Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česká fotbalová liga má nejstarší trenéry v Evropě, tvrdí analýza UEFA

Sport

  13:15
NYON - Česká fotbalová liga má nejvyšší věkový průměr trenérů ze všech evropských soutěží. Vyplývá to z obsáhlé analýzy UEFA, podle níž byl k srpnu 2016 jejich průměr 52,2 roku. Těsně za českou soutěží jsou trenéři v Anglii, Turecku, Kazachstánu a Francii. Nejmladší jsou naopak v Severním Irsku s průměrem 40,6 roku.

Fotbalový trenér Miroslav Koubek. foto: Ladislav Němec, MAFRA

Aktuálně nejstarším trenérem v domácí lize je pětašedesátiletý Miroslav Koubek z Bohemians Praha 1905. Během podzimu však kluby výrazně omladily a více šancí dostávají zástupci mladší trenérské generace. Ve Spartě to je šestatřicetiletý David Holoubek nyní spolu s jednačtyřicetiletým Tomášem Požárem, v Příbrami nastoupil osmatřicetiletý Kamil Tobiáš, v Mladé Boleslavi dvaačtyřicetiletý Martin Svědík a v Dukle o rok mladší Jaroslav Hynek.

Slávistický pot v čínském luxusu zpestří souboj s třetiligovým týmem i výlet rychlovlakem

Stálost trenérského zaměstnání je v české lize v průměru ve srovnání s Evropou. V průběhu sezony 2014/15 změnilo kouče 56 procent klubů, což je srovnatelné například s německou bundesligou či Ruskem. Nejmenší jistotu měli trenéři v Rumunsku a Turecku, kde během sezony nastala změna v 94 procentech klubů. Naopak ve Finsku a Severním Irsku odvolalo kouče jen osm procent týmů.

Z analýzy rovněž vyplývá, že česká liga je jednou z pěti v Evropě, ve kterých získávají kluby více než 50 procent svých příjmů od sponzorů a komerčních partnerství. Celkem je to 59 procent. Dalšími jsou Makedonie, Lichtenštejnsko, Lucembursko a Slovensko. Ze vstupného získávají české kluby jen sedm procent příjmů, z televizních práv 10 procent, od UEFA osm procent.

Celkem se za posledních 20 let zvýšil výnos evropských klubů o 595 procent z 2,8 miliard eur na 16,9 miliard (asi 457 miliard korun). Z toho 63 procent putuje na platy hráčů. České kluby dávají na platy hráčů 64 procent příjmů a to v průměru dva miliony eur (asi 54 milionu korun), což je řadí na 28. místo v Evropě.

V ČR se však ve srovnání s okolními zeměmi nedaří v poslední době příjmy zvyšovat, spíše naopak. Podobně je tomu ve střední Evropě jen v Rakousku, naopak ve většině východních lig výnosy rostou.

Co se týká hráčské hodnoty na trhu je česká soutěž na 35. místě v Evropě. Nejvyšší hodnotu mají podle očekávání hráči v Anglii (téměř 119 miliard korun), Španělsku, Itálii a Německu.

Trenér Slovanu Liberec Jindřich Trpišovský.
Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý.

V sezoně 2015/16 přišlo na fotbaly v Evropě 170 milionů diváků, z toho 55 milionů jen v Anglii a Německu. Celkem počet fanoušků vzrostl o 2,6 milionu a hned 14 lig mělo nejlepší návštěvnost za posledních 10 let. A to hlavně ve Švédsku a Ázerbájdžánu, kde chodí téměř dvojnásobek diváků než v minulosti.

Analýza, vytvořená na základě údajů z hlášení o finančním fair play, se zabývala i sociálními sítěmi a webovými stránkami. Nejvíce času stráví fanoušci na webech Dynama Kyjev, Frankfurtu, Lyonu a Besiktase. Nejvíce návštěvníků mají stránky Manchesteru United, Arsenalu a Liverpoolu.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...