Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čeští fotbalisté předvedli v Kosovu tragický výkon. Domácí je po zásluze porazili a přeskočili v tabulce

Vedat Muriqi slaví branku do sítě Česka. foto: Reuters

Aktualizováno
Priština - Čeští fotbalisté prohráli ve čtvrtém z osmi utkání kvalifikace mistrovství Evropy v přímém souboji o druhé místo ve skupině v Kosovu 1:2 a zkomplikovali si boj o postup na šampionát. Reprezentanty v Prištině poslal v 16. minutě do vedení Patrik Schick, ale za čtyři minuty srovnal Vedat Muriqi a v 66. minutě otočil stav Mërgim Vojvoda.
  14:45aktualizováno  17:07

Šilhavý: Hloupá porážka v Kosovu nás štve. Kluci si teď dobře uvědomují, že musí v Černé Hoře vyhrát

Český tým nenavázal na červnové domácí výhry nad Bulharskem a Černou Horou a po polovině skupiny se s bilancí dvou vítězství a dvou proher propadl na nepostupové třetí místo o dva body za Kosovo. 

Reprezentanti mají stejně bodů jako Anglie, která ale odehrála o dvě utkání méně. V dalším duelu český celek změří v úterý v Podgorici síly s Černou Horou.

Fotbalisté Česka slaví branku Patrika Schicka.
Lukáš Masopusti a Besar Halimi v souboji o míč.

Kosovo, které po vyhlášení nezávislosti v roce 2008 hraje oficiální mezistátní zápasy teprve pět let, protáhlo svoji neporazitelnost už na 15 utkání. Na šampionát projdou první dva týmy skupiny.

Na zaplněném stadionu v Prištině pro 13.500 diváků panovala velmi bouřlivá a místy až nenávistná atmosféra. Domácí příznivci pískali při české hymně a stejně v úvodu doprovázeli i každý kontakt hostů s míčem.

Online reportáž si přečtěte ZDE

Český celek začal aktivněji. V páté minutě ještě pálil Darida jen do domácího gólmana, ale v 16. minutě už reprezentanti vedli. 

Darida našel před vápnem Jankta, který ve skluzu posunul do pokutového území na nabíhajícího Schicka a ten z první poslal balon k tyči. Čerstvá posila Lipska skórovala počtvrté v posledních třech zápasech za národní tým.

Kosovo - Česko 2:1

Branky: 20. Muriqi, 66. Vojvoda - 16. Schick. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra (všichni Niz.). ŽK: Muriqi - Čelůstka, Masopust. Diváci: 13.500.
Kosovo: Muric - Vojvoda, Rrahmani, Aliti, Hadergjonaj - Voca, Halimi (87. Rashkaj) - Zhegrova (56. Muslija), Celina, Rashani (51. V. Berisha) - Muriqi. Trenér: Challandes.
Česko: Vaclík - Kadeřábek, Čelůstka, Suchý, Bořil - Darida, Souček - Masopust (80. Doležal), Král (72. Hušbauer), Jankto - Schick (61. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.

Z vedení se ale český celek radoval jen čtyři minuty. Po ztrátě ve středu pole vyrazil po levé straně do brejku Rashani, přihrál před branku na Muriqiho, jenž přetlačil Suchého a srovnal. 

  Kosované ožili a ve 24. minutě mohli otočit stav, kdyby Rrahmani po centru nehlavičkoval vedle.

Ve 32. minutě neproměnil velkou šanci Schick. Český útočník po chybě v kosovské defenzivě postupoval do brejku, a přestože měl vedle sebe spoluhráče, zvolil střelu, kterou brankář Muric vytáhl. 

Chvíli před pauzou zahrál volejbalově rukou Muriqi a mohl být rád, že od nizozemského rozhodčího Makkelieho nedostal druhou žlutou kartu.

Hned po pauze se prosmýkl do vápna Masopust, Schick ale jeho přihrávku netrefil a míč odkopl bránící Hadergjonaj. 

Kosovo, které teprve od roku 2016 hraje soutěžní zápasy, po hodině hry znovu zahrozilo ze vzduchu. Na roh si naskočil Rrahmani a Vaclík u tyče s vypětím sil vytáhl balon mimo.

V 66. minutě už hosté inkasovali. Střídající Valon Berisha rozehrál další rohový kop po zemi do vápna a trestuhodně volný Vojvoda skákavou střelou k tyči zaznamenal první reprezentační gól.

Český celek se v závěru mocně tlačil za vyrovnáním. Střelu střídajícího Krmenčíka ale v 82. minutě vykopl z prázdné branky obránce, poté hostující útočník promáchl a Doležalův pokus vytáhl Muric.

Skupina A
1.Kosovo42207:58
2.Anglie220010:16
3.Česko42026:86
4.Bulharsko40225:72
5.Černá Hora40223:102
Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...