Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko vyhrálo 3:0, ale přišlo o Kollera

Sport

  18:48
GELSENKIRCHEN - Suverénní výkon předvedli čeští hráči ve svém úvodním zápase proti Spojeným státům. Díky trefě Jana Kollera a dvou krásných gólů Tomáše Rosického vyhráli úvodní duel 3:0. Radost z vítězství však kalí zranění střelce první branky Kollera.

Radost Jana Kollera z branky reprezentaci Spojených států. foto: Michael SohnČTK

Atmosféra v hledišti byla báječná, většina fanoušků obou týmů byla na svých místech už dávno a pomáhala povzbudit své hráče už při rozcvičování. Lépe se na utkání připravili zřejmě Češi, přestože nastoupili bez zraněného Baroše.

Začali zápas způsobem, který naznačovali už v týdnu: nechali Američany hrát a spoléhali na rychlé kombinace po straně hřiště. Nikdo ale nečekal, že se jim podaří využít záměr trenéra Brücknera tak brzy. Už v páté minutě totiž využil Grygera zcela otevřené pravé strany a vydal se na padesátimetrový výpad podél postranní čáry zakončený přesným centrem na hlavičkujícího Kollera a ten vstřelil úvodní branku utkání.

Pro českého rekordmana to byl už 43. gól v reprezentaci. Českému obrovi nezabránil skórovat ani jeden z americké stoperské dvojice a především Onyewu bude na první minuty dlouho vzpomínat, protože krátce před tím uviděl žlutou kartu.

I další minuty se odehrávaly podle taktického plánu. Američané měli míč mnohem více na svých kopačkách a dobře kombinovali, zatímco Češi s výjimkou Kollera hlavně bránili. Někdy sice museli, jako třeba Ujfaluši v 11. minutě, tvrdě bojovat s vysokým McBridem, ale soupeř se do vážnější šance nedostával.

První zbytečná ztráta míče ve 28. minutě ale přinesla téměř vyrovnání. Galásek zaváhal a Reyna měl hodně místa, aby z dvaceti metrů mohl přesně zamířit. Brankář Čech na míč nedosáhl, ale zachránila ho tyč.

Po půlhodině začala česká aktivita zjevně narůstat a procenta v držení míče na jejich straně přibývala. Jenže podruhé rozhodla rychlá kombinace, kterou má Brücknerův tým zažitou. V trojúhelníku Nedvěd - Plašil - Rosický míč doputoval k záložníkovi Juventusu, jehož rychlý centr srazil Onyewu jen před šestnáctkou.

Tam si ho zpracoval Rosický a jeho dělovka z dvaadvaceti metrů se zastavila až v síti.
Českou radost na trávníku i v hledišti ale brzy zchladila akce ze 43. minuty. Střelec první branky Koller dobíhal dlouhý míč uvnitř šestnáctky, když se nečekaně skácel k zemi a hlediště ztichlo. Koller totiž skončil na nosítkách a není vyloučeno, že kvůli svalovému zranění pro něj šampionát skončil.


Zápas definitivně rozhodla druhá Rosického trefa
 Trenér Brückner zareagoval příchodem Lokvence, kterého čekal tvrdý boj s americkou defenzívou. O přestávce zareagoval na vývoj utkání dvěma změnami v sestavě také trenér Arena, který posílil především ofenzivu a začal hrát jen s třemi obránci.

Jenže brzy po pauze se zvedla i česká hra dopředu. Najednou bylo bílých dresů všude více a začaly se rodit i další šance, které často připravoval na levé straně výborně hrající Plašil. V rozmezí 60. až 70. minuty přišly hned tři takové akce: poprvé pálil do boční sítě po Rosického uličce Poborský, jednou hlavičkoval Ujfaluši nad.
V 69. minutě se dostal ke své další ráně Rosický a z dálky nastřelil břevno. V 76. minutě se už čerstvá posila Arsenalu znovu předvedla v plné síle: ve středu hřiště pro něj vybojoval míč Nedvěd a vyslal Rosického k třicetimetrovému běžeckému souboji s americkými stopery. A sparťanský odchovanec ho vyhrál a navíc ho zakončil svou pověstnou šajtlí přes Kellera a jeho tým vedl už o tři branky.

O vítězi bylo rozhodnuto a trenér Brückner si mohl dovolit začít šetřit některé opory. Nejdříve stáhl Poborského a pak také Rosického, kterého vyprovázeli potleskem nejen čeští fanoušci, ale i jejich američtí kolegové. Jejich hráči toho příliš za druhý poločas nepředvedli.

Ještě za stavu 2:0 pro český celek sice nebezpečně pálil střídající Johnson, jenže to byla poslední akce unavených Američanů. V závěru se proto raději soustředili na kvalitní obranu, aby tříbrankový náskok ještě nevzrostl. A pak už vypukly ve Veltins Areně velké oslavy, které řídili hráči v bílých dresech. Tomáš Rosický byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu, v němž se zrodila dosud nejvýraznější výhra na šampionátu. A stadionem se neslo: "Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop."

USA - ČR 0:3 (0:2)
Branky:
36. a 76. Rosický, 5. Koller. Rozhodčí: Amarilla - Andino, Bernal
(všichni Par.). ŽK: Onyewu, Reyna - Rozehnal, Lokvenc, Rosický, Grygera.
Diváci: 52.000 (vyprodáno).
USA: Keller - Cherundolo (46. Johnson), Onyewu, Pope, Lewis - Beasley, Mastroeni (46. O'Brien), Reyna, Convey - Donovan, McBride (77. Wolff). Trenér: Arena.
Česká republika: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský (82. Polák), Rosický (86. Štajner), Galásek, Nedvěd, Plašil - Koller (45. Lokvenc). Trenér: Brückner.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.