130 let
Chovanec a Hašek.

Chovanec a Hašek. | foto: ČTK

Doporučujeme

Chovanec odejde, i když Hřebík Spartu odmítne

Sport
  •   9:00
PRAHA - Fotbalovou Spartu čeká pořádně rušná zima. Po skončení podzimní části klub opustí generální sportovní manažer Jozef Chovanec, trenér Martin Hašek i dvojice nedávných opor Jaromír Blažek a Tomáš Řepka.

Informaci, kterou přinesl v sobotu deník Sport, LN potvrdil zdroj blízký vedení pražského klubu, který si nepřál být jmenován. „Je to jisté. Křetínský chce přebudovat sportovní úsek i kabinu. To ale bez těchto změn není možné,“ vysvětlil muž obeznámený s plány předsedy představenstva Daniela Křetínského. „Ke změnám musí dojít už teď v zimě. Během léta bude pauza i kvůli Euru velice krátká.“

Na Chovancovo místo sportovního manažera a šéftrenéra už je vybrána náhrada. Měl by se jím stát Jaroslav Hřebík, úspěšný kouč reprezentační devatenáctky, která letos přivezla stříbro z mistrovství Evropy. Ale také muž, který na Letné už dvakrát působil a pokaždé odcházel za dramatických okolností. V roce 2005 mu fanoušci Sparty, kteří neunesli jeho povolání místo oblíbeného Františka Straky, pomalovali dům v Benešově a holohlavého kouče dokonce musela hlídat ochranka. To je ale zdá se zapomenuto. I fanoušci v diskuzích Hřebíkův příchod spíš vítají.

Trenérem nejspíš Psotka

Podle informací LN vedení Sparty jednalo s trenérem i o víkendu a k podpisu je prý velice blízko. „Vypadá to, že se dohodnou. Nicméně Chovanec ze Sparty odejde i v případě, že by Hřebík na nabídku nekývl,“ vysvětluje zdroj LN. Stejné je to i s trenérem Haškem, byť u něj se zvažuje varianta, že by mohl ve Spartě zůstat u některého z mládežnických týmů.

Ve výběru nového trenéra bude mít kromě Hřebíka a Daniela Křetínského velké slovo i bývalý šéf Bohemians 1905 Lukáš Přibyl, který se v nejbližších týdnech vrátí do vedení Sparty. Ve hře byla především tři jména – olomouckého kouče Zdeňka Psotky, trenéra Hradce Václava Kotala a Vítězslava Lavičky, který nyní v Austrálii vede tým Sydney FC.

ČTĚTE TAKÉ

„Moje smlouva tady v Sydney končí až v dubnu 2012. Takže vše je pouze v rovině spekulací,“ řekl ČTK Lavička. Podle informací LN padla i varianta s Kotalem, takže nejblíže na sparťanskou lavičku má Psotka. Ale ani s ním klub ještě oficiálně nejednal. „Sparta nikomu nepředložila konkrétní nabídku. Proto žádnou z těchto spekulací nemůžeme potvrdit,“ řekl mluvčí Ondřej Kasík.

Angažmá nového kouče se nicméně odrazí i na hráčském kádru klubu. Z něj brzy odejdou Blažek s Řepkou. U ostatních veteránů jako brankáře Daniela Zítky a stopera Ericha Brabce je situace zatím nejistá. „Křetínský chce atraktivnější fotbal. Klub bude proto stavět na mladších hráčích. Počítá se s tím, že si z hostování stáhne i některé odchovance.“ dodal zdroj LN.

Autor: Ondřej Suchan