Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Chaos v Anglii, brankář při penaltě napodobil Koláře. Jedna VAR pohroma střídá druhou, shodují se legendy

Rozhodčí David Coote u videa. foto: ČTK

Manchester - Video bylo ve fotbale založeno proto, aby se výrazně zmenšil počet sporných rozhodnutí. Jeho účinky jsou ale přesně opačné. Především v posledních týdnech často dochází k tomu, že se spíše než výkony hráčů řeší neodpískané penalty, těsné ofsajdy a hra rukou. Nejinak tomu bylo v prvním kole Premier League po reprezentační přestávce. VAR úřadoval především v utkání mezi Manchesterem United a West Bromwichem (1:0).
  14:01

Vše začalo krátce po přestávce. Bruno Fernandes sice ve vlastním vápně nejprve zasáhl balon, ale nešikovným zákrokem zároveň poslal k zemi Conora Gallaghera. 

Rozčílený trenér West Bromu Slaven Bilić.
První penalta Bruna Fernandese v brance neskončila.

Sudí David Coote se dlouho nerozmýšlel a nařídil penaltu. Po konzultaci s kolegy u videa se vydal celou situaci zkontrolovat k monitoru. A své rozhodnutí změnil.

„VAR v tento okamžik poskytl svůj subjektivní pohled, ale kvůli tomu přece nebyl založen. Neměl se do toho míchat,“ řekl ve studiu BT Sport bývalý arbitr Peter Walton. „Ostudné rozhodnutí. Čím déle se na to dívám, tím více se utvrzuji v tom, že se jednalo o pokutový kop,“ dodal Rio Ferdinand, bývalá legenda United.

Za několik minut obdrželi hosté další tvrdý direkt. Obránce Darnell Furlong zahrál v šestnáctce rukou a rozhodčí opět ukázal na penaltový puntík. 

Fernandes možnost poslat svůj tým do vedení zahodil, Sam Johnstone, který fotbalově vyrostl právě v Manchesteru, směr jeho přízemní střely skvěle vystihl. Jenže…

VIDEO: Neuvěřitelný zkrat. Trenér Catanie vstoupil na hřiště a zastavil akci soupeře

Opakovaný záběr ukázal, že gólman West Bromu, stejně jako před pár měsíci Ondřej Kolář z pražské Slavie, stál oběma nohama před brankovou čárou. Pokutový kop se tedy opakoval. 

Portugalský reprezentant si jej sebevědomě vzal znovu na starost. A tentokrát se nezmýlil. V novém ročníku Premier League se trefil už pošesté, a opět tak ukázal, že je pro Manchester nepostradatelný.

Zbytek utkání už žádná kontroverzní rozhodnutí nepřinesl. Hrál se otevřený fotbal, šance byly k vidění na obou stranách. Red Devils těsné vedení uhájili, a připsali si tak první domácí vítězství v tomto ligovém ročníku. V tabulce se vyhoupli na devátou příčku, jejich soupeř zatím marně čeká na první tříbodový zisk a trčí v sestupovém pásmu.

„Měli jsme trochu štěstí, soupeřova penalta mohla, ale také nemusela být odvolána. Co se týče předvedeného výkonu, všichni víme, že umíme zahrát lépe. Ale se třemi body a čistým kontem jsem spokojen,“ zhodnotil zápas lodivod United Ole Gunnar Solskjaer.

Na Slavenu Bilićovi, trenérovi hostujícího celku, byla naopak znát frustrace: „Ve druhém poločase jsem si připadal jako trenér „malého West Bromu“ na stadionu velkého Manchesteru. Všechny klíčové situace byly posouzeny v náš neprospěch. Mohli jsme vést 1:0, místo toho jsme 0:1 prohrávali. To je obrovský rozdíl, který utkání ovlivní. Obzvlášť na Old Trafford.“

Video zasáhlo také do utkání mezi Tottenhamem a Manchesterem City (2:0). Guardiolově družině nebyl v prvním poločase uznán gól, Gabriel Jesus si totiž před jeho vstřelením, dle názoru sudích, zpracoval balon rukou.

„Myslel jsem si, že když se míč dotkl jeho paže, nejde díky změně pravidel o ruku. Abych byl upřímný, už se v tom nevyznám,“ řekl v rozhovoru pro Sky Sports záložník Citizens Kevin De Bruyne. Takových fotbalistů nejspíš v anglické nejvyšší soutěži běhá více, sporných rozhodnutí se objevuje až příliš.

„Každý hrací týden je to stejné, chodíme od jedné VAR pohromě k druhé,“ okomentoval pro BT Sport současný stav v Premier League Paul Scholes, bývalý záložník Manchesteru United.

Na jeho slovech opravdu něco bude. Fotbal stále více a více přestává být fotbalem. 

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...