Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Chelsea zbrzdila revoluci

Sport

  12:50
LONDÝN - Když před dvěma týdny noví majitelé klubu ohlásili smělý plán stát se nejlepším týmem anglické Premier League, byli fotbaloví fanoušci Manchesteru City v sedmém nebi. Sobotní porážka 1:3 s Chelsea je však znovu vrátila na zem. Miliony ze Spojených arabských emirátů zatím žádnou revoluci neodstartovaly.

Robinho se raduje z první branky v PL, na výhru to nestačilo. foto: ČTK

Byla to symbolická porážka: Manchester prohrál právě se soupeřem, jehož výsadní postavení v anglické lize chtěl převzít. „Neřekl bych, že to pro nás byla ukázka reality,“ prohlásil pro anglický deník Guardian trenér Manchesteru Mark Hughes. "My víme přesně, v jaké fázi vývoje se nacházíme. Jsme teprve na začátku."

Ambiciózním prohlášením finanční skupiny z Abú Zabí dodala reálné obrysy jen na chvíli brazilská posila Robinho. Nejdražší hráč v historii anglické ligy ozdobil svou premiéru přesnou trefou do sítě Petra Čecha z přímého kopu, ale to bylo vše. "Jsem rád, že skóroval, ale ještě šťastnější jsem, že my jsme dali tři góly," usmíval se Robinhův krajan a kouč Chelsea Luiz Felipe Scolari. Vedení Manchesteru vydrželo jen tři minuty, než vyrovnal Ricardo Carvalho. Suverenitu Chelsea pak ještě podtrhly dva góly Franka Lamparda a Nicolase Anelky.

Bomber Bednář opět skóroval, Liverpool dál v čele
Střelecky se dařilo i českému útočníkovi Romanu Bednářovi, který dal z penalty druhý gól v sezoně. Nováčkovi z West Bromwiche tak pomohl k první výhře v nejvyšší soutěži 3:2 nad West Hamem.
Ve šlágru včerejšího programu pak Liverpool ukončil sedmiletou sérii domácích neúspěchů s Manchesterem United. Úřadujícího ligového šampiona porazil na stadionu Anfield Road v duelu dvou nejúspěšnějších anglických klubů 2:1. Ostře sledovanému zápasu předcházel protestní pochod domácích fanoušků. Asi 2000 příznivců dalo v ulicích kolem stadionu Anfield Road najevo nespokojenost s americkými majiteli klubu, kteří podle nich neplní sliby.

Kataláncům se nedaří, Real Madrid poprvé vyhrál
Barcelona nedokázala ani na druhý pokus v novém ročníku španělské ligy zvítězit a před zaplněným stadionem Nou Campem remizovala se Santanderem 1:1. Nešťastnou premiéru v jejím dresu navíc prožil ještě běloruský záložník Alexandr Hleb, který si už ve 38. minutě po zákroku Pabla Pinillose poranil levý kotník. Hleb bude mimo hru až čtyři týdny.

Nedařilo se ani Atlétiku Madrid s Tomášem Ujfalušim v základní sestavě. Atlético nestačilo na Valladolid, na jehož hřišti podlehlo 1:2. Real Madrid přestřílel nováčka Numancii 4:3 a získal první body v sezoně. Obhájce titulu tak napravil prohru s La Coruňou z úvodního kola, ovšem především v obraně příliš nepřesvědčil.

Mourinho se dočkal, Římanům se naopak nedařilo
Obhájce titulu Inter Milán se ve druhém kole italské ligy dočkal první výhry v sezoně, když otočil vývoj zápasu s fotbalisty Catanie. Hosty poslal ve 42. minutě do vedení Plasmati, ale po necelé minutě vyrovnal Ricardo Quaresma. Portugalský záložník skóroval hned při svém debutu po přestupu z Porta. Zápas rozhodla vlastní branka Terlizziho těsně po přestávce.

Vicemistr AS Řím prohrál bez několika opor v Palermu 1:3 a přišel o desetizápasovou sérii bez porážky. Hosté už v osmé minutě vedli zásluhou Julia Baptisty, letní posily z Realu Madrid. Poté však domácí kanonýr Miccoli dvěma brankami otočil a výhru Palerma v závěru pojistil Cavani. AS Řím, který v úvodním kole remizoval s Neapolí, zůstává s jedním bodem ve spodní části tabulky.

V Rusku zářilo české duo K + K
Český útočník Jan Koller začíná v ruské lize plnit pověst obávaného kanonýra. Po delším čekání na první branku se nyní zapsal mezi střelce ve druhém utkání po sobě. Samaře pomohl k vítězství 3:0 nad Chimki Moskva jedním gólem, na dalších dvou brankách se podílel.

Podobně úspěšný den prožil i český brankář Antonín Kinský, který Saturnu Moskevská oblast vychytal vítězství 2:0 nad Tomskem. Byl to jeho stý zápas bez obdrženého gólu, čímž se stal sedmnáctým členem Klubu ligových brankářů. V čele žebříčku je současný kouč brankářů národního týmu Jan Stejskal se 164 zápasy.

Autoři: