130 let

Milanu Barošovi se opět nedařilo. | foto: ČTK

Český problém: ofenziva

Sport
  •   13:55
HERNING - Když kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Ujfaluši ve středu po přátelském utkání v Dánsku vyšel z kabiny, navzdory remíze 1:1 si pochvaloval: "Odehráli jsme solidní zápas. Myslím, že všichni máme dobrý pocit.“ Ani optimistická vyjádření českých fotbalistů však nemohla zakrýt největší problém, který tým Karla Brücknera momentálně trápí – špatnou ofenzivu.

V dánském Herningu sice český výběr i na těžkém terénu soupeře polovinu utkání přehrával, ale jen k hranici pokutového území. Právě tam většina českých akcí končila.


Deset týdnů před startem evropského šampionátu to není dobrá zpráva, vždyť ve třech letošních zápasech vstřelila reprezentace pouze jeden gól. Žádný z útočníků nepřipomíná nebezpečného střelce. "Nejde o to, jak se cítí jednotlivci, ale jak funguje celý tým. Není tady přece jen Koller, Baroš nebo Fenin,“ namítl útočník Milan Baroš.


V české ofenzivě vyčníval pouze Jan Koller. Nejprve sám vyrovnal a v závěru ještě výtečně pomáhal v obraně při náporu Dánů. Kollerovi se sice v Norimberku nedaří, ale pro národní tým je stále nepostradatelný. "Chtěl jsem ho před koncem zápasu vystřídat, ale prostě to nešlo. Bylo vidět, že Jendu umíme využít v každé situaci,“ pochvaloval si Brückner.


V případě dalších dvou útočníků to už bylo horší. Baroš za celý zápas ani jednou nevystřelil na branku  a do vyložené šance se nedostal ani střídající Martin Fenin. Dvacetiletý útočník Frankfurtu v reprezentaci stále čeká na svůj premiérový gól, Baroš se zase naposledy trefil přesně před rokem v Praze proti Německu. "Asi nám chyběl důraz a štěstí, že jsme se nedostávali k odraženým míčům. Mohli jsme tady i vyhrát,“ pátral po příčině Baroš.

Vysvětlení jeho trápení v Dánsku lze ale vystopovat i jinde. Stejně jako na podzim proti Slovensku hrál Baroš coby stažený útočník na levém kraji zálohy a nezvyklý post omezoval jeho ofenzivní možnosti. Baroš pak po utkání působil rozmrzele, přesto volil diplomatická slova. "Pan Brückner tomu říká levý hrot. Měl jsem víc obranných úkolů, než jsem zvyklý, ale snažil jsem se je všechny plnit,“ krčil rameny útočník, který se před čtyřmi lety stal nejlepším střelcem evropského šampionátu v Portugalsku.


Brückner má před závěrečnou částí přípravy na nadcházející EURO starosti, ale příliš možností, jak je řešit, už nemá. Trojice útočníků, kteří se představili v Dánsku, se pro šampionát rozšíří zřejmě už jen o jednoho hráče, kterým by mohl být Marek Kulič nebo Stanislav Vlček. Na testování nových útočných tykadel už Brückner nemá čas, proto mu nezbývá než doufat, že se Baroš a spol. včas dostanou do podobné formy jako před čtyřmi lety. "Potřebujeme, aby se nám uzdravili Rosický a Jankulovski, pak to určitě bude ještě o stupínek lepší,“ zůstal optimistou i Baroš.

Autoři: Pavel Kalouš, Lukáš Opatrný