Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Česko chce usilovat o pořádání Eura jednadvacítek

Sport

  16:15
PRAHA - Fotbalová asociace ČR se rozhodla kandidovat na pořádání mistrovství Evropy hráčů do 21 let v roce 2015. Ucházela se už o šampionát v roce 2013, ale letos v lednu jen těsně prohrála s Izraelem. O rozhodnutí informoval předseda FAČR Miroslav Pelta po zasedání výkonného výboru.

Miroslav Pelta. foto: ČTK

Český fotbal se ucházel o nejbližší šampionát jednadvacítek s tím, že by ho pořádal v Praze na Letné a v Edenu, Olomouci a Uherském Hradišti. Nakonec dostal přednost Izrael. Představitelé UEFA neuvedli, jak hlasování třináctičlenného výkonného výboru dopadlo. Podle zákulisních informací ale Izrael získal osm hlasů, Česká republika pět.

I proto už tehdy FAČR uvedla, že zváží další kandidaturu, a nyní ji potvrdila. "Zasloužíme si, abychom šli znovu do boje. Předtím jsme těsně prohráli a někdy to tak bývá, že je třeba prohrát, abychom později vyhráli," uvedl Pelta.

"Máme podporu ministerstva školství. Navíc za poslední rok jsme měli nejúspěšnější reprezentace ze všech účastnických zemí UEFA. Proto věřím, že je to správné rozhodnutí," dodal. Zatím nejsou jasné detaily kandidatury, ale pravděpodobně se bude vycházet z té minulé, kterou rovněž vedl Petr Fousek, jenž bude osloven i tentokrát.

Právě úspěchy mládežnických reprezentací v uplynulém roce podle předsedy FAČR nové kandidatuře pomohou. Sedmnáctka skončila pátá na ME a poprvé postoupila na MS, devatenáctka má stříbro z ME a jednadvacítka byla na ME třetí. "Je to velký úspěch, který podle mě nebyl doceněn, jak by si zasloužil. Já sám jsem si to plně uvědomil až nyní při losu mistrovství Evropy, kdy mi činovníci ostatních zemí chodili gratulovat, jak se našim reprezentacím daří," prohlásil Pelta.

Zatím nejsou jasné detaily kandidatury, ale pravděpodobně se bude vycházet z té minulé, kterou rovněž vedl Petr Fousek, jenž bude osloven i tentokrát.

"Pouze jsme deklarovali, že do toho znovu půjdeme. Začínáme od nuly, konkrétní podobu kandidatury teprve budeme připravovat. Ale máme tu zkušenost z minula a víme, kde jsme měli slabiny, a zapracujeme na tom. Půjdeme ale podobnou cestou. Byl jsem pověřen, abych znovu oslovil Petra Fouska," uvedl Pelta. Česko pořádalo mistrovství Evropy do 19 let v roce 2008 a turnaj sedmnáctek v roce 1999.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!