Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Čeští fotbalisté vyhráli v Dauhá i druhý zápas. Porazili i domácí Katařany

Sport

  19:30
DAUHÁ - Čeští fotbalisté vyhráli miniturnaj v Dauhá, kde po Islandu porazili i domácí Katar 1:0. Jediný gól sobotníního utkání dal v 15. minutě po rohovém kopu Antonín Barák.

Antonín Barák zajistil čtvrtou českou výhru v řadě. foto: MAFRA

Lvíčata poprvé v kvalifikaci o Euro vyhrála, doma porazila San Marino

Česká reprezentace si připsala čtvrtou výhru za sebou, což se jí povedlo poprvé po třech letech a teprve podruhé za posledních deset let.

Katar sice předváděl zajímavé akce a nebyl odevzdaným soupeřem, ale čeští hráči uspěli i se třemi nováčky v sestavě.

Trenér Jarolím udělal v zahajovací sestavě devět změn oproti středeční výhře nad Islandem a dal šanci nováčkům Coufalovi, Houskovi a Simičovi. 

V úvodu utkání bylo patrné, že se nová sestava sehrává a byli to Katařané, kdo byl více u míče. Poměrně dobře kombinovali, ale česká obrana je do šancí nepouštěla.

Výsledek:

Katar - Česko 0:1 (0:1)
Branka:
15. Barák. Rozhodčí: Kasimov - Usmanov, Gajnullin (všichni Uzb.). ŽK: Madibú, Afíf - Barák. Diváci: 3000.

Katar: Šíb - Chadar, Hišam, Alí Muchtár, Sálim (67. Hasan) - Muhammad (76. Muntari), Madibú, Búdiaf, Afíf - Haidus, Muizz Alí.
Česko: Pavlenka - Coufal, Kalas, Simič, Bořil - Hušbauer (62. Frýdek), Barák (74. Souček) - Sýkora (46. Kopic), Houska (46. Hrubý), Falta (62. Jankto) - Kliment (46. Šural). 

Naopak hosté udeřili z první nebezpečné situace. Bořil vybojoval rohový kop, který zahrál Hušbauer. 

Míč propadl ve vápně k Barákovi, který měl čas si míč zpracovat a levačkou poslat k tyči. Vstřelil tak svůj pátý gól v sedmi zápasech za národní tým.

Češi pak převzali kontrolu hry a bez problémů drželi vedení. Zvýšit mohl z přímého kopu Hušbauer, ale zamířil jen do středu branky na připraveného gólmana. 

Ve 37. minutě byl blízko prvnímu reprezentačnímu gólu Falta, který však svou střelu opřel pouze do břevna.

V závěru poločasu začali Katařané zlobit a dostali se k několika nepříjemným závarům. Aktivitu si přenesli i do druhé půle, kdy už začali výrazně ohrožovat Pavlenku. 

Český brankář se musel vytáhnout zejména proti hlavičce Muizze Alího, následně ho prověřil i Haidus. A do dobré pozice se dostal také Muhammad, ale pálil jen nad.

Blízko zvýšení náskoku byl v 66. minutě opět Barák, který po Kopicově nahrávce pálil do šibenice, ale brankář Šíb míč vytáhl.

V 70. minutě Katar dokonce vyrovnal, ale gól střídajícího Hasana po centru z přímého kopu sudí pro ofsajd neuznali. 

Po Hrubého chybě ve středu hřiště běžel sám na Pavlenku Alí, branku však netrefil. Češi už pak pozorně bránili a výhru uhájili.

Autor: