Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Chřipkový skandál: Duel Olomouce s Teplice byl údajně nejprve odložen

Sport

  10:12
PRAHA - Opět se potvrzuje, že v české fotbalové kotlině je možné téměř vše. Podle vyjádření z teplické kabiny bylo údajně utkání Olomouc-Teplice z důvodu chřipky v týmu hostí na deset minut odloženo, pak ale svaz udělal opět otočku a dal zápasu zelenou. Šéf soutěže Ivo Lubas toto tvrzení odmítá, spekulace se ovšem šíří rychleji než houby po dešti.

Fotbalisty Teplic zničil nejen olomoucký soupeř, ale také chřipka. foto: ČTK

Již během pondělního dne přicházely velmi rozporuplné informace, zda se fotbalový šlágr mezi Olomoucí a Teplicemi odehraje. Zápas se nakonec uskutečnil, přestože dva fotbalisty hostí zkosila tz. prasečí chřipka, třetí byl v té době v nemocnici na pozorování - VÍCE ČTĚTE ZDE: TEPLICE NA SVAZOVÝ POSTOJ DOPLATILY. A dalších minimálně pět hráčů se potýkalo se slabšími chřipkovými problémy.

"Když jsme přijeli na stadion, maséři nám říkali, že byl zápas deset minut odložený, a pak že prý se už bude zase hrát," líčil včera pro deník Sport Petr Lukáš, kapitán Teplic. Mimochodem, jeden z nemocných fotbalistů. Jeho slova potvrdili i další hráči a trenér Jiří Plíšek. Vedení soutěže však s tímto nesouhlasí.

"Je to nesmysl. Žádnému tlaku jiných klubů jsem nepodlehl. Ani to na mě nikdo nezkoušel. A jsem poslední, kdo by chtěl hazardovat se zdravím hráčů," řekl Sportu Ivo Lubas, ředitel oddělení profesionálního fotbalu Českomoravského fotbalového svazu.

Jak už lidovky.cz informovaly včera, svazová generalita posvětila odehrání zápasu na základě doporučení UEFA. Stopku utkání mohla dát pouze písemným vyjádřením Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem. Ta s konáním zápasu prostřednictvím svého šéfa Josefa Trmala nesouhlasila, ale pouze ústně.

Písemné vyjádření či karanténu z úřadu Tepličtí "nedostali". Vedení svazu s hygienou nekomunikovalo pro jistotu vůbec. Navíc UEFA dává fotbalovým svazům pouze doporučení, nikoliv nařízení. To se například potvrdilo koncem října ve Francii, kdy tamní vedení soutěže kvůli prasečí chřipce odložilo šlágr PSG-Marseille. Nakaženi byli tehdy také "pouze" dva fotbalisté domácích.

Celá záležitost tak opět dokazuje, že fotbaloví bafuňáři se mají v Česku ještě hodně co učit. A že tentokrát nikomu ze Strahova o zdraví fotbalistů nešlo. Z kádru Teplic po zápase "padli" včera další tři hráči, další budou testování. A klub bude žádat odložení duelu s Plzní, které se hraje o víkendu. "Do rizika už nepůjdu. Byla by hloupost, aby se hrálo," má jasno Plíšek.

Také on nechce v české nejvyšší soutěži zažít kolaps hráče přímo na hřišti. Nebo se snad ještě někdo diví, že v poslední době přibývá případů úmrtí fotbalistů přímo na zeleném pažitu?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!