130 let

Timo Werner (uprostřed) se prosadil hned v prvním zápase v dresu Chelsea. | foto: Twitterový účet ESPN.

Chelsea utrácí miliony. Wernera přesvědčil Čech, nákup Havertze může rozhýbat situaci okolo Schicka

Sport
  •   6:14
Praha/Londýn - Vzhledem k sílícím spekulacím ohledně odchodu Lionela Messiho z Barcelony zůstává dění v Chelsea trochu skryto. Londýnský velkoklub si ale pozornost fotbalové veřejnosti určitě zaslouží. Na přestupovém trhu totiž zatím utratil už 143 milionů eur a staví tým, který by po trochu slabším období znovu mohl atakovat anglický i evropský trůn.

Premier League naposledy ovládli v roce 2017, od té doby se museli sklonit před dominantními Manchesterem City a Liverpoolem. Do minulé sezony nevstupovali fotbalisté Chelsea s přehnanými očekáváními. Prvního velkého trenérského angažmá se chopil Frank Lampard, kterému dalo vedení dostatek času na aklimatizaci v nové profesi. 

Z Ajaxu Amsterdam získala Chelsea marockého reprezentanta Hakima Ziyecha.
Obrana Chelsea se rozrostla také o zkušeného Thiaga Silvu.

Po trestu od FIFA kvůli pochybení při podpisu smluv navíc nemohla klubová ikona během letního přestupového období získat ani jednu posilu.Všechno zlé je ale pro něco dobré. Londýňané výrazně ušetřili a prodejem Edena Hazarda do Realu Madrid za astronomických 115 milionů eur si vytvořili příjemný finanční polštář. 

Mužstvo plné mladých talentů navíc v uplynulém ročníku rozhodně nezklamalo. „Kvalifikovali jsme se do Ligy mistrů, a splnili tak hlavní cíl. Bylo by příjemné mít na konci sezony trofej. Ale myslím, že jsme položili dobrý základ do dalších let,“ prohlásil technický a výkonný poradce klubu Petr Čech v rozhovovoru pro Sport.cz.

Rozšíření palebné síly

Přestup léta na spadnutí. Šéf City odletěl jednat o Messiho příchodu, nabídnout má tříletou smlouvu

Právě bývalý brankář české reprezentace sehrál velkou roli při angažování jedné z dosavadních pěti letních posil. Timo Werner patřil k nejlákavějšímu zboží na přestupovém trhu. Britská média jej spojovala hlavně s Liverpoolem, ale do hry na poslední chvíli vstoupila právě Chelsea. 

Čech se společně s trenérem Lampardem vydal do Lipska, kde využil nejen znalost německého jazyka a čtyřiadvacetiletého kanonýra nalákal do Londýna.Ve Wernerovi získává šestinásobný anglický mistr prvotřídního zakončovatele, jenž v každé z uplynulých čtyř sezon překonal hranici dvaceti branek a stal se nepostradatelnou součástí německé reprezentace. 

„Sledovali jsme ho opravdu dlouho. Měl hromadu nabídek, proto jsem nadšeni, že si vybral právě nás. Je neuvěřitelně talentovaný a já jsem si stoprocentně jistý, že pro nás bude ohromnou posilou,“ uvedl trenér Chelsea na adresu akvizice za 53 milionů eur.

Ke zlepšení ofenzivy by měl přispět také Hakim Ziyech. Marocký technik, který Blues vyšel na 40 milionů eur, posbíral v posledních dvou ročnících nizozemské Eredivisie dvaadvacet gólů a třicet asistencí, navíc byl z jednou z klíčových postav loňského tažení Ajaxu Amsterdam do semifinále Ligy mistrů.

Obě útočné posily své možnosti naznačily hned ve čtvrté minutě prvního přípravného utkání. Ziyech, který později střídal kvůli zranění, přesně centroval a Werner uklidil míč do sítě Brightonu.

Přijde i Havertz?

Zatímco se střílením branek neměla Chelsea loni problém, v obranné fázi hry to občas pořádně drhlo. Vítanou posilu tak představuje Ben Chilwell, za kterého poslal londýnský celek do Leicesteru 50 milionů eur. Anglický reprezentant se zařadí k hlavním oporám Blues, stejně jako Thiago Silva. 

Zkušený, už pětatřicetiletý Brazilec po dlouhých osmi sezonách opustil Paris Saint-Germain a na Britské ostrovy zamířil zadarmo. Svému novému zaměstnavateli by měl dodat potřebné zkušenosti a po odchodech veteránů Pedra s Willianem se stát lídrem mladé kabiny: „Jsem velice spokojený. Tým Franka Lamparda vypadá opravdu zajímavě a může si dělat zálusk na zajímavé úspěchy.“ 

Chelsea získala z francouzské nejvyšší soutěže ještě talentovaného obránce Malanga Sarra, který by ale obratem měl zamířit na hostování. Ač se může zdát, že londýnský velkoklub utratil už dost peněz, nákupy dle posledních zpráv ještě nejsou u konce. Blízko podpisu pohádkové smlouvy je také Kai Havertz. 

Jeden z největších talentů evropského fotbalu patřil k ústředním postavám uplynulého bundesligového ročníku. Odhaduje se, že Chelsea by za něj měla do Leverkusenu poslat až 100 milionů eur a udělat z něj nejdražšího německého hráče v historii. Vedení Bayeru si jako jednu z potenciálních náhrad za Havertze vyhlédlo českého útočníka Patrika Schicka, jehož budoucnost stále vězí ve hvězdách.

Ve spojení s Blues se hovoří třeba ještě o Declanu Riceovi, parťákovi Tomáše Součka z West Hamu. I kdyby se tak nestalo a nikdo další nepřišel, Chelsea bude stejně patřit k vítězům letního přestupového období. Příští sezonu se s ní musí počítat. Liverpoolu a Manchesteru City roste vážný konkurent v boji o titul.

Autor: Vojtěch Tůma