130 let
Smutek českých fotbalistů

Smutek českých fotbalistů | foto: MAFRA - Michal Růžička

České trápení v kvalifikacích MS. Reprezentace uspěla jen jednou

Sport
  •   10:51aktualizováno  11:02
PRAHA - Poprvé a zatím naposledy. Jen za éra kouče Brücknera si národní tým zahrál mistrovství světa. V roce 2006 pouť reprezentace skončila v základní skupině šampionátu. Před ním ani po něm v kvalifikacích v roli trenéra neuspěli Dušan Uhrin, Jozef Chovanec, Petr Rada s Ivanem Haškem a naposledy Michal Bílek.

FRANCIE 1998

Úřadující vicemistři Evropy sice vstoupili do bojů o MS vysokou výhrou nad Maltou, z následujících čtyř zápasů s největšími konkurenty Španělskem a Jugoslávií však vytěžili jediný bod. Svěřenci trenéra Dušana Uhrina poté prohráli i na Slovensku a nakonec obsadili až třetí místo s velkým odstupem za postupující dvojicí.

JAPONSKO A KOREA 2002

Tým kouče Jozefa Chovance předváděl v kvalifikaci nevyrovnané výkony, vedle výher v Bulharsku a Severním Irsku si připsal i remízu na Maltě či prohru na Islandu. I kvůli těmto ztrátám zaostalo české mužstvo o dva body za prvním Dánskem, druhá příčka mu zajistila aspoň baráž. V ní byli Češi proti Belgii favoritem, avšak nakonec se po dvou vítězstvích 1:0 radoval soupeř.

PO ZÁPASE S MALTOU...

NĚMECKO 2006

Po úvodní porážce v Nizozemsku svěřenci trenéra Karla Brücknera sedmkrát za sebou zvítězili, po prohrách v Rumunsku a doma s přímo postupujícím Nizozemskem si díky závěrečné výhře ve Finsku pojistili aspoň druhé místo znamenající baráž. Před klíčovým dvojutkáním s Norskem se do týmu vrátil Pavel Nedvěd a i jeho zásluhou mohli Češi po dvou výhrách 1:0 poprvé po 16 letech slavit postup na světový šampionát. S ním se však loučili už po základní skupině.

JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA 2010

Nepovedený začátek kvalifikace české mužstvo částečně napravilo dvěma podzimními výhrami, na jaře ale následovaly další bodové ztráty, především domácí prohra se Slovenskem. Špatné výsledky stály místo kouče Petra Radu, ve zbytku kvalifikace vedl tým nový předseda svazu Ivan Hašek. Ani on ale přes zlepšený herní projev nedokázal dovést své svěřence na příčky zaručující start na MS, či alespoň v baráži. Ty nečekaně obsadily týmy Slovenska, respektive Slovinska.

BRAZÍLIE 2014

Čtvrtfinalisté Eura 2012 sice v podzimní části kvalifikace neprohráli, ale plný bodový zisk si připsali pouze doma s Maltou. Ze tří letošních domácích zápasů získali svěřenci trenéra Michala Bílka jediný bod za bezbrankovou remízu s Itálií, výhry v Arménii a na Maltě tak nebyly nic platné. Bílek, pod jehož vedením se tým trápil především v koncovce, ještě před koncem kvalifikace rezignoval, na poslední dva zápasy ho ve funkci nahradil jeho asistent Josef Pešice.

Autor: ČTK