Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Charkov byl kvůli korupci vyloučen z LM, nahradí ho PAOK s Necidem

Sport

  18:45
NYON (Svýcarsko) - Metalist Charkov byl vyloučen z fotbalové Ligy mistrů kvůli korupčnímu jednání svého bývalého sportovního ředitele. Ukrajinský vicemistr se sice okamžitě rozhodl odvolat ke sportovní arbitráži, UEFA přesto vzápětí oznámila, že v závěrečném předkole proti Schalke ho nahradí PAOK Soluň, kde působí český útočník Tomáš Necid.

Tomáš Necid na tréninku reprezentace foto: ČTK

UEFA zahájila s Charkovem disciplinární řízení 2. srpna, když byl potvrzen pětiletý zákaz činnosti pro bývalého sportovního ředitele klubu Jevhena Krasnikova. Ten na jaře 2008 pomohl ovlivnit zápas ukrajinské ligy proti Lvovu. Za korupci tehdy dostala tří- až pětileté tresty také šestice fotbalistů. Charkov byl nyní vyloučen ze všech soutěží UEFA na tuto sezonu, proti verdiktu se však rozhodl odvolat ke sportovní arbitráži CAS.

Charkov - Leverkusen (uprostřed je Manuel Friedrich)

"Uděláme to pravděpodobně ještě ve středu. Téměř všechny podklady máme připravené, protože jsme s touto variantou počítali," uvedl pro ruskou agenturu Interfax viceprezident klubu Konstantin Pivovarov. PAOK, který s Charkovem vypadl ve třetím předkole, proto nemá účast v bojích o postup do základní skupiny zdaleka jistou. Vše závisí na rozhodnutí CAS, kde není Metalist bez šance, přestože Krasnikov u arbitráže před necelými dvěma týdny neuspěl s odvoláním proti trestu od ukrajinského svazu.

UEFA totiž nedávno vyloučila z Ligy mistrů Fenerbahce, jehož prezident Aziz Yildirim byl za korupci poslán na téměř sedm let do vězení, arbitrážní soud v Lausanne však turecký klub do soutěže vrátil, dokud jeho odvolání nevyřeší. Stejný postup může uplatnit u Charkova, což by předkolo výrazně zamotalo. Otazník visí nejen nad účastí Charkova, ale i Fenerbahce, které v závěrečném předkole čeká Arsenal. Teoreticky tak může nastat situace, že turecký celek projde až do základní skupiny, ale CAS posléze potvrdí jeho vyloučení.

Podobnou situaci UEFA řešila před dvěma lety

Verdikt arbitráže je navíc možné případně zvrátit u nejvyššího švýcarského soudu, což by znamenalo další průtahy. Jedním z možných řešení je v takovém případě postup Arsenalu, což by ale mohlo vyvolat další vlnu odvolání od Salcburku, který s Fenerbahce vypadl ve 3. předkole. Podle agentury AP je dokonce možné, že v extrémním případě by si Arsenal s rakouským celkem zahrál dva zápasy o postup do základních skupin. Takový postup není navíc vyloučen ani u Charkova, pokud by ho arbitráž do soutěže vrátila.

Podobnou situaci UEFA řešila rovněž před dvěma lety, kdy se proti vyloučení z Evropské ligy kvůli neoprávněnému startu několika hráčů odvolal Sion. Unie proto vypracovalo několik záložních plánů, aby se připravila na všechny možné výsledky případu. Bylo mezi nimi například i rozšíření jedné ze základních skupin ze čtyř na pět týmů s tím, že zápasy navíc by se hrály v zimní přestávce. Sion ale nakonec s odvoláním neuspěl a UEFA byla komplikovaných řešení ušetřena.

Legia Varšava byla potrestána za rasismus fanoušků

Fotbalisté Legie Varšava musí odehrát jeden zápas Ligy mistrů bez fanoušků na severní tribuně stadionu Wojska Polskiego. Disciplinární komise UEFA klub potrestala za rasistické pokřiky příznivců v zápasech předkola LM s velšským cekem The New Saints. Polský mistr, který musí navíc zaplatit pokutu 30 tisíc eur (asi 774 tisíc korun), bude mít částečně uzavřený stadion 27. srpna v odvetě závěrečného předkola se Steauou Bukurešť. První zápas je na programu v Rumunsku příští středu.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...