Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Češi přetlačili Izrael 2:1, v nastavení rozhodl Lafata

Sport

  22:10aktualizováno  23:40
BAD WALTERSDORF - Fotbalová reprezentace v předposledním přípravném utkání před červnovým mistrovstvím Evropy porazila Izrael 2:1. O vítěznou trefu se ve čtvrté minutě nastaveného času postaral střídající útočník David Lafata.

Česko - Izrael foto: ČTK

 "Mám opravdu radost. Ukázali jsme obrovskou touhu to utkání vyhrát a odehráli jsme to celkově velmi slušně, což mě těší. Horší jsme měli jen začátek, ale pak se dostali do hry. Negativem je třeba to, že jsme se až příliš lehce nechávali obcházet po stranách. Tam musíme být důslednější," řekl Bílek na tiskové konferenci.

Češi ve štýrském městečku bez tradičních opor Čecha, Rosického, Kadlece a Plašila chvíli tápali. Než se proti soupeři, který už 42 let čeká na účast ve velkém turnaji, rozkoukali, vystrašila je Natchova ostrá střela. Pak se už Bílkovi svěřenci díky rychlému přístupu k soupeři a slušnému presinku dostávali do hry čím dál víc. A také jim vyšla hned první nebezpečná akce.

Česko - Izrael 2:1

Branky: 17. Baroš z pen., 90.+4 Lafata - 45.+1 Šechter. Rozhodčí: Trutz - Chladek, Brendza (všichni SR). Diváci: 1500.

Sestava ČR: Drobný - Rajtoral (46. Gebre Selassie), Sivok (46. Suchý), Hubník, Pudil (79. Limberský) - Hübschman, Jiráček - Petržela (65. Lafata), Kolář (65. Darida), Pilař - Baroš (46. Necid).

Petržela po individuálním průniku předložil míč Barošovi, jehož v pokutovém území fauloval v reprezentaci debutující gólman Haruš a český forvard trefou z penalty symbolicky oslavil, že reprezentaci poprvé v kariéře vedl do zápasu jako kapitán. Barošova 41. trefa v národním týmu Čechy navnadila ještě víc: těsně vedle hlavičkoval i stoper Hubník.

Českému týmu se ale těsně před poločasem nevyplatila chvilková ztráta koncentrace. Beka Pudila lehce obešel Melikson a jeho centr uklidil hlavou do brány Šechter.

Češi se ale s rakouským soustředěním viditelně toužili rozloučit vítězstvím. Po hodině hry mohl svoje čekání na první reprezentační branku ukončit střídající obránce Gebre Selassie, který zblízka namířil jen do boční sítě. A další muž z lavičky Necid mohl jít sám na bránu, kdyby si po výkopu gólmana Drobného lépe zpracoval míč.

Darida trefil pouze tyč

Hru ve druhém poločase rozmělnila i řada střídání, tradiční "bolest" přípravných zápasů. Izraelci téměř rezignovali na další útočné pokusy.

Naopak český výběr, v němž se v 65. minutě dočkal reprezentačního debutu plzeňský záložník Darida, se při trvalé převaze hnal za vítěznou brankou.

Blízko jí byl středopolař Kolář, jehož ránu zkrotil Haruš. Aktivitou hýřící Darida pak dokonce ještě trefil tyč. Až ve čtvrté minutě nastavení Češi odpor soupeře zlomili: po rohu Daridy odražený míč s pomocí teče dostal do branky nejlepší ligový střelec Lafata, který se po téměř šesti letech dočkal trefy v národním týmu.

Bílek má "zamotanou" hlavu kvůli nominaci

Trenér Bílek teď musí rozhodnout, které hráče vezme na šampionát, do kterého Češi vstoupí za necelé dva týdny. Český kouč ve středu oznámí konečnou nominaci a teď ještě o některých jménech prý nemá jasno. "Jsem na vážkách víc než před týdnem, kdy jsme do Rakouska na soustředění jeli," uvedl Bílek.

Vizitky Čechů

Česko - Izrael

V Rakousku měl na tréninkovém kempu k dispozici 25 hráčů. Jisté je, že z týmu vypadne čtvrtý brankář Tomáš Grigar, ale jeden hráč z pole ještě v úterý bude vyřazen. Bílek se dnes nechtěl pouštět do spekulací, kdo může "Černého Petra" dostat. "Řeknu to tak, že mám příjemné starosti. Původně jsem chtěl o nominaci rozhodnout už dnes po utkání, ale pořád nejsem definitivně rozhodnutý. Do úterý to budou perné tři dny na přemýšlení," řekl Bílek.

Nejmilejším překvapením je pro něj plzeňský středopolař Darida. Jednadvacetiletý hráč na soustředění původně mířil jen proto, že kapitán Tomáš Rosický netrénoval kvůli poraněnému lýtku. Darida však Bílka prý hodně upoutal. "Hlavu mi zamotal. Ale nejen dnešním výkonem proti Izraeli, kdy debutoval v reprezentaci a vůbec na něm nebyla znát nervozita. Hrál bez nervů, už teď má kvalitu na to, aby v reprezentaci byl. Ale tím neříkám, že pojede i na mistrovství," řekl Bílek, který po zápase s Izraelem chválil i dalšího záložníka Daniela Koláře a stopera Romana Hubníka.

Přípravná fotbalová utkání:

Hamburk: Dánsko - Brazílie 1:3 (0:3) Branky: 71. Bendtner - 8. a 40. Hulk, 13. vlastní Zimling.

Dublin: Irsko - Bosna a Hercegovina 1:0 (0:0) Branka: 77. Long.

Klagenfurt: Polsko - Slovensko 1:0 (1:0) Branka: 30. Perquis.
Sestava Polska: Szczesny - Piszczek, Wasilewski, Perquis (68. Kamiński), Boenisch - Blaszczykowski (63. Mierzejewski), Murawski (46. Dudka), Polanski (46. Matuszczyk), Obraniak (80. Wolski), Rybus - Lewandowski (46. Brožek). Trenér: Smuda.

St. Gallen: Španělsko - Srbsko 2:0 (0:0) Branka: 64. Adrián, 74. Cazorla z pen.

Basilej: Švýcarsko - Německo 5:3 (2:1) Branky: 21., 23. a 50. Derdiyok, 67. Lichtsteiner, 76. Mehmedi - 45. Hummels, 64. Schürrle, 72. Reus.

Leiría: Portugalsko - Makedonie 0:0.

Amsterodam: Nizozemsko - Bulharsko 1:2 (1:0) Branky: 45. Van Persie - 50. Popov z pen., 90.+3 Micanski.

Salcburk: Finsko - Turecko 3:2 (1:1) Branky: 19. Eremenko, 73. Pukki, 90. Hetemaj - 21. a 54. Yilmaz Burak.

Kufstein: Řecko - Slovinsko 1:1 (1:0) Branka: 8. Torosidis - 87. Kurtič.
Sestava Řecka: Chalkias - Torosidis (23. Tziolis), A. Papadopoulos, Papastathopoulos, Cholevas - Katsuranis (46. Malezas), Karagunis, Maniatis (64. Liberopoulos) - Samaras (46. Fortunis), Gekas (64. Mitroglou), Ninis (72. Kone). Trenér: Santos. ČK: 90.+2 Kone.

Oslo: Norsko - Anglie 0:1 (0:1) Branka: 9. Young.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...