Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Čeští fanoušci trpěli i po zápase

Sport

  22:29
BASILEJ - Známý herec Ivan Trojan spolu s dalšími fotbalovými fanoušky uvízli proti své vůli přes noc v Basileji. Způsobil to zrušený let, který je měl přepravit po sobotním zápase Česka s domácím týmem na evropském šampionátu ze Švýcarska do Prahy. Dopravní problémy však podle švýcarského letiště způsobil slovenský přepravce Seagle Air, který letadlo do Basileje nevyslal včas.

Čeští fanoušci měli problém. foto: AFP


Herec si dnes po příletu náhradní linkou na ruzyňském letišti postěžoval na špatné podmínky, za jakých museli noc v Basileji strávit. Podle basilejské policie ale neexistovaly pohodlnější možnosti, protože všechny hotely byly obsazené. Policie také neměla povinnost ubytování zajišťovat.


"Po utkání jsme měli odletět zpátky do Prahy. Naše letadlo mělo letět jako poslední, ale z nám neznámých důvodů by mělo přistát až po půlnoci. Letiště už ale nepřijímalo letadla, takže mu nebylo umožněno v Basileji přistát a muselo se vrátit," řekl Trojan, který dnes před polednem přiletěl do Prahy. Dodal, že kvůli vzniklým problémům měli pasažéři nárok na náhradní ubytování, které ale prý bylo zcela neadekvátní. "Místo do hotelu nás odvezli do nějakého krytu, a když jsme se rozhodli protestovat, tak řekli, že nás odvezou zpět na zavřené letiště, které pro nás otevřou. Švýcarská policie nás ale podvedla, odvezli nás na vlakové nádraží, kde na nás čekala
jednotka rychlého nasazení se samopaly," řekl rozhořčený umělec.

Nepříjemnosti se sobotním odletem do Prahy způsobil podle mluvčí letiště Basel/Mulhouse/Freiburg Vivienne Gaskellové slovenský charterový dopravce Seagle Air, jehož letoun nedodržel nahlášený přílet v 23:10 a odlet v 23:55. Letiště totiž od půlnoci do 4:00 SELČ následujícího dne musí přerušit letový provoz.

Po zápasech evropského šampionátu sice platí výjimka, že charterová letadla smějí startovat až do 2:00, ale i to platí jen pro ta, která stihnou přistát ještě před půlnocí. Podle mluvčí muselo ve Švýcarsku neplánovaně nocovat 141 pasažérů. "Ubytování jsme zajišťovali ve spolupráci s městem Basilej, které má síť nouzových nocleháren. To jsou ale velmi prostá zařízení," řekla Gaskellová
s tím, že nouzového ubytování využilo asi 40 fotbalových fanoušků.

Trojan náhradní ubytování popisuje jako vojenský kryt. "Ženy a děti měly být odvezeny do hotelu, ale odvezli je do nějakého vojenského objektu. Dětem bylo hrozně, zvracely," popsal Trojan, který přenocoval na vlakovém nádraží. "Byl tam nějaký bufet, kde jsme strávili čtyři hodiny, a pak jsme se sami přesunuli zpátky na letiště," doplnil herec. Nyní Trojan výletu za fotbalem lituje. "Nestálo to za to. Jsme sice hrozně rádi, že naši vyhráli, snažili jsme se fandit, ale ten fotbal stál za houby a tohle bylo šílené. Když proti vám stojí jednotka rychlého nasazení a vy vůbec nevíte proč, tak to asi není v pořádku," řekl rozzlobeně Trojan.

Autor: