Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

S lístky na Euro bude problém. Češi hrají na nejmenších stadionech

Sport

  9:30
PAŘÍŽ - Los mistrovství Evropy rozhodl o tom, že si čeští fotbalisté zahrají na třech ze čtyř nejmenších stadionů, které budou turnaj hostit. To je špatná zpráva pro fanoušky, neboť na každé utkání základních skupin bude pro české příznivce k dispozici zřejmě maximálně sedm tisíc vstupenek.

Malá fanynka českých fotbalistů. foto: Reuters

Turnaj svěřenci trenéra Pavla Vrby zahájí 13. června soubojem se Španělskem v Toulouse na stadionu pro 33 tisíc fanoušků. Poté se 17. června utkají s Chorvatskem v St. Étienne, kde se vejde na tribuny téměř 42 tisíc diváků. A skupinu uzavřou 21. června proti Turecku v Lens na stadionu s kapacitou 38 223 míst. Už jen Nice s 35 600 místy se řadí mezi menší stadiony. Zbylých šest arén má kapacitu mezi 42 a 81 tisíci.

Se Slováky bych neměnil, nás aspoň nebudou ničit, komentuje los Eura Lička

„Problém je, že hrajeme na menších stadionech a máme na zápasy kapacitu kolem sedmi, šesti a pěti tisíc vstupenek. To pro naše fanoušky není mnoho a mám z toho upřímně obavu, protože zájem bude obrovský,“ připustil předseda FAČR Miroslav Pelta pro fotbal.cz.

Už v pondělí v poledne zahájí UEFA prodej 800 tisíc vstupenek na všechny zápasy. Půjde o poslední vlnu prodeje prostřednictvím portálu UEFA.

Stadion v St. Etienne, kde čeští fotbalisté nastoupí proti Chorvatsku, má kapacitu zhruba 42 tisíc diváků.

V roce 2012 na šampionátu v Polsku a na Ukrajině měl český tým výhodu, že všechny tři zápasy hrál ve Vratislavi a mohl vytvořit pro fanoušky bohaté zázemí. Tentokrát je čeká náročné cestování. Ještě před losem vedení reprezentace mělo v plánu usadit se v Tours na středozápadě Francie. Odtud je to do Toulouse 520 kilometrů, do St. Étienne 450 kilometrů a do Lens 435 kilometrů.

„Během několika dnů vyhodnotíme, zda realizujeme něco na obdobu Českého domu z Vratislavi z minulého Eura. Možností včetně přípravy fanzóny pro české fanoušky ve Francii je více,“ prohlásil Pelta.

V Toulouse, St. Étienne i Lens jde o stadiony postavené už ve 30. letech minulého století. Pro Euro však prošly rozsáhlou rekonstrukcí. Všechny tři hostily i šest zápasů mistrovství světa 1998.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...