaného Ševinského a zraněného Hejdu, a tak na stopera musel Čišovský, který byl kvůli zranění poslední dva měsíce mimo hru. V soubojích sice byl trochu nejistý, jinak na něm ale pauza tolik znát nebyla.

Dostat se do zápasu mu pomohl i úvodní tlak Viktorie. Domácí si vytvořili čtyři rychlé rohy, jenže z nich vytěžili jen nebezpečnou střelu Bakoše, která skončila díky teči jen těsně vedle.

Plzeň - Lokeren 1:0

Branka: 37. Bakoš.

Rozhodčí: Eriksson - Sjöblom, Flink (všichni Švéd.). ŽK: Bakoš, Darida - Taravel. Diváci: 11.711. První zápas: 1:2, postoupila Plzeň.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Rajtoral (90.+1 Malakjan), Hanousek (88. Fillo), Ďuriš (77. Hora) - Bakoš. Trenér: Vrba.

Lokeren: Barry - Galitsios, Mijat Marič, Taravel, De Bock - Persoons, Leko (74. Miloš Marič), Overmeire - De Ceulaer (79. De Pauw), Harbaví, Patosi (79. Mokulu). Trenér: Maes.

Za vydatného deště si oba týmy musely dávat velký pozor na sebemenší podklouznutí, proto se hrálo opatrněji, než by asi domácím vyhovovalo.

Plzeň měla tlak, z něhož si ale vytvořila jen náznaky šancí. Především centry nenacházely své adresáty. Lokeren zahrozil v první půli jen z podobné standardní situace, z jaké dal v prvním duelu gól. Tentokráte hlavičkoval Mijat Marič nad.

Trpělivá hra nakonec přinesla Plzni zaslouženou odměnu. Limberský se na levé straně hezkou kličkou uvolnil a centrem našel Bakoše, který technickou hlavičkou poslal míč přesně k tyči. Zaznamenal tak už svůj devátý gól v osmém startu v předkolech evropských pohárů.

Slovenský útočník se mohl do poločasu prosadit ještě jednou, když si naběhl za obranu na dlouhý pas Procházky, ale zklamalo ho zpracování. Daridova rána zas skončila o metr vedle tyče.

Lokeren se musel začít více tlačit dopředu a tak Plzeň měla prostor pro své nebezpečné brejky. Hned po změně stran pálil z otočky Ďuriš, ale jen do boční sítě. Pak se do tří podobných šancí dostal Rajtoral, ale vytěžil z nich jen tyč.

To už bylo v době, kdy Plzeň mohla být ráda, že nehrála už o deseti. Bakoš ostrým skluzem zasáhl Galitsiose, což sudí ocenil k nelibosti hostů jen žlutou kartou.

Kvůli nevyužitým šancím se Plzeň musela strachovat o postup do posledních vteřin, ale nebezpečné standardní situace a nakopávané míče ustála a postup v dramatickém závěru uhájila.

Sparta komplikace nepřipustila

Fotbalisté pražské Sparty po dvou letech zamíří do základní skupiny Evropské ligy. Dnes o tom rozhodla jejich výhra 2:0 nad Feyenoordem Rotterdam v odvetě 4. předkola. Kromě dalších šesti zápasů se můžou těšit i na "postupovou" prémii 32 milionů korun.

Čeští vicemistři, kteří před týdnem remizovali 2:2, rozhodli v poslední půlhodině hry brankami Kadlece z penalty a přesnou hlavičkou Jarošíka. Kadlec tak v součtu s prvním utkáním nasázel Feyenoordu tři branky. Pražané se jména tří soupeřů pro základní skupinu dozví v pátek, los začne ve 13:00.

ČTĚTE TAKÉ

Sparta mohutným nástupem chtěla nechat zapomenout na nepovedený konec prvního vzájemného utkání, kdy ztratila dvoubrankový náskok. Feynoord při odvážném úvodu sevřela před jeho brankou, ale víc než nedůraznou střelu Přikryla z patnácté minuty nenabídla.

Feyenoord před jedenácti lety na Letné v základní skupině Ligy mistrů utrpěl čtyřbrankový debakl, ovšem dnes si reputaci v české metropoli příliš nevylepšil. Jeho útočné akce brzdily zbrklost i množství nepřesností, až devět minut před poločasem byl sparťanský brankář Vaclík poprvé ve střehu při ráně Cissého z úhlu.

Sparta - Feyenoord 2:0

Branky: 61. Kadlec z pen., 70. Jarošík.

Rozhodčí: Bebek - Petrovič, Grgič (všichni Chorv.). ŽK: Matějovský - Immers, Janmaat, Mulder. Diváci: 17.036. První zápas: 2:2, postoupila Sparta.

Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek (88. Skalák), Matějovský (77. Holek), Hušbauer, Přikryl (67. Krejčí) - Kadlec, Kweuke. Trenér: Lavička.

Feyenoord: Mulder - Janmaat, De Vrij (18. Nelom), Mathijsen, Martins Indi - Vormer, Clasie, Leerdam (73. Fernandez) - Schaken, Immers, Cissé (80. Achahbar). Trenér: Koeman.

Sparta postupem času chvílemi vyklízela pole a soupeři hlavně v úvodu druhé půle přenechala aktivitu. Hosté, vedení někdejším slavným internacionálem Ronaldem Koemanem, však nenaplňovali pověst v ofenzivě nebezpečného týmu.

Domácí postrašila jen křížná střela beka Janmaata. Pak se už zápas začal lámat ve prospěch Sparty: Pražanům po hodině hry pomohl důraz v soupeřově pokutovém území, Hušbauer nastřelil ruku obránce Neloma, který před týdnem Spartě dal branku, a penaltu přesvědčivě proměnil útočník Kadlec. "Kat" Feyenoordu z prvního utkání pak se spoluhráči pod kotlem fanoušků Feyenoordu bouřlivě slavil svůj třetí letošní gól v EL.

Za dalších deset minut Sparta k základní skupině soutěže nakročila ještě blíž: roh kapitána Matějovského prudkou hlavičkou proměnil ve druhý gól stoper Jarošík, který se proti Feyenoordu střelecky blýskl i v roce 2001.

Nizozemští vicemistři už vypadali zlomeně. Třetí ránu jim po dalším rohu mohl uštědřit druhý stoper Sparty Švejdík, jehož pokus zastavila tyč. Ale stejně odpověděl i Janmaat na druhé straně a málem tak odstartoval závěrečné drama. Sparta jej ale už nedopustila, místo toho v závěru její hráči s téměř vyprodaným stadionem bouřlivě slavili postup. Po pěti letech také skončilo čekání českých týmů na výhru nad nizozemským soupeřem.

Oslabený Slovan na Ukrajině neuspěl

Fotbalisté Liberce si základní skupinu evropských pohárů nezahrají. Český mistr prohrál v odvetě 4. předkola Evropské ligy v Dněpropetrovsku 2:4 a po remíze 2:2 z prvního duelu se se soutěží loučí. Ukrajinský celek s Čechy brankářem Laštůvkou a bekem Mazuchem vedl po dvou penaltách Alijeva 2:0, hosté pak dokázali i v oslabení bez vyloučeného Nezmara po trefách Breznaníka s Keličem srovnat, ale Konopljanka a Kalinič rozhodli o postupu Dněpru.

ČTĚTE TAKÉ

Liberec toužil v téměř zaplněné jednatřicetitisícové Dněpro Areně začít aktivněji než v prvním poločase domácího utkání, ve kterém musel od 50. minuty dotahovat dvougólové manko. Plány Severočechů co nejdéle neinkasovat ale rychle vzaly za své.

Ukrajinský favorit vstoupil do zápasu mnohem lépe a převahu korunoval už po dvanácti minutách vedoucí brankou, byť mu k ní hosté pomohli zbytečnou chybou. Po Bosančičově ztrátě ve středu hřiště nabral rychlost Konopljanka, upadl přes Nezmara a sudí Gomes nařídil penaltu. Alijev zachoval klid a poslal Bičíka na opačnou stranu.

Dněpr - Liberec 4:2

Branky: 12. a 59. obě z pen. Alijev, 75. Konopljanka, 87. Kalinič - 61. Breznaník, 72. Kelič.

Rozhodčí: Gomes - Trigo, Dos Santos (všichni Portug.). ŽK: Odibe, Čeberjačko - Kušnír, Kelič, Nezmar, Bičík, Ljulka. ČK: 25. Nezmar (Liberec). Diváci: 27.076. První zápas: 2:2, postoupil Dněpropetrovsk.

Dněpropetrovsk: Laštůvka - Čeberjačko, Mazuch, Odibe, Strinič - Matheus (56. Kalinič), Rotaň, Alijev (88. Mandzjuk), Giuliano, Konopljanka - Zozulja (72. Kravčenko). Trenér: Ramos.

Liberec: Bičík - Ljulka, Nezmar, Kelič, Fleišman - Kušnír (79. Rabušic), Janů, Vácha, Bosančič (27. Karišik), Breznaník - Hadaščok (61. Blažek). Trenér: Šilhavý.

V 21. minutě poprvé zahrozil Liberec. Breznaník se natlačil se do zakončení, ale Laštůvka přízemní pokus skryl. Na opačné straně se Bičík blýskl proti umístěné Alijevově střele. O dvě minuty později potkala hosty další rána. Portugalský sudí udělil Nezmarovi za souboj se Zozuljou těsně před vápnem druhou žlutou kartu a Slovan musel dohrávat v deseti.

Trenér Šilhavý poslal na trávník místo Bosančiče stopera Karišika a hosté pak s vypětím sil odolávali dalším útočným nájezdům Dněpru. Ve 32. minutě Matheus ze strany těsně minul vzdálenější tyč, o chvíli později proti Zozuljovi dobře vyběhl Bičík. Liberecký brankář držel českého šampiona mimořádnými zákroky i po přestávce. Nejprve vyrazil na roh Matheusovu střelu, vzápětí famózně zneškodnil stoprocentní šanci druhému Brazilci v dresu Dněpru Giulianovi a stihl zakročit i proti Konopljankovi.

Jenže v 59. minutě Bičík po nešťastném odrazu míče fauloval Kaliče a Alijev naložil s druhou penaltou se stejným přehledem jako s první. Hosté se zdáli být na dně, hned za dvě minuty však vykřesali naději. Nedůraz domácích obránců ve vápně ztrestal Breznaník a dal vzpomenout na úvodní zápas U Nisy, kde také po hodině hry snížil na 1:2.

Dněpr i v přesile znervózněl a Severočeši se v oslabení vzepjali k velkému výkonu, který v 72. minutě proměnili ve vyrovnání, když se po centru zleva prosadil hlavou Kelič. Domácí ale rychle odvrátili hrozící prodloužení.

Alijev ještě trefil tyč, v 75. minutě už ale sám před Bičíkem nezaváhal Konopljanka. Slovan mohl znovu srovnat, po Karišikově hlavičce do tyče ho od v té době "postupového" třetího gólu dělily centimetry. V závěru ale po brejku definitivně rozhodl Kalinič.

Další výsledky Evropské ligy

Bordeaux - CZ Bělehrad 3:2 (0:1),
první zápas: 0:0, postoupilo Bordeaux,

FC Bruggy - Debrecín 4:1 (1:1),
první zápas: 3:0,  postoupily Bruggy,

Olympique Marseille - Šeriff Tiraspol 0:0,
první zápas: 2:1, postoupilo Marseille,

Partizan Bělehrad - Tromsö (Nor.) 1:0 (0:0),
první zápas: 2:3, postoupil Partizan,

Inter Milán - Vaslui (Rum.) 2:2 (0:1),
první zápas: 2:0, postoupil Inter,

Hannover - Slask Vratislav 5:1 (2:1),
první zápas: 5:3, postoupil Hannover,

Levante (Šp.) - Motherwell 1:0 (0:0),
první zápas: 2:0, postoupilo Levante,

Rapid Vídeň - PAOK Soluň 3:0 (1:0),
první zápas: 1:2, postoupil Rapid,

Young Boys Bern - Midtjylland 0:2 (0:0),
první zápas: 3:0, postoupil Bern,

Steaua Bukurešť - Ekranas (Lit.) 3:0 (2:0),
první zápas: 2:0, postoupila Steaua,

Genk - Lucern 2:0 (0:0),
první zápas: 1:2, postoupil Genk,

Metalist Charkov - Dinamo Bukurešť 2:1 (1:0),
první zápas: 2:0, postoupil Charkov,

CSKA Moskva - AIK Stockholm 0:2 (0:1),
první zápas: 1:0, postoupilo AIK,

Rosenborg Trondheim - Legia Varšava 2:1 (0:1),
první zápas: 1:1, postoupil Rosenborg,

Eindhoven - Zeta (Č. Hora) 9:0 (5:0),
první zápas: 5:0, postoupil Eindhoven,

Heerenveen - Molde (Nor.) 1:2 (0:0),
první zápas: 0:2, postoupilo Molde,

APOEL Nikósie - Neftči Baku 1:3 (1:2),
první zápas: 1:1, postoupilo Něftči,

HJK Helsinky - Bilbao 3:3 (1:0),
první zápas: 0:6, postoupilo Bilbao,

Hapoel Tel-Aviv - Dudelange (Luc.) 4:0 (0:0),
první zápas: 3:1, postoupil Hapoel,

Dila Gori (Gruz.) - Maritimo (Portug.) 0:2 (0:1),
první zápas: 0:1, postoupilo Maritimo,

Lazio Řím - Mura (Slovin.) 3:1 (2:0),
dva góly domácích Kozák, první zápas: 2:0, postoupilo Lazio,

Alkmaar - Anži Machačkala 0:5 (0:2),
první zápas: 0:1, postoupila Machačkala,

Newcastle - Atromitos (Řec.) 1:0 (1:0),
první zápas: 1:1, postoupil Newcastle,

Liverpool - Hearts 1:1 (0:0),
první zápas 1:0, postoupil Liverpool,

Videoton - Trabzonspor 0:0, 4:2 na pen.,
první zápas: 0:0, postoupil Videoton,

Twente Enschede - Bursaspor 4:1 po prodl. (3:1, 1:1),
první zápas: 1:3, postoupilo Twente,

Sporting Lisabon - Horsens (Dán.) 5:0 (2:0),
první zápas: 1:1, postoupil Sporting.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...