Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Chorvaté přelétali 2600 km, stále nemluví s novináři a věří Modričovi

Sport

  17:32
MANAUS - Město Manaus, kde ve středu o půlnoci nastoupí proti Kamerunu, je od základny fotbalistů Chorvatska v Praia do Forte vzdálené 2600 kilometrů. Tolik museli uletět a právě tolik jsou zatím vzdáleni od druhého místa ve skupině, které zaručuje postup do další fáze mistrovství světa. Obrazně řečeno, samozřejmě.

Chorvatská radost. foto: Reuters

"Zápas s Kamerunem je pro nás něco jako finále," pravil trenér Chorvatů Niko Kovač. Po čtvrteční prohře s Brazílií je výhra nad africkými "Lvy" nezbytností.

Celá země na Jadranu nyní skloňuje jméno Luky Modriče, neúnavného tvůrce hry, kterému zbyla na utkání s Brazílií vzpomínka v podobě nakopnutého chodidla pravé nohy. V dalších dnech netrénoval, potom jen lehce. Bude vůbec moci proti Kamerunu hrát?

"Luka by měl být pro zápas s Kamerunem připravený, to říkám s dost velkou dávkou jistoty," sdělil novinářům lékař chorvatské reprezentace Zoran Bahtijarevič. "Můžeme si pomoci injekcí, ale je otázka, jak by noha reagovala den po zápase. Věřím, že toho nebude třeba," dodal.

Na druhé straně je jisté, že tým posílí útočník a střelec Mario Mandžukič a Chorvaté se slibují, že zápas s Kamerunem promění ve svoje představení.

Proč se hraje v pralese? Z politických důvodů

Tématem dne je rovněž dějiště utkání, protože Manaus, město uprostřed největšího pralesa na světě s vysokými teplotami a vlhkostí vzduchu, je doslova prádelnou. Podle Brazilců je Manaus vhodný pro jedinou věc, a tou je rybolov. Říká se, že město bylo vybráno pro fotbalový šampionát z politických důvodů - vláda chtěla ukázat, že tuto vzdálenou část Brazílie neignoruje.

"Hrát v tomto prostředí bude mimořádně náročné. Viděli jsme to v utkání Itálie s Anglií, v jehož závěru všichni pletli nohama a měli opožděné reakce. Takové podmínky jsou pro organismus velmi náročné," vysvětlil lékař Bahtijarevič, podle něhož může teplota v době zápasu vystoupat až na 28 stupňů.

Pokud jde o bojkot médií, který chorvatská reprezentace vyhlásila po aféře s uveřejněnim snímků nahých fotbalistů z koupání v hotelovém bazénu, které pořídili paparazzi, k žádné změně nedošlo a až do zápasu s Kamerunem nedojde. "Pořád mě to štve, protože hráči dlouho o ničem jiném nemluvili, a přitom už dávno měli myslet na Kamerun," prohlásil trenér Niko Kovač.

Očekává se, že hráči promluví až po tomto utkání, kdy se podle pravidel FIFA "muž zápasu" musí dostavit na tiskovou konferenci. Ostatní procházejí "mixzónou", nikde ovšem není psáno, že jsou povinni odpovídat.

Eto´o spoléhá na pomoc shůry

Svoje starosti má také tým Kamerunu, a nejen proto, že v prvním zápase prohrál s Mexikem 0:1. Středobodem všeho je zranění hlavní hvězdy týmu Samuela Eto´a, který má problémy s kolenem a v posledních dnech netrénoval. V neděli vzkázal prostřednictvím Twitteru, že pokud jde o jeho účast v utkání proti Chorvatsku, nemůže být optimistický. Naděje prý ale umírá poslední.

"Doufám, že Bůh bude stát při mně a nějakým zázrakem mi umožní, abych reprezentoval svoji krásnou vlast. Když se to nestane, v roli velkého bratra poženu mladší spoluhráče k vítězství z lavičky. Věřím, že uspějí, protože klimatické podmínky by měly vyhovovat nám," prohlásil třiatřicetiletý Eto´o.

Zkušený útočník Chelsea si přinesl bolesti v koleni ze závěru anglické ligy, kvůli nim netrénoval naplno ani během přípravy kamerunského týmu na šampionát. V zápase proti Mexiku odehrál celých devadesát minut, ale brzy po začátku prý se bolesti ozvaly znovu.