Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čeští fotbalisté zvládli generálku před mistrovstvím Evropy. Albánii porazili 3:1

Fotbalisté České reprezentace v zápase s Albánií. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Praha - Čeští fotbalisté zvítězili v generálce na mistrovství Evropy nad Albánií 3:1 a částečně napravili porážku 0:4 z pátečního přípravného zápasu v Itálii. Domácí poslal v Praze na Letné do vedení v 18. minutě Patrik Schick, ve 42. minutě srovnal Sokol Cikalleshi, ale v polovině druhé půle rozhodl Lukáš Masopust. V 89. minutě přidal pojistku Ondřej Čelůstka.
  22:30

Falešní agenti zneužívají snů afrických fotbalistů. Žil jsem ve strachu, řekl Silas po přiznání pravé identity

Český tým zvítězil poprvé po třech zápasech. Generálku na Euro vyhrál po dvou duelech, v letech 2012 a 2016 před závěrečným turnajem utrpěl shodně domácí porážku 1:2.

Do Eura vstoupí svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého v pondělí v Glasgow zápasem proti domácímu Skotsku. Tamtéž o čtyři dny později změří síly s Chorvatskem a základní skupinu zakončí 22. června v Londýně proti Anglii.

Šilhavý udělal čtyři změny v základní sestavě oproti zápasu v Itálii. Mezi tyčemi nastoupil Vaclík, od úvodu začaly opory Souček s Schickem a v obraně dostal šanci Kalas, který kvůli zranění v pátek nehrál.

Domácí se prvních 10 minut hledali a pak převzali otěže. V 16. minutě Souček povedenou kolmicí vysunul Jankta, který ale samostatný únik neproměnil a jen trefil brankáře.

Za dvě minuty už favorit vedl. Po rychle vhozeném autu nacentroval Masopust od lajny do vápna a Schick z voleje poslal míč k tyči. Pětadvacetiletý útočník se za národní A-tým prosadil pojedenácté a potvrdil pozici nejlepšího střelce v nominaci. Zároveň šlo o jubilejní 1500. branku v české a československé reprezentační historii, v předchozích dvou duelech Šilhavého výběr neskóroval.

Domácí mohli před několika stovkami diváků náskok pojistit. Souček ale pálil vedle, Masopust měl v 25. minutě při úniku zakončení na dlouhou nohu a po Janktově centru hlavičkoval Schick do gólmana. Ve 27. minutě šel podruhé sám na branku Jankto, ale vracející se Djimsiti balon ukopl na roh.

VIDEO: Stanciu v Anglii nepoklekl, chtěl podpořit Kúdelu. Fanoušci na klečící hráče bučeli

Ve 42. minutě Albánci, kteří nepostoupili na Euro a na velké akci si zahráli jen v roce 2016, nečekaně srovnali. Hosté rychle rozehráli a Cikalleshi přesnou střelou k tyči ze střední vzdálenosti zaskočil Vaclíka. Podobně jako Schick dal 11. gól za reprezentaci.

Po změně stran došlo k několika strkanicím. Jednu způsobil i Coufal, který při dohrávání akce nechtěně povalil italského trenéra Albánie Reju. V 62. minutě po povedené akci vypálil z otočky Schick, ale trefil jen Selmaniho.

Za šest minut po trojitém střídání, po němž se dostal na trávník mimo jiné i sparťanský mladík Hložek, už Češi udeřili. Pekhart šikovně sklepl míč patičkou Daridovi, který vysunul Masopusta a ten přízemní střelou k zadní tyči překonal Selmaniho. V reprezentaci skóroval podruhé.

Za dvě minuty mohl odpovědět Cikalleshi, ale Vaclík jeho skákavou střelu k tyči vyrazil. V 89. minutě domácí první vzájemný duel s Albánií od rozdělení federace definitivně rozhodli. Na centr střídajícího Peška z přímého kopu si naběhl Čelůstka a v těžké pozici hlavou poslal míč k tyči. Sparťanský stoper si připsal na svém domácím stadionu třetí reprezentační gól. V nastavení ještě potom Vaclík vytěsnil Bareho střelu na tyč.

ČESKO - Albánie 3:1 (1:1)

  • Branky: 18. Schick, 68. Masopust, 89. Čelůstka - 42. Cikalleshi. Rozhodčí: Kralovič - Štrbo, Poláček (všichni SR). ŽK: Souček - Abrashi. Diváci: omezený počet.
  • ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil - Král (64. Holeš), Souček - Masopust (74. Pešek), Darida (74. Barák), Jankto (64. Hložek) - Schick (64. Pekhart). Trenér: Šilhavý.
  • Albánie: Selmani - Ismajli, Djimsiti, Kumbulla - Veseli (71. Doka), Abrashi (81. Laci), Bare, Kallaku (54. Cekici), Trashi (72. Lenjani) - Manaj (81. Balaj), Cikalleshi (81. Seferi). Trenér: Reja.
Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.