Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Čeští fotbalisté chystají kanonádu, nejspíše již s Rosickým

Sport

  5:57
KROMĚŘÍŽ - VIDEO Ještě před rokem se nad tou otázkou dalo žertovat: nastřílejí čeští fotbalisté San Marinu pět, osm nebo rovnou deset gólů? Po sobotní remíze na Slovensku však poťouchlý úsměv zmizel. Národní tým potřebuje v dnešním kvalifikačním utkání "nahnat" skóre aduel s fotbalovým trpaslíkem tak bude mít poprvé pořádný náboj.

Milan Baroš.

Vše o zápasu Česka s fotbalovým trpaslíkem čtěte v dnešním vydání deníku

Musíme jim dát rychle první gól, pak přidat druhý a nasázet jich co nejvíc," nabídl ideální scénář útočník Tomáš Necid. Nejde jen o obyčejné hecování, ale o nutnost. O postupujícím do baráže mistrovství světa totiž při rovnosti bodů rozhodne skóre a to má Česko například v porovnání se Slovinskem o čtyři góly horší.

ON-LINE REPORTÁŽ

Takovou motivaci před "bezvýznamným" utkáním se soupeřem, který v kvalifikaci nikdy nevyhrál, čeští hráči ještě neměli. "Oproti utkání v Bratislavě dojde ke změně taktiky i na několika postech. Budeme hrát ofenzivněji," slíbil trenér Ivan Hašek.

V jeho plánech navíc figuruje už i špílmachr Tomáš Rosický, který si svůj návrat do ostrého utkání po vleklém zranění pravděpodobně odbude právě proti San Marinu. "O jeho startu se rozhodneme až před utkáním, ale důležité je, že je v pořádku. Stehenní sval ho už neomezuje," potvrdil kouč.

PRAVDĚPODOBNÉ SESTAVY

Česko: Čech - Pospěch, Sivok, Kadlec, Jankulovski - Hübschman - Štajner (Pudil), Rosický, Plašil - Necid, Baroš.

San Marino: A. Simoncini - F. Vitaioli, Bacciocchi, Della Valle, Albani, Vannucci - Ciacci, Bugli, Manuel Marani, Berretti - Selva.

Počet gólů? Zatím je to tabu
Pro co nejlepší skóre ostatně dělá maximum. Pomoci má například i sevřený stadion v Uherském Hradišti. Na rozdíl od původně vybraného brněnského stadionu se tady nebudou při zakopnutých míčích ztrácet drahocenné vteřiny...

"Musíme hrát bez prostojů," nabádal Hašek. "Hra musí mít spád, abychom se dostali do tlaku. Pak můžeme nastřílet hodně gólů," doplnil trenéra kapitán Petr Čech. Otázkou zůstává, kolik branek naplní hranici "hodně". Osm? "To se dá, ale žádné číslo říkat nechci, už z respektu k soupeři," bránil se záložník David Jarolím.

NEJVĚTŠÍ FOTBALOVÉ DEBAKLY

8:1 Nejvyšší výhra Česka. Osm gólů si z Liberce před čtyřmi lety odvezla Andorra. Rozdílem sedmi gólů (0:7) v Česku prohrálo na stejném místě také San Marino v kvalifikaci o Euro 2008.

13:0 Nejvyšší prohra San Marina. Nejslabší evropský tým je na debakly zvyklý, ale ten od Německa jeho hráče bolel před třemi lety nejvíc. V situaci, kdy by kdokoli jiný spokojeně vyklusával, favorit dál prahl po gólech. Zatímco v první půli nasázeli Němci domácím šest branek, po přestávce přidali dalších sedm. Poslední trefu zaznamenal Schneider v 90. minutě z penalty.

31:0 Nejvyšší prohra na mezinárodní scéně. Spíš házenkářské než fotbalové skóre zaznamenala Austrálie v dubnu 2001, když zcela vymazala z trávníku Americkou Samou v kvalifikaci MS. Domácí útočník Archie Thompson rozšířil svoji bilanci o neuvěřitelných 13 gólů. Víc než čtyři hattricky v jednom utkání by mu záviděl jistě i Josef Bican. Na první gól se čekalo do 10. minuty, o deset minut později už Australané vedli 6:0 a brankostroj pokračoval...

"Musíme ze hřiště odcházet spocitem, že jsme pro skóre udělali maximum," říkal Čech. "Tyhle zápasy jsou nevděčné. Všichni čekají, že vyhrajeme 10:0, a když dáme jen sedm gólů, budou zklamaní." Čeští hráči San Marinu na podzim na jeho půdě nastříleli jen tři góly, ale před dvěma lety v Liberci vyhráli dokonce 7:0.

DRTIVÉ VÍTĚZSTVÍ AUSTRÁLIE
NAD AMERICKOU SAMOOU 31:0:

Čeští fanoušci stále věří!

Na jednu věc se může česká fotbalová reprezentace spolehnout: její fanoušci mužstvu věří. Stránka na sociální síti facebook s jednoduchým názvem Věříme přilákala již bezmála třicet tisíc fandů. Remíza Česka na Slovensku příliv nových členů nezastavila – růst se naopak zintenzivnil.

Na tréninku minulé úterý trénovali čeští hráči s nápisem Věříme na tréninkových dresech. "Jsme rádi, že nám fanoušci v téhle těžké situaci dál věří, přivítali jsme to," řekl Václav Svěrkoš. "Dozvěděli jsme se o této akci, moc nás to těší, podporujeme to taky," přitakal Marek Jankulovski.

Stránka Věříme (www.facebook.com/verimenarodaku) vznikla po přátelském zápase s Belgií. Počet fanoušků na internetu raketově roste. Ještě poslední srpnový týden jich byly necelé dvě tisícovky, minulé pondělí pět tisíc, nyní je to téměř třicet tisíc. Aktivitu podpořili ve videovzkazech i známé osobnosti, například olympijský vítěz Aleš Valenta, legendární fotbalista Antonín Panenka, režisér David Ondříček či bývalí reprezentanti Pavel Kuka a Horst Siegl a další.

Loajální fandy podpořil i Gambrinus, oficiální partner reprezentace. Při středečním zápase se San Marinem dostane každý, kdo se prokáže vstupenku ze zápasu na Slovensku, pivo zdarma. Trenérovi Ivanu Haškovi Gambrinus předal také minulý čtvrtek stovky vytištěných vzkazů fanoušků z facebooku.

Na facebooku navíc probíhá do čtvrtka blesková soutěž o pivo Gambrinus. (www.facebook.com/verimenarodaku )

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...