130 let

Česká reprezentace na tréninku | foto: Reuters

Speciál

Čeští outsideři ve Španělsku. Mají na fotbalové mistry?

Sport
  •   9:00
GRANADA (OD ZPRAVODAJE LN ZE ŠPANĚLSKA) - Kdo nevěří na zázraky, měl by rychle začít. Třeba se jeden nečekaný fotbalový úkaz zrodí v pátek v Granadě. Ve vzduchu jsou ale silněji cítit i obavy. Nepřijde naopak krutá lekce?

Česká reprezentace má před sebou nejtěžší ze zastávek v kvalifikaci o Euro 2012. Hrát ve Španělsku na půdě mistrů světa a Evropy by představovalo velké sousto vlastně pro kohokoliv. A co teprve pro tým, který minulý měsíc dostal čtyři góly od Chorvatska a na podzim prohrál s podceňovanou Litvou.

Nepřehlédněte

Poslední dny čeští hráči poznávají úděl outsiderů, na který nebyli dřív zvyklí. Po pravdě je dost těžké myslet si něco jiného, třeba i úvahy o remíze vypadají při srovnání síly obou mužstev troufale. Kapitán Tomáš Rosický dané rozložení sil vnímá. "Bez debat jsou Španělé favoritem. Ale my sem nedorazili odevzdaní, přijeli jsme bojovat."

Hosté se chystali na bránění
Když se v současnosti mluví o fotbalovém Španělsku, střídá se ze všech stran vlastně jen kompliment za komplimentem. Je zbytečné zkusit najít mezi hvězdami Barcelony a Realu Madrid, slabý článek. "V sestavě tam není žádný takový hráč. Všichni jsou výrazné individuality," došel ke stejnému názoru i trenér Michal Bílek. Značný respekt je cítit i z jeho slov. Podle něj bude nutné spoléhat na jiné okolnosti než obvykle. "Soupeř nesmí mít svůj den a my ho naopak mít musíme, pak se s ním dá hrát."

GRAFIKA (po kliknutí se zvětší)
Španělsko - Česko - grafika.

Kolem světových šampionů se všemi směry šíří aura nepřemožitelných hrdinů. Když mají míč na svých kopačkách, neradi ho půjčují soupeři. Základ stylu, který se stal jejich poznávacím znamením, zůstává stále velmi účinný. "Proto musíme vydržet koncentrovaní a neoblomní. Bude to strašně důležité," nabádal Rosický. Během tří tréninků od začátku týdne se český tým připravoval, jak lépe bránit. "Věnovali jsme se tomu víc než v minulosti," přitakal kouč Bílek.

Bude to fyzicky nesmírně namáhavá devadesátiminutovka, protože pohyb bez balonu stojí hráče vždy víc energie než naopak. Jen čekat na soupeře před vlastní brankou by se ale také nemuselo vyplatit. Když se míč ocitne na českých kopačkách, přijde chvíle, kdy by se měli Rosický a spol. osmělit a pokusit se stvořit nebezpečí před španělskou brankou. "Hlavně žádné bezhlavé odkopávání," varoval útočník Milan Baroš. "Je nutné jít kombinačně dopředu, ne jen spoléhat na náhodu a čekat, že se to odrazí." Zlatá slova, která proti Španělsku budou platit dvojnásobně.

Autor: Petr Adam