Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Chelsea čeká v LM zápas poslední naděje

Sport

  12:00
PRAHA - Brankáře Petra Čecha čeká dnes večer boj o udržení poslední naděje na to, aby v této sezoně získal alespoň jednu trofej. Fotbalisté Chelsea mohou uspět už pouze v Lize mistrů, ovšem v úvodním čtvrtfinálovém utkání doma podlehli Manchesteru United 0:1. Ztrátu tak musejí dohnat na půdě soupeře.

Petr Čech na tréninku před zápasem Ligy mistrů s Manchesterem United foto: ČTK

V druhém zápase bude chtít Barcelona potvrdit postup na hřišti Šachtaru Doněck, nad kterým minulý týden zvítězila 5:1. Chelsea vypadla z Anglického i Ligového poháru a v lize ztrácí na vedoucí Manchester už jedenáct bodů. Proto všechny své naděje upíná k Lize mistrů. "Jsme si vědomi, že tohle je poslední trofej, kterou můžeme reálně v této sezóně získat. Proto je to obrovsky důležitý zápas," řekl Čech pro své oficiální internetové stránky.
Trenér Chelsea Carlo Ancelotti na tréninku

Pro postupové šance prý bude důležité, aby Chelsea skórovala na Old Trafford jako první. "Je jasné, že když dá Manchester gól, my budeme muset dát dva. Musíme hrát na to, abychom první branku vstřelili my, ale bylo by dobré neinkasovat. Jinak si to zbytečně ztížíme," míní Čech. "Ideální scénář je dát dva góly a postoupit bez prodloužení, ale to určitě nebude jednoduché," dodal.

Pokud by Chelsea vyhrála 1:0, došlo by na prodloužení a poté

Program čtvrtfinálových odvet LM

začátky dnes ve 20:45...

Manchester United - Chelsea
(ČT4), rozhodčí Benquerenca (Port.), první zápas 1:0.

Šachtar Doněck - FC Barcelona (Nova Sport), rozhodčí Meyer (Něm.), první zápas 1:5.

 případně na pokutové kopy. Ty se staly londýnskému celku osudnými ve finále s United v roce 2008. "Ale penalty kvůli tomu teď nijak speciálně netrénujeme. Stejně jako před každým jiným zápasem je kopeme na tréninku spolu s trestňáky, to je běžná praxe. Ale žádná speciální příprava v tomhle směru neproběhla," dodal Čech.

Chelsea to bude mít na Old Trafford hodně složité. Manchester doma z posledních 30 utkání v Lize mistrů prohrál jediné, když v únoru 2005 podlehl v osmifinále AC Milán, navíc v této sezoně inkasoval v devíti zápasech pouhé dvě branky. I tentokrát prý bude zřejmě vycházet hlavně z obrany. "Nemají kam spěchat. Budou zase bránit a sázet na rychlé brejky. To jim vyhovuje nejvíc a mají výhodu v tom, že po výsledku prvního zápasu s touto taktikou mohou vyrukovat i doma," prohlásil Čech.
Český brankář Petr Čech

V historii Ligy mistrů pouze dva celky dokázaly postoupit poté, co prohrály první duel doma. V roce 1996 se to povedlo Ajaxu Amsterodam v souboji s Panathinaikosem Atény a v letošním osmifinále Interu Milán proti Bayernu Mnichov.

Šachtar musí proti Barceloně předvést ofenzivní smršť

Ještě složitější úlohu než Chelsea bude mít Šachtar Doněck, který prohrál úvodní zápas na půdě Barcelony 1:5, a tak musí od začátku předvést ofenzivní smršť, pokud chce oživit naději na postup. Teoretickou šanci mu dává domácí prostředí, v němž v Lize mistrů střílí v průměru tři góly na zápas a už 15 duelů neprohrál. V historii Ligy mistrů a jejím předchůdci Poháru mistrů evropských zemí se však žádnému celku nepovedlo dohnat v odvetě čtyřbrankové manko.

"Umíme zahrát lépe, než jsme předvedli na Nou Campu. Musíme se z toho poučit a pokusit se vyhrát a potěšit naše fanoušky. Proti nám ale stojí fotbalový stroj, který ví, jak tohle vedení udržet," řekl trenér Šachtaru Mircea Lucescu. Útočník Luiz Adriano stále věří, že ukrajinský mistr může postoupit. "Máme sílu na to, abychom Barcelonu doma porazili 4:0 a postoupili. Už jsme tu dali tři góly AS Řím a teď potřebujeme jen jeden gól navíc. My zkrátka nechceme jen vyhrát, my chceme postoupit," prohlásil brazilský střelec.
Trénink Barcelony před odvetou čtvrtfinále Ligy mistrů se Šachtarem Doněck

Šachtar má problémy se složením obrany. Kvůli zranění vypadli pravý bek Srna, stopeři Kucher a Čigrinskij a potrestaný je levý bek Rat. Všichni čtyři by přitom nastoupili v základní sestavě. Ještě větší díl defenzivní práce tak zřejmě připadne českému reprezentantovi Tomáši Hübschmanovi, který se stará o obranu ze zálohy.

Také Barcelona, která sahá po čtvrtém postupu do semifinále v řadě, sčítá ztráty. Mimo hru jsou Puyol s Abidalem, útočník Krkič a také záložník Iniesta, který pyká za žluté karty.

I přes jasné vedení Barcelona odmítá, že by utkání podcenila. V této sezoně už něco podobného zažila ve Španělském poháru, v němž doma porazila Betis Sevilla 5:0, ale pak se v odvetě bála o postup, když prohrála 1:3. "Je to ještě 90 minut a stát se může všechno. Šachtar má skvělý tým a my už nechceme, aby se opakovala situace jako s Betisem. Proto nebudeme měnit náš styl a jedeme si pro výhru," řekl útočník Pedro.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!