Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Čeští fanoušci chtěli v Kosovu podpořit Srbsko, měli u sebe nože a srbskou vlajku

Sport

  11:43
Priština - Kosovská policie v pátek večer zatkla osm českých fanoušků, kteří mířili do Prištiny na dnešní utkání kvalifikace mistrovství Evropy a měli u sebe předměty na podporu Srbska. Policisté u fanoušků nalezli také pyrotechniku a nože. Při zápase kvůli tomu budou platit zvýšená bezpečností opatření.

Česko vs. Chorvatsko (čeští fanoušci). foto: Reuters

„Můžeme potvrdit, že byla nedaleko Prištiny zatčena policií skupinka osmi českých fanoušků, šlo konkrétně o šest mužů a dvě ženy. Tato skupinka u sebe měla dron, srbskou vlajku a také transparent s nápisem Kosovo je Srbsko. Zároveň u nich byla objevena pyrotechnika a také nože,“ uvedl v prohlášení mluvčí Fotbalové asociace ČR Michal Jurman.

„FAČR, respektive česká fotbalová reprezentace, chtějí jasně deklarovat, že odmítají jakékoliv podobné chování fanoušků, které spojuje politiku se sportem. Aktuálně se situace řeší ve spolupráci kosovské policie, české policie a ambasády České republiky,“ dodal Jurman. Podle informací Radiožurnálu už byli zatčení fanoušci propuštěni.

Kosovo po rozpadu Jugoslávie patřilo Srbsku, v roce 2008 ale s podporou západních velmocí vyhlásilo nezávislost. Srbsko jej ale stále považuje za své území. Většina členských států OSN včetně České republiky samostatnost Kosova uznala, některé země jako Slovensko, Španělsko, Rusko, Bosna a Hercegovina či Řecko ne. Čeští fanoušci z různých tuzemských klubů už v minulosti několikrát podpořili Srbsko.

Česko vs. Chorvatsko (čeští fanoušci).
Česko vs. Chorvatsko (čeští fanoušci).

Utkání v Prištině začne v 15:00 a kvůli incidentu budou platit zvýšená bezpečnostní opatření. Stadion s kapacitou 13.500 diváků je vyprodaný. „Při vstupu na utkání budou ve spojitosti s touto událostí ještě zpřísněna bezpečnostní opatření, fanoušci například nebudou moci dostat na stadion nic jiného než českou vlajku,“ dodal Jurman.

Srbský celek bude v utkání hájit postupové druhé místo v kvalifikační skupině, Kosovo je o bod zpět.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!