130 let

Antonín Barák se raduje ze svého gólu proti Bělorusku. Za ním běží Jakub Jankto a Martin Doležal. | foto: Reuters

Česko porazilo Bělorusko 1:0, jediný gól zápasu dal v první půli Barák

Sport
  •   20:04aktualizováno  22:42
Čeští fotbalisté splnili povinnost. Nic víc. Ve svém čtvrtém kvalifikačním utkání o postup na mistrovství světa 2022 v Kataru soupeře z Běloruska sice jasně přehráli, ale dali jen jeden gól.

Přes dvacet střel, přes deset rohů. Bezpočet útočných akcí, vytrvalá převaha. Spásou se stala akce teenegera Hložka a pohotové zakončení Baráka po půlhodině hry.

Porazit Bělorusy byla pro národní mužstvo nutnost. Nebyl to protivník, s kterým by měli zaváhat. Ale nakonec se do poslední vteřiny Češi strachovali, aby soupeři nevyšel občasný protiútok, aby nepropadl nakopnutý míč, který by se nešťastně odrazil.

Tabulka

Tým Z V R P S B
1. Belgie 4 3 1 0 17:4 10
2. ČR 4 2 1 1 8:4 7
3. Wales 2 1 0 1 2:3 3
4. Bělorusko 3 1 0 2 4:11 3
5. Estonsko 3 0 0 3 6:15 0

Nebyl to koncert, jaký na jaře předvedla Belgie, která Bělorusům dala osm branek.  „Ono je ve výsledku jedno, jestli to skončí jedna nula, nebo pět nula. Hlavní jsou body,“ řekl záložník Antonín Barák.

Přitom se většinou hrálo na jednu bránu, hosté se soustředili na defenzívu. Ve všech chlapech se rozestavili kolem vápna a bránili, bránili a bránili. Hodně urputně.

Šlo jim to dobře až na jednu situaci.

Skóre nevypovídá o tom, jak velkou měli domácí na stadionu v Ostravě převahu. Většina akcí šla přes pravou stranu. Coufal centroval, Jankto si naváděl míč do středu na levou nohu. Zakončoval, většinou nad.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

A tak gól padl z druhé strany. Hložek se probil přes dva protihráče a jeho zpětnou přihrávku uklidil zblízka k tyči Barák. Hložek napravil předchozí zaváhání, když po povedené kombinaci z deseti metrů pálil nad.

Hosté toho spoustu zblokovali, odvrátili, často i se štěstím. Češi za poločas měli šestnáct střeleckých pokusů, což je ohromné číslo.

Ale v zakončení jim chyběl klid, trpělivost situaci ještě vylepšit. Spíš převládala zbrklost, urvat to za každou cenu.

Hosté nevyhlíželi, že by byli nebezpeční. Dlouho se nepřiblížili ani k polovině hřiště, ale po inkasované brance se přece jen občas směrem dopředu vydali.

Vážný zákrok měl Vaclík ve 41. minutě, kdy nadvakrát likvidoval střílený centr z levé strany.

A po přestávce měli slibnou možnost, běželi ve třech na osamoceného stopera Kalase, ale brejk nesehráli dobře.

Česká převaha slábla, byť pořád byla zřetelná. Jenže neplodná, neefektivní. Stačilo akce víc zrychlit, než se hosté v mnoha hráčích stačili stoupnout do vápna a centry odvracet.

Jak na to, ukázal po hodině hry střídající Vydra. Utekl po levé straně, před prázdnou bránou našel Jankta, ale ten centr trochu přeběhl, zakončoval v záklonu a mířil mimo.

Ne a ne duel rozhodnout. Proto ty obavy, když ve čtvrté minutě nastavení kouč Šilhavý rozbil běloruskou snahu o vyrovnání pátým taktickým střídáním.

Nakonec to Češi zvládli i bez několika opor. Chyběl především potrestaný útočník Schick, nejlepší střelec nedávného mistrovství Evropy.

Pro národní mužstvo je to první zápas od povedeného mistrovství Evropy, kde se Češi dostali mezi nejlepších osm.

Ve světové kvalifikaci mají za sebou čtyři utkání, tři z března.

Na úvod bojů o šampionát porazili Estonsko (6:2) na neutrálním hřišti v Polsku, pak v pražském Edenu remizovali s Belgií (1:1) a následně podlehli ve Walesu (0:1).

Program reprezentace podrobně

Po duelu s Běloruskem cestuje tým do Belgie. V říjnu hraje doma s Walesem a v Bělorusku, kvalifikaci zakončí listopadovým duelem s Estonskem. 

Na závěrečný turnaj do Kataru, který se hraje v listopadu a v prosinci příštího roku, postoupí jen vítěz skupiny, druhý v pořadí má šanci v dodatečné baráži. I kdyby Česko bylo až třetí, tak jako jednomu z vítězů skupiny Ligy národů by mu podle žebříčkového postavení i tak baráž neměla uniknout.

Autor: Miloslav Novák