Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Česko - USA 0:1. Reprezentantům se generálka na kvalifikaci nepovedla

Sport

  20:05aktualizováno  22:56
PRAHA - Českým fotbalistům generálka před startem kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2016 nevyšla. Na Letné prohráli s USA 0:1 poté, co soupeři nabídli jediný gól zápasu hrubkou v rozehrávce. Trenér Pavel Vrba nadále čeká na první výhru v roli reprezentačního kouče.

Matěj Vydra se probíjí mezi dvěma protihráči. foto: MAFRA - Michal Šula

Brankář Čech ukázal, kam si má jeho spoluhráč Darida naběhnout, a hodil mu míč. Byla to však těžká, skákavá přihrávka, kterou mladý záložník nezpracoval.

Tak vypadal zárodek amerického gólu ve 39. minutě, klíčového momentu zápasu. Míče se zmocnil Diskerud, jehož střelu z hranice pokutového území ještě Čech vyrazil, ale Bedoyově dorážce do odkryté brány už nikdo zabránit nedokázal.

Ohlasy trenérů

Pavel Vrba (ČR): "Pokud chceme být spokojení, musíme uhrát výsledky a my ho zase neuhráli. Tahle prohra mě mrzí hlavně z toho důvodu, že si myslím, že v druhém poločase jsme si prohrát nezasloužili. Minimálně jeden gól, možná i víc jsme vstřelit měli. Zahodit tolik šancí jako v druhém poločase, to se jen tak nevidí. V prvním poločase soupeř využil naši chybu při rozehrávce, ztratit míč ve středu pole při rozehrávce, kdy je obrana postavená do útočného postavení, je obrovská chyba. Z toho pohledu nemůžete jít do rizika, abyste rozehrával, když je hráč pod tlakem a obsazený. Ale nechci říkat, že je to chyba jen jednoho hráče.“

Jürgen Klinsmann (trenér USA): "Samozřejmě jsme spokojeni, že jsme vyhráli. Na druhou stranu ale musím přiznat, že v závěru jsme měli i štěstí. Hlavně v posledních dvaceti minutách měl soupeř plno šancí, a kdybychom dostali jeden gól, nemohli bychom nic říkat. Pro nás byl tenhle zápas hlavně příležitostí, jak zabudovat do týmu mladé hráče. Většina z nich obstála."

Trenér Vrba tak má po čtyřech zápasech u reprezentace bilanci 0 výher, 2 remízy a 2 porážky. Skóre 5:7.

V úterý navíc na české fotbalisty čekají Nizozemci, bronzový tým nedávného mistrovství světa. Těžkým zápasem odstartuje kvalifikace Eura, na které kouč Vrba dostal za úkol postoupit.

Česko má za sebou nepříliš vydařené utkání. Hlavně v prvním poločase chyběl lepší pohyb, přesnost v kombinaci a důraz. Právě kvůli tomu Vrbovi svěřenci poprvé pod novým trenérem skončili bez vstřeleného gólu.

Dobrou příležitost měli ve 33. minutě, kdy po ubráněném rohovém kopu vyrazili do protiútoku. Vydra poslal míč na sprintujícího Rosického, jenž už se z úhlu blížil na brankáře Guzana. U křížné přihrávky reprezentačního kapitána však Darida byl pozdě a ve skluzu střílel mimo.

Největší šanci si Česko připsalo po přestávce. Rosický poslal přihrávku za obranu na Krejčího, jehož střelecký pokus z těžkého úhlu gólman Rimando vyrazil.

Slibně vypadala i Řezníkova střela z patnácti metrů pár minut před koncem zápasu, kterou znovu výtečně zlikvidoval americký brankář. A dorážka českému obránci nevyšla.

Dotřetice americký brankář Rimando zazářil proti Pudilovi. V tu chvíli začalo být jasné, že Česko gól nedá...

Jinak už se v podání Rosického a spol. jednalo jen o náznaky šancí. Těch výrazně přibylo po přestávce, ale ani to na vyrovnání nestačilo.

ON-LINE PŘENOS ZDE

Trenér Vrba připravil několik překvapení v sestavě. Například tím, že v obraně dal přednost Procházkovi před Suchým. Anebo zařazením Pilaře na pravou stranu zálohy, aby zbylo místo i na Krejčího na opačné straně středové řady.

Alespoň nějaká pozitiva? Proti předchozím zápasům zlepšená defenziva. Američané se kromě gólové akce, kterou jim čeští fotbalisté nabídli vlastní hrubkou, dostávali jen ke střelám z dálky. A s těmi si brankář Čech poradil.

To však proti USA, za které v základní sestavě nastoupilo osm účastníků mistrovství světa, bylo málo. Česko tak kvalifikaci začne po dvou přípravných porážkách za sebou.

ČR - USA 0:1 (0:1)

Branka: 39. Bedoya. Rozhodčí: Vad - Kispál, Tóth (všichni Maď.). ŽK: Morales (USA). Diváci: 12.624.

ČR: Čech - Kadeřábek (46. Řezník), Procházka, M. Kadlec, Limberský - Darida (79. Dočkal), Jiráček (46. Vácha) - Pilař (46. Petržela), Rosický, Krejčí (68. Pudil) - Vydra (46. Kolář). Trenér: Vrba.

USA: Guzan (46. Rimando) - Johnson, Orozco (46. Ream), Brooks, Chandler (62. Garza) - Bedoya (68. Hyndman), Corona (62. Morales), Diskerud (62. Shea) - Gyau, Altidore, Green. Trenér: Klinsmann.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!