Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Česko dostalo nejvíce gólů v historii. Inkasovat čtyři branky je moc, ví Bílek

Sport

  20:41aktualizováno  21:06
PULA - Především hrubé individuální chyby se podle trenéra fotbalové reprezentace Michala Bílka podepsaly pod středeční prohru českého týmu v přípravném utkání v Chorvatsku 2:4. Čtyři branky naposledy dostal výběr Československa v roce 1990, kdy podlehl Anglii 2:4.

Michal Bílek. foto: ČTK

Po tragických chybách v obraně dostali Češi v Chorvatsku čtyři góly - REPORTÁŽ ZDE

Bílek byl po zápase skleslý. I z toho, že česká reprezentace poprvé v samostatné historii inkasovala čtyřikrát. "Nemluvil bych přímo o facce, ale musíme zvednout hlavu. Dopouštěli jsme se tolika individuálních chyb, jaké si proti tak kvalitnímu celku jako je Chorvatsko dovolit nemůžeme. Z toho jasně vyplývá, že příští měsíc ve Španělsku musíme být v defenzivě mnohem pevnější, jestli chceme myslet na lepší výsledek," řekl Bílek po utkání v Pule.

Chyby se nesmí opakovat, ví Bílek
Čeští reprezentanti podle něj hrubě pochybili především před inkasovanými góly. "Dostat čtyři branky je prostě špatné, některé branky byly vysloveně zbytečné. Musíme si ty chyby co nejdříve vysvětlit, aby se to pokud možno neopakovalo," řekl Bílek.

Podle Bílka český tým trestuhodně zaspal úvod, když už po čtvrthodině prohrával 0:2. O to víc jej potěšilo vyrovnání do poločasu. "To je jedna z věcí, která mě dnes potěšila. Zvedli jsme hlavu a nenechali se zlomit. I po poločase jsme měli náznaky a nějaké šance, o to víc pak mrzí další obdržené branky," řekl Bílek.

Z Puly si prý odváží i některé pozitivní poznatky. Třeba se mu líbil výkon záložníka Milana Petržely, který si odbyl debut v základní sestavě a Rosickému připravil vyrovnání na 2:2. "Na to, že hrál první zápas v základní sestavě, to zvládl velmi dobře," řekl Bílek, podle něhož Čechům po změně uškodila řada střídání.

Chorvatsko - Česko

Chorvatský trenér Slaven Bilič dnes oslavil své 35. vítězství na lavičce Chorvatska. Ze 49 duelů prohrál jen čtyřikrát a dnes si považoval toho, jak jeho tým zvládl svůj ofenzivní part. "Proti Čechům bych byl rád i za vítězství 1:0. Když mi říkáte, že jsme první tým, který jim dal čtyři góly, tak jsem samozřejmě na tým ještě pyšnější," uveld Bilič. "Ale musíme se dívat na zápas jako celek. V prvním poločase jsme třeba určitě nebyli lepší, Češi ukázali, že mají zažitý systém jako leckterý klub. Těžko říci, jestli tak chybovali v obraně. Někdy je nutné ocenit i útočící tým, protože první tři naše gólové akce byly skvělé," prohlásil Bilič.

Čech: Na míč jsem si sáhl, jen když jsem ho lovil ze sítě
Čeští fotbalisté nehledali výmluvy, Chorvatům prý cestu k výhře hodně usnadnili. "Dostali jsme strašně lacino první dva góly. A když jsme se skvěle dotáhli, tak to zase ztratíme. Takový zápas už musíme mít pod kontrolou," uvedl obránce Tomáš Sivok, autor první české branky, který se do reprezentace vrátil poprvé od loňského června. Porážka jej trápila, i když dnes nešlo o soutěžní zápas. "Je to mezistátní utkání a člověk v něm pokaždé musí chtít uspět. Dvojnásob mě mrzí, jak hloupé góly dostáváme," poznamenal Sivok. Věří, že prohra tým nepoznamená před duelem ve Španělsku. "Žádná porážka není pro psychiku dobrá, ale snad se z toho dostaneme. V dalších zápasech se ale musíme zvednout. S výkonem, jaký jsme předvedli dnes, bychom ve Španělsku uspět nemohli," řekl Sivok.

Petr Čech jako první brankář v zápase české reprezentace inkasoval čtyři góly. "Pro brankáře je to ten nejhorší možný pocit. Vlastně jsem si nesáhl na míč a čtyřikrát jsem pro něj šel do brány," litoval Čech. "Soupeř proměnil všechno, na co sáhl, pro nás to byla sprcha. Ale defenzivně jsme prostě neobstáli a na některé věci si musíme dát příště pozor," řekl Čech.

Autoři: ,

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...