130 let

Fanoušci Baníku si snad příště budou chladit horkou hlavu někde jinde než na fotbalovém stadiónu. | foto: Lidové noviny

Chuligáni se deset let nepodívají na stadión

Sport
  •   13:44
PRAHA - Zákaz vstupu na fotbalové zápasy až na deset let, kamerový systém na stadionech, zpřísnění pravidel pro výkon pořadatelské služby, jiný způsob doprovodu fanoušků cestujících na venkovní utkání jejich klubu - to jsou některé ze změn, které chystá policie od 1. ledna příštího roku. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Ivan Langer.

Langer ve středu předloží vládě materiál, který analyzuje problematiku diváckého násilí na fotbale. Hlavním plusem dokumentu je podle ministra to, že "konečně dělá jasno v tom, co kdo může". Vymezuje totiž na jedné straně povinnosti policistů a na straně druhé povinnosti fotbalových klubů. "Stadion patří klubům a pořadatelské službě, za veřejné prostory odpovídá policie, " shrnul Langer.

Resort vnitra vytvořil ve spolupráci s Českomoravským fotbalovým svazem a se zástupci jednotlivých klubů manuál, který klubům objasňuje jejich povinnosti a oprávnění. Policie bude přímo na stadionech pomáhat jen v případě, že dojde k zásadnějšímu narušení veřejného pořádku. Pokud klub nebude řádně plnit své pořadatelské povinnosti, ministerstvo vnitra bude moci zakázat účast fanoušků na jeho utkáních.

K dalším změnám patří to, že soukromé bezpečnostní agentury budou od příštího roku moci přijímat do svých řad pouze bezúhonné a odborně i zdravotně způsobilé pracovníky. V budoucnu by se tedy nemělo stát, že na stadionech budou proti fanouškům zasahovat osoby s kriminální minulostí.

Ministerstvo vnitra chce také prosadit alternativní trest pro problematické fanoušky, který by jim až na dobu deseti let znemožnil účast na fotbalových zápasech. Měli by povinnost hlásit se v době, kdy se budou utkání hrát, u úředníků Probační a mediační služby. Na 17 fotbalových stadionech už je připraven kamerový systém, který pořadatelům i policii pomůže problematické fanoušky identifikovat.

Autor: ČTK