Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

České sportovní weby ochromili hackeři. Primárně vedli útok na Slavii

Glen Kamara a Ondřej Kúdela v zápase Rangers vs. Slavia. foto: Reuters

Praha - Webové stránky řady sportovních klubů v Česku se od středečního večera až noci odmlčely, jelikož se staly terčem hackerů. Zřejmě mohlo jít o další pokračování dění spojeného se skandálem při osmifinálové odvetě Evropské ligy mezi fotbalisty Rangers a Slavie, kterou už ve čtvrtek večer čeká odvetný zápas s Arsenalem o postup do semifinále pohárové soutěže.
  17:12

„Útok nejprve pachatelé vedli proti Slavii, k čemuž začalo docházet včera (ve středu - pozn. redakce) okolo páté hodiny, kdy UEFA oznámila trest pro Kamaru a Kúdelu, a poté jej rozšířili na všechny naše servery,“ sdělil pro Lidovky.cz David Schlegel, spolumajitel společnosti eSports.cz, která provozuje většinu portálů elitních fotbalových a hokejových klubů v Česku. 

Podle něj šlo o koordinovaný masivní tzv. DDoS útok. „To znamená, že roboti na servery začali vysílat obrovské množství přístupů, což servery nevydržely. Atak byl distribuován neobvykle celým internetem, takže jsme nevěděli, které IP adresy máme zablokovat,“ vysvětlil Schlegel. 

Alfredo Morelos se vzteká nad Peterem Olayinkou, k oběma přichází Kúdela.
Manažer Rangers FC Steven Gerrard a Ondřej Kúdela.

Během čtvrtečního odpoledne se podařilo weby zpřístupnit, včetně portálu Slavie. 

Souvislost mezi neutichající aférou kolem duelu Rangers - Slavia a řízeným výpadkem webů nevypadá náhodně, ovšem prokazatelnost zatím chybí.

Obránce Pražanů Ondřej Kúdela dostal od disciplinární komise UEFA za údajnou rasistickou urážku záložníka Rangers Glena Kamary zákaz startu v deseti duelech v soutěžích UEFA. Naproti tomu Kamara, jenž po utkání v útrobách stadionu Kúdelu fyzicky napadl, si odpyká pouze třízápasovou stopku. A jeho spoluhráč Kemar Roofe obdržel za brutální faul na hlavu slávistického brankáře Ondřeje Koláře trest na čtyři střetnutí.

Slávista Kúdela vyfasoval exemplární trest za rasismus, přijde i o Euro. Kamara si nezahraje tři zápasy, Rangers zaplatí

České a britské prostředí reaguje na výnos disciplinárky velmi rozdílně. Zatímco v tuzemsku přijde fanouškům trest pro Kúdelu exemplární a distanc hráčů Rangers příliš nízký, přičemž tento postoj podpořil v oficiálním dopise pro UEFA také hradní kancléř Vratislav Mynář, na ostrovech zaznívá, že by měl český zadák dostat ještě větší zákaz.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...